Pępek- tylko i wyłącznie Oktenisept

Ja nie używałam nic do pępka,sam odpadł bardzo szybko. A octenisept nasz pediatra jak i położna wręcz odradzali. Mieliśmy zaleconą pielęgnacje na sucho i w 10 dobie po kikucie nie było śladu

pępek?| okłady z mleka matki pomoże na pewno ,cała reszta niekoniecznie

Okłady z mleka matki? Nie słyszałam jeszcze o takiej metodzie…
Przy córce stosowałam fiolet i pępuś zagoil się w 5 dobie. Przy następnym dziecku również będę go stosowała. Octenisept stosujemy na rany i otarcia ale jeśli chodzi o pielęgnacje kikuta wolę zostać przy tradycyjnej metodzie

Na fiolet właśnie nikt nie narzeka lub nie słyszeliśmy o tym, ja z tego wątku dowiedziałam się że z octenisept może wręcz zaszkodzić dziecku dla dorosłych jest znanym środkiem na odkazenia, o mleku matki nigdzie nie słyszałam.

Używałam tylko octaniseptu i przy synu i przy córce. Zawsze w suchości utrzymywałam pępek. U syna z 3 tygodnie kikut był, u córki dwa tygodnie, u niej też lepiej się goiło. Gdyby coś było nie tak to odc razu do lekarza bym szła. Trzymałam się zaleceń ze szpitala. Ale słyszałam, ze chyba w anglii nic nie stosuje się. Jedynie pielęgnuje się by było sucho.

Nie słyszałam o okładach z mleka matki i szczerze powiem, ze to dla mnie nowość :slight_smile:

gudrun i w Polsce co raz głośniej się mówi o suchej pielęgnacji i co raz częściej jest ona zalecana. U nas się to sprawdziło i przy kolejnym dziecku bede tak samo robić. Chyba,że coś w międzyczasie będzie działo się z pępuszkiem to czymś spsikam

Ja przy wypisie ze szpitala miałam napisane żeby pępek właśnie pielęgnować na sucho. U nas też coraz częściej są takie zalecenia.

Jeśli sucha pielęgnacja wystarcza to po porodzie również będę ją stosować. A w pielęgnacji na sucho, tzn ze nic nie robimy oprócz niemoczenia pępka i dostępu powietrza? Czy też czyscimy ale bez niczego?

Jola sucha pielęgnacja polega na tym, że starasz się nie zamoczyć pępka w czasie kąpieli - zupełnie jakw czasie każdej innej pielęgnacji- a jeśli już niestety zamoczysz porządnie go osusz i niczym nie psikaj ani dotykaj. Nie zakrywaj pępka pieluszka i uważaj żeby pieluszka nie podrażniała kikuta. Najlepiej odwijać górna część pieluszki.

Kasiu a czy dopuszczalne jest wycieranie patyczkami do uszu w koło? Jestem w 23tyg ciąży i zbieram informacje co będzie najlepsze:)

Są też odpowiednie pieluszki typu Pampers Premium Care, mają specjalne miejsce wycięte na kikutek także pomyśl o takim zakupie.

Silver już widziałam takie pieluszki:) babydream i dada tez to mają:) Powoli rozglądam się za wszystkim ale mąż nie każe mi jeszcze nic kupować, bo wg niego mamy jeszcze czas a ja najchętniej kupiłabym już to wszystko i spakowała torbę taka jestem podekscytowana tą ciążą:)

Gencjana. Tylko i wyłącznie. Stary i sprawdzony sposob :slight_smile:

Jola można jeśli się zmoczy osuszyć albo gazikiem jałowy a jak wolisz moja koleżanka osuszała tylko patyczkiem do uszu.

Jeśli chodzi o pampersy prenium care miałam je na początku ale mimo wszystko zawijałam. Wszystko zależy od tego jak pampers będzie się układał.

Dziękuję za rady Kasiu i Silver.
Pewnie to wszystko powiedzą mi także położne w szpitalu ale warto też zasięgnąć opinii innych mam. Pamiętam jak rodziłam córkę to co zmiana położnych to inne zalecenia i człowiek wychodził jeszcze bardziej zielony niż był. Dopiero doświadczenie mojej mamy i życie swoje pokazało.

Jolu powiem Ci z własnego doświadczenia, że ciężko jest utrzymać pępuszek tak całkowicie suchy…i ja miałam problemy aby go nie zamoczyć podczas kąpieli było to przy pierwszym dziecku byc może dlatego miałam mniej wprawy, mniejsze doświadczenia i ogólnie trzęsłam sie cala przed kąpielą :wink: ale wiadomo, że każda mama może inaczej podchodzić do tematu i Tobie moze to wychodzić całkiem dobrze :wink:
Próbowałam też pielęgnacji woda i mydłem co też nie pomogło na gojenie się pępka i skończyło się tym że musiałam obsuszać spirytusem…

iwona używałaś spirytusu, ale raczej nie wolno. Nic się nie stało?
Jolu pamiętaj żeby najlepiej już wszystko mieć na miesiąc przed porodem będziesz pewniejsza i na pewno łatwiej Ci będzie wszystko ogarnąć. Te pieluszki to propozycja nie muszą być z Pampersa tylko chodziło mi takie które mają to wycięcie:)

Przy Martusi z dwa razy zdarzyło mi się pępek zamoczyc ale stosowałam fiolet. Mieliśmy polecony w szpitalu octenisept ale miałam już kupiony wcześniej fiolet i położne stwierdziły że też może być w ostateczności.
Powiem wam że te położne jak myja te dzieci pod kranem to mocza im te pępuszki, więc nie wiem czy w szpitalu jest odpowiednia pielęgnacja.

Silver tak używałam bo córka miała już trzy miesiące i pępek nadal się nie zagoił oczywiście zaleciła go nam pediatra więc nic nie było bez konsultacji z lekarzem…sama bym pewnie się nie odważyła ale powiem szczerze, ze kilka razy użyłam i pępek wygoił się w mgnieniu oka :slight_smile: