Pępek- tylko i wyłącznie Oktenisept

Witajcie, do pielęgnacji pępka używa się wyłacznie oktenisept czy moze cos jeszcze? Połozna uwaza ze to jest wystarczajace,ale wole Was zapytac o zdanie.

Octenisept to nie jest jakiś cud natury, w wielu krajach podobno został wycofany ze względu na skład. Można użyć spirytusu wymieszane z wodą, fioletu, a niektórzy nie stosują nic i pępek sam bez problemu odpada, jednak trzeba obserwować czy się dobrze goi.

Stara szkoła mówię żeby przemywac spirytusem rozcienczmmwm z wodą. Teraz raczej wszyscy każą octenisept ale za radą położnej w szpitalu która powiedziała że oficjalnie musi napisać że octenisept ale jak chcemy żebyj szybko odpadł to spirytus używalirmy spirytusu. Pepek odpadł ślicznie po 9dniach:-)

Tutaj wszystko o pielęgnacji kikuta pępowinowego :slight_smile:
http://lovi.pl/pl/forum/9/1192/1

Ja stosowałam Oktanisept i kikut pępowinowy odpadł po 8 dniach.Przy starszym synku używałam pyoctaniny na spirytusie ,ale to było kilka lat temu.,dodam że też ładnie wysuszyła pępuszek

Wg najnowszych standardów do pielęgnacji pępka nie używa się zupełnie nic. Można delikatnie przemywac gazikiem z mydłem, wietrzyć, nie przykrywac pampersem.W przypadku gdy coś sie dzieje, zastosować Octenisept. Przetestowane, kikut ładnie obsycha, psikane octeniseptem tylko po kąpieli co drugi dzien, odpadł w 8ej dobie.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Ja używałam octaniseptu przy każdej zmianie pieluszki i zakładałam chłopakom pieluszki z wycięciem na pępek. Nadal stosuję octanisept, gdy maluchy się skaleczą, to świetny dezynfektyk.

Ja też mam Oktanisept zawsze pod ręką i nie mam do tego preparatu zastrzeżeń .Stosowałam do pielęgnacji pępuszka,używałam do dezynfekcji rany po cesarce i zagoiła się bez problemów.Używam też gdy ktoś z domowników się skaleczy.Ważne ,że gdy się nim spryska skórę to nie ma uczucia pieczenia ,a to ważne przy dzieciach.

My używaliśmy octenisept, ale żałuję, że nie używałam spirytusu. Mojej córce pępek trzymał się 20 dni, a po odpadnięciu zrobił się w pępku ziarniniak - taka krosta, kurzajka jakby. Pani doktor, wcale nie taka stara bo przed 50, powiedziała, że to właśnie taka nowa moda octeniseptu, że dawniej pępek był lepiej pielęgnowany, bo zasuszany spirytusem i nic się nie działo.

Teraz odchodzi się właśnie od fioletu na pępuszek. Jednak mam koleżankę, która używała go do pielęgnacji pępka u swojej 10 miesięcznej córki. Pępuszek odpadł w tempie ekspresowym.

My również używaliśmy octaniseptu, i pielęgnacja na sucho, pępek akurat trzymał się dość długo, ale lekarz powiedział, e podobno ja byłam za delikatna w przemywaniu, nie wiem może. Na szczęście nic złego się z nim nie działo.
Octaniseptu używałam też do rany po cięciu, no i generalnie całkiem nieźle się w domu przydaje przy skaleczeniach .

Ja podobnie jak margos Octenisept używałam i dla synka i dla siebie. Kikut u nas też dość długo się trzymał, po odpadnieciu też dłuższy czas nie mogliśmy dojść do stanu idealnego mimo że przemywaliśmy kilka razy dziennie. W końcu położna poleciła nam spirytus. Wystarczyło 7 dni i miejsce po kikucie już było super :slight_smile:
Do rany po cięciu używam Octeni do dziś, mimo że minęły już prawie 4 miesiące, to w cieplejsze dni rana swędzi i ciągnie, najlepsza ulga chłodny octeni :slight_smile: Wycieram chusteczką do sucha i ulga jak ręką odjął. Na później będzie na pierwsze wywrotki synka :wink: i nasze skaleczenia czy otarcia :slight_smile:

W szpitalu oczywiście polecano Octanisept i na początku go używałam.
Natomiast lekarz pediatra kazał mi powrócić i stosować tak jak kiedyś fiolet-bo bardziej wysusza.

Mi koleżanka właśnie przywiozła fiolet bo jej sporo go zostało i szczerze nie wiem czy nie będę stosowała właśnie jego. Po fiolecie pępuszek bardzo szybko odpada i nie ma śladu.

Ja jestem bardzo na NIE jeśli chodzi o octanisept.
Każdy wybiera to co uważa za słuszne ale ja gdybym miała trzecie dziecko używała bym tylko spirytusu.
Moja cora miała dwie operacje z powodu wytworzenia się przetoki pępkowo- jelitowej a każdy chirurg jednogłośnie powiedział to przez Octanisept.
Profesor u którego córka była na konsultacjach odpowiedział że kiedyś takie operacje były rzadkością u małych dzieci w tej chwili kiedy króluje wszechobecny Octanisept to u niego na oddziale norma.
Oczywiście każdy zrobić co chce ale moim zdaniem a i także większości lekarzy “jeśli coś jest od wszystkiego jest do niczego”.

To nie ciekawie wyszlo z ta operacja. Polozna wlasnie mi powiedziala ze octanisept zamiast wysluszac to nawilza. Przy starszym synku tylko stosowalam octanisept natimiast przy mlodszym musialam dodatkowo zastosowac spirytus bo dlugo odpadal pepek w sumie to rowne dwa tygodnie.

Lenka bardzo nie ciekawie bo nie wiadomo czy to ostatnia interwencja Chirurgiczna.
Możliwe że nawet nawilża, no ale jeśli chodzi o pępuś to preparat ma wysuszyć a nie nawilzyc.
Dziwi mnie to czemu te położne tak upieraja się przy tym octanisepcie skoro to taki badziew nie tylko w moim odczuciu.
Jak czekaliśmy z małą na kontrolne usg i położna radziła swoim studentką i zachwalała ten octanisept to aż mnie krew zalewala skoro taki świetny to mnie tu nie powinno być… Ale przemilczalam to, bo już nie raz przekonałam się że nie którym nie da się przepowiedziec.

Ja również uzywalam octaniseptu w sumie dlatego tez bo byl z gory znarzucony przez lekarzy w szpitalu przy wychodzeniu do domu . Pępek utrzymywał sie az 3 tygodnie ina ostatnie kilka dni przed odpadnieciem potraktowalam pępek spirytusem i to przyspieszylo odpadniecie. Teraz jestem w drogiej ciąży i planuje przez pierwsze 5-7dni uzYwac octaniseptu a potem odrazu spirytus…

My stosowaliśmy Octanisept i pępuszek odpadł po 1,5 tygodnia. Polecała nam go położna, w szpiatlu też rekomendowali, dlatego kupiłam i nie żałuję. Stosowałam go również u siebie do dezynfekowania rany do porodzie i również nie narzekam. Położna powiedziała, ze wszystko pięknie i szybko sie goi. A zanim polecono mi Octanisept chciałam kupić spirytus i myślę, że gdyby nie rada położnej to pewnie ten bym zakupiła.