Dziubus u nas goił się długo pępuszek i moja położna poleciła nam na którejś wuzycie, żeby stosować fiolet.
Octenisept jednak nie wszystkim pomaga i niektórym dzieciom pępek jeszcze gorzej się goi. Mojej kuzynki Synkowi w ogóle nie chciał po nim odpaść i zaczął się babrać a i tutaj jednej z dziewczyn córeczka miała też wiele problemów po nim ale to musiałabyś poczytać kilka stron do tyłu. Ale z tego co pamiętam skończyło się operacją.
U nas cos mowili, ze octeniseptu sie nie poleca bo on tak naprawde tylko odkaza a nie wysusza. Kaza stosowac tylkoi wylacznie jesli zacznie z pepuszka nieladnie pachniec badz bedzie jakas wydzielina. A tak tylko odciaganie przy kazdym przebieraniu
To położna kuzynce kazała jak zaczęło się sączyć i brzydko pachnieć zastosować fiolet.
Ja tam niewiem czy jestem przkonana do suchej pielegnacji z teho co dziewczyny pisza to przy tych suchych pielegnavjach strasznie dlugo sie to goi.
Ja przy córci tez raczej będę stostowac ocenisept chyba ze rozciecze sobie ten spirytus to bardziej wysusza bo jest spirytus mocniejszy.
Tak Kasiu masz rację że nie zawsze i nie u wszystkich dzieci bedzie odpowiedni octenisept, ale u wiekszości sie sprawdza także go polecam a jesli jest on odkarzajacy to moim zdaniem na plus bo przynajmniej u nas przestal sie babrać po nim :))
U nas Octenisept się nie sprawdzil. Pepek sie nie goil, zaczal brzydko pachnieć, saczyc sie krew. Pediatra tez kazal przejsc mi na fiolet ze spirytusem, plus zasypka i po kilku dniach odpadl. Ja Octenisept nie polece nikomu do pepuszka! Co mama to inna opinia;)
No bo nie zawsze jestesy w stanie dotrzec do kazedgo zakamarka zeby wytrzec nadmiar octeniseptu i wtedy moze dojsc i tak do namnazania sie bakteri. Ja tam slucham Pan ze szpitala nic na wlasna reke wole nie robic bo sie boje hehe
Ja myślę, że mimo wszystko do pielęgnacji pępka najlepszy jest właśnie fiolet-stara, dobra, sprawdzona metoda i ja go używałam i sprawdził się rewelacyjnie.
U mnie octenisept się sprawdził, tzn. pępek nie papral sie ale odpadł w 17 dobie, nie psikalam bezpośrednio tylko na patyczek i nim czyscilam.
Ostatnio zauważyłam u Małej biała kropkę na dziasle nie byłam pewna co to czy afta jak dotykalam Patyczkiem nie bolało chyba, bo nie marudzila, posmarowalam octeniseptem i na drugi dzień prawie śladu nie było.
Dziewczyny mojemu malemu wczoraj odpadl pepuszek (8 dni) czy teraz mam jakos specjalnie o niego dbac czy juz zostawic i nic wiecej nie robic? Bo w spzitalu zapomnialam zapytac jak wyglada pielegnacja po odpadnieciu
Natka u nas pępek odpadł przy położnej. Ona wtedy wzięła swój spirytus i przeczyściła pępuszek mówiąc, że go zamyka. Później mówiła, że nic nie trzeba robić i zachowywać się normalnie.
Synkowi mojej kuzynki pępek odpadł późno i nie przychodziła już położna. Kilka dni psikała Octenisept na patyczek i przemywała pępuszek tak jej poleciła położna.
Natka u nas pepuszek odpadł po 7 dniach a babral sie do 3 miesiaca jesli tylko zauwazysz ze cos sie dzieje to polecam od razu octenisept żeby nie pogorszyło sie, ja niestety nie stosowalam , tylko sucha pielegnacje i takie byly efekty
Ja używałam tego produktu i wszyscy mi go polecali. Jakoś nie mam zastrzeżeń co do niego. Wszystko ładnie odpadło a kiedy dziecko ma jakieś okaleczenie to bardzo dobrze dezynfekuje rane i jest delikatn dla dziecka.
U nas jak pepek odpadl to bylo jeszcze zaczerwienienie ale byc moze przez to, ze nie do konca prawidlowo sie goil. Położna kazała mi niczym nie smarowac, pielegnowac normalnie, nie bac sie przy kąpieli,tylko obserwowac:)
My robiliśmy tylko szarym mydłem, położna jak przyjezdzala to psikala oktaniseptem… Niecały tydzień i po pepku
Dzis wlasnie byla u nas polozna, i powiedziala ze pepek odpadl ale jeszcze cos tam zostalo i mamy pryskac octeniseptem na wacik i przemywac. Ale cos wieczorkiem zaczał podkrwawiac i nie wiem czy to normlane
Jeśli nie pachnie brzydko, nie ma ropki to normalne…
E.Okuszko zapach ok no i nie ropieje, ale podkrwawia tak ze maly mial dzis na body troszeczke krwi. Uzywam octeniseptu do tego (chociaz w szpitalu mowili o suchej pielegnacji) ale polozna powiedziala zeby spryskac wacik i przetrzec delikatnie zeby do konca odpadl i zagoil sie pepuszek
To jest po prostu ranka po kikucie w zależności od jej wielkości może sie sączyc troszkę krwi. U mnie też tak było przez dwa dni ze pompek na wysokości pępka mial ślady krwi ale takiej z surowica zolto-czerwone ślady.
Na 3 dzień odstawiłam octenisept i po prostu przecieralam w środku Patyczkiem owiniety gazikiem nasaczonym spirytusem, po chyba 3 kolejnych dniach ładnie zamknelo cały pępek.
Natka nie martw się to jest właśnie rana po kikucie. Ona teraz musi się całkowicie zamknąć.
Jeśli nie ma ropy i nie pachnie brzydko to nic złego się nie dzieje ale obserwuj.