Pępek- tylko i wyłącznie Oktenisept

Z doswiadczenia wiem ze tak jest bo się długo meczyliśmy ;/ najgorsze jest to ze polozne to polecaja:(

Strasznie długo 3 miesiące:( My używaliśmy Octeniseptu i szybko odpadł, jakoś około 3 tygodnia.Sama położna była zdziwiona że tak szybciutko. U nas w spzitalu tez tylko tego używają, my w pracy tez odkażamy nim . Jest skuteczny. Ja sama na ranę też stosowałam i fajnie się wszystko szybko zagoiło.

Co szpital to metoda :slight_smile: ale jednak kroluje octenisept :slight_smile:

Dziś położna obejrzała kikutek i ona zdecydowanie jest za octeniseptem, bezpieczniejszy niż ryvanol dlatego zmieniłam. U mnie właśnie dziwnie z tym zaleceniem w wypisie, bo położne w szpitalu używały octeniseptu i go polecaly a w wypisie miałam suchą pielęgnację, ja również stwierdzam że ta nowa metoda się nie sprawdza…

Trochę dziwne Silver, same sobie położne przeczą, może mają taki nakaz, a praktyka sobie

kiedys był tylko fiolet i pępki wszyscy mamy piękne, nie znam nikogo, kto miałby brzydki po przejściach, wiec nie ma co przesadzac, a wczesniej w ogóle nic nie było, a przeciez ludzie zyją, rodzili sie od czasów jaskiniowych, psikanie czyms tylko przyspiesza gojenie, a bez tego tez sie zagoi, higiena musi byc po prostu, nie wolno przyduszac ciuszkami przyciskac pampersem, dotykac nieumyta ręką i tyle, powietrze swoje zrobi

Teraz już zdania co do octeniseptu są podzielone i tez niektórzy twierdzą, że przy użyciu tego środka pępek po prostu o wiele wolniej się goi :confused: nie wiadomo kogo słuchać.

MAM dokładnie jest tak jak piszesz, być może mają taki nakaz i tyle.
donnvito pewnie że najważniejsza jest higiena tego pępuszka, ja nawet nie zakładam półśpiochów aby tego miejsca nie uciskać, z pampersem nie mam problemu bo ma specjalnie wycięte miejsce na pępuszek. Jak zamoczy się też nie ma tragedii aby tylko dobrze go osuszyć i oczywiście dostęp do powietrza powinien być.

Margaret nie wiem jak jest z pepkami u dzieci, ale octeniseptu uzywa sie bardzo czesto po operacjach nawet na rozlegle blizny bo to bardzo ladnie przyspiesza gojenie no i odkaza. wiec mysle ze na pepuszki tez musi byc dobry :slight_smile:

Silver, dobrze, że zmieniłaś sposób pielęgnacji z pewnością zobaczysz różnicę ale najważniejsze aby pępuszek córki się wygoił jak najszybciej.

Iwona problem znikł i kikutka nie ma:) jak przebierałam dzisiaj córeczkę odpadł nareszcie, więc wszystko zasługa octeniseptu:)

Ja stosowałam octanisept i dodatkowo został mi polecony żel z ziarenkami srebra i jestem z tego zadowolona

Ja ostatnio jak bylam w szpitalu to uzywali octeniseptu, a teraz juz mowia ze jest sucha pielegnacja i zeby nie uzywac. Nic nie rozumiem. Kazali tylko przy kazdym przebierani delikatnie go odciagac i tyle

Natka, jestem zaskoczona. W szpitalu używali okteniseptu, w domu kazali rownież psikac zeby odpadł kikut. Mój syn miał bardzo dużo to ognisko wiec położna środowiskowa kazała psikac nawet trzy razy dziennie. Kikut i tak długo odpadał bo chyba z 3 tygodnie

Natka to już jak ja urodziłam Synka mówiło się o suchej pielęgnacji pępka. Urodziłam małego w czerwcu i miałam stosować suchą pielęgnację.

Ja ma uzywac octeniseptu tylko jesli cos zacznie sie saczyc spod pepuszka

Ja widze ze czasy sie zmieniaja i praktyki rowniez … mievake dwa lata temu moj symek mial codziennie byc przemywany octeniseptem :slight_smile: ciekawe co mi powiedzą w styczniu :slight_smile:

Kasiu i sucha pielegnacja sie u was sprawdziła ?Szybko pepuszek sie zagoił ?

Dziubas u nas 5 doba ijeszcze sie nie zapowiada na odpadanie :smiley: ale troche dziwi mnie sucha pielegnacja bo jeszcze 5 tyg temu jak tu lezalam to lekarz kazal przemywac octeniseptem.

Ja to teraz wszystkim polecam octenisept bo mojemu synkowi strasznie długo goił sie po suchej pielegnacji ( 3 miesiace)