Pępek- tylko i wyłącznie Oktenisept

No wlasnie polozna powiedziala ze pepuszek odpadl, ale tak jakby na samym dole cos jeszcze zostalo i to tez musi jeszcze odpasc. Wiec czekamy. No dzis juz nie podkrwawia wiec jestem spokojniejsza :slight_smile:

U syna tez na początku były takie ślady żółto czerwone na ubrankach albo pampersie. Pózniej juz nie, ja psiakalam kilka razy dziennie okrenosteptem. Kikut odpadł ale nie w całości wlasnie. Pózniej wzięłam pomylili dniach patyczkiem i wyciągnęłam ta resztkę przy położnej, bo tak wlasnie mi poradziła. Teraz ma śliczny pępuszek

Nam wlasnie kazala czekac az samo odpadnie, wiec smarujemy octeniseptem i czekamy :slight_smile: juz bym chciala ozbaczyc ten maly pepuszek w pelni :slight_smile:

Najlepszw stare sposoby i “fiolet”. Po octenisepcie strasznie się babralo. Straszył nas lekarz nawet antybiotykami. Po zastosowaniu fioletu odpadł w ciągu dnia,a po octenistepcie 10 dni i dalej był brak efektów

Fiolet rzeczywiście jest polecany przez niektórych lekarzy i położne, i słusznie. Dobrze dezynfekuje i lepiej goi się po nim.

z tego co Nam mówiła położna to fiolet w ostateczności, gdy oscenisept nie da rady lub gdy coś się będzie działu z pępuszkiem. U nas Oscenisept sprawdził się cudownie - nic się nie babrało. Justyna - może fiolet wystarczył 1 dzień, bo akurat taki byl czas? Nam przy oscenisepcie kikut odpadł w 12 lub 13 dniu chyba. U Ciebie byłby to 11 dzień więc zbliżony.

U nas też odpadł później niż te 10 dni. Czasami po prostu potrzeba więcej czasu.

U mojej córki kikut odpadł po pięciu dniach. Polecam używać na kikuta octenilin.

My dziś 17 dzień i nie odpadł :confused: ładny jest nic nie śmierdzi nic się nie dzieje, octanicept ładnie go podsuszyl, ale się trzyma. Dziś użyłam spirytusu z wodą, położna nam zalecila, zobaczymy kiedy odpadnie

Martq u nas też długo się trzymał. Nie przejmuj się. Jeśli nie na zmian w wyglądzie i zapachu, nie sączy się ropa, to jest w porządku

Tylko ocanisept no i wacikiem czy patyczkem osuszam .

Wacik zostawia kłaczki, lepiej patyczkiem albo gazikiem

Ja miałam taki co trzeba było lać z butelki. Używałam guzików i świetnie się sprawdzaly.

Patyczkiem dobrze się czyści.

Mama gratki dokladnie, ja bym.sie bala wacikiem najbezpieczniejsze sa gaziki… Ja u synka do pepuszka uzywalam tylko oscenisept i bezpośrednio psikalam na pepek tak jak poleciła położna kikut odpadl po 4dniach i ładnie sie zagoilo a u siostry córki dluzej sie goil to polozna jej doradzila jeszcze psikac na gazik i przecierac gazikiem mocno… I w koncu.odpadł ale po ok. 8 dniach albo później. A kolezanka mowi ze uzyla fioletu na wodzie i dwa dniu i kikut odpadl;-) jednka najbardziej sprawdzony fiolet działa najlepiej na kikit jak i gojenie sie ran…mimo sie ma fioletowy kolor skóry;-)

Podobno fiolet zbyt mocno wysusza. Jednak kiedyś się go używali, później spirytusu, a teraz octe. Jednak coraz więcej się o tym słyszy więc szykują się nowe zmiany

Zawsze będą szukać by jak najmniej było szkody. To się nie zmieni. Wszystko idzie do przodu. Nauka cały czas idzie do przodu. Także nic dziwnego, że co jakiś czas wprowadzają zmiany.

Octenisept mam zawsze w aptecze, jest to fajny wyrób, na każdą ranę i nie szczycie. Co do pępka: jak urodziłam jeszcze pierwszego synka też w szpitalu mówili że już się odchodzi od spirytusu, tylko właśnie Octenisept, no więc kupiłam.
Jak wróciliśmy do domu, przyszła położna popatrzyła na ten Pępek, który nie odpadł po 2 tygodniach i powiedziala że od zawsze mamy używany spirytusu i było ok, bo szybciej się goilo. Nasz Pępek trochę się papral mimo że robiłam wszystko ze wskazówkami. Poszłam od razu do sklepu, kupiłam spirytus rozrobilam, Pępek odpadł na drugi dzień, bez żadnych problemów
U młodszego od razu używałam spirytusu, Pępek odpadł po tygodniu bez komplikacji :wink:

U nas we wtorek będzie 4 tygodnie po porodzie, jeszcze nie odpadł :frowning: masakra. Może przez te upały :frowning:

Marta to faktycznie już bardzo długo. U nas odpadł po 13 dniach. Z pierwszą córą jakoś ciut dłużej, ale 4 tyg. to naprawdę sporo. Może octanisept jest za delikatny, oby po spirytusie szybciej odpadł :slight_smile: