Ja co tydzień obcinam córeczce paznokcie nożyczkami przeznaczonymi do obcinania paznokci u dzieci. Kupiłam zestaw w którym były nożyczki, cążki i pilniczek.
Też mam podobny zestaw, z Canpol Babies i korzystam głównie z nożyczek.
Emmkao-i jak ten zestaw? Bo myślałam o nim ale zwiodło mnie jedno forum;P a da sie nimi uciąć paznokietek, bo tymi z akuku cążkami sie praktycznie nie da bo nie są ostre wogole. Nożyczki są szerokie i wsadzić je pod paznokieć,aby obciąć, graniczy z cudem i jeszcze ta bezpieczna ich końcówka;/ sprawia że już wogole trzeba miec zgrabnosc nie wiem jaką aby obciąć tym paznokcie dziecku.
Ja miałam nożyczki takie najprostsze różowe dla małych dzieci do obcinania paznokci z Canpola, ale niestety się nie sprawdziły…Ciężko się nimi obcinało bo były niezbyt ostre i musiałam się sporo namęczyć, żeby poobcinać wszystkie. Później kupiłam z firmy NUK, również z bezpiecznymi zakończeniami i nimi jest mi znacznie lepiej, wygodniej i szybciej obcinać paznokcie małej.
U nas z Canpol a się nie sprawdziły. Te same przyczyny jak u petroneli. U nas zdają egzamin nożyczki dla dzieci zakupione w Pepco.
Eresz jak szukasz ostrych nożyczek to ja polecam tylko i wyłącznie tommee tippee . My mamy i jestem mega zadowolona . Cenowo też nie drogie bo około 15 zł . Wiadomo dzieci nie mają aż takich twardych paznokci jak my a ja sprawdziłam te nożyczki na swoim jednym paznokciu chciałam zobaczyć czy sobie poradzą i obcięły bez problemu
Pati- oooo. A jakie mają końce? Takie z zabezpieczeniami? Musze ich poszukać. Dzieki za info;)
U nas są z Baby ono super i bardzo je lubię ![]()
Pati- wyglądają fajnie, a jak leżą w dłoni? Moja koleżanka odpowiadała że miała takie że nie mogła palców wsadzic swoich do otworów na palce:D(a palce ma nie tłuściutkie:D)
Ja miałam z Canpol ale niestety jakość nie była najlepsza teraz mam właśnie z Babyono i są o niebo lepsze. Mają zaokrąglone końcówki i w ręce trzymają się dobrze. Przynajmniej mi ![]()
Eresz ja też nie mam jakiś palców zgrabnych i chudych i jakoś wchodzą nie narzekam mi się super z nich korzysta , cena nie jest jakaś wygórowana możesz spróbować , albo jak bedziesz u koleżanki to sprawdź czy Tobie będą dobrze leżeć ![]()
Kasia te Babyono to wyglądają jak zwykle dla dorosłych gdyby nie zaokrąglone końcówki. Eresz może takie będą dobre na większe palce .
U nas sprawa wyglada tak najpierw jest dłuższą kąpiel ,później mleczko i spanie …wtedy moja rola sie zaczyna bo podczas snu obcinam mojej 2-letniej córce paznokcie. U raczek obcinam na okrągło a u stopek na prosto. Pi obcinaniu psikam octenisetptem tak zapobiegawczo i to na tyle
nożyczki mamy specjalne dla dzieci ,zaokraglone,zeby krzywdy nie zrobic:)
Pati- musze sobie je obczaić na żywo;)
Ja na szczęście mam smukłe palce, więc myślę że bedzie ok;)
Ja mam z canpolbabies nożyczki z zaokrąglona końcówką. Ale z mężem wolimy obcinarke. Dla nas jest ona wygodniejsza i sprawniejsza w użyciu.
Aneta mi obcinaczki nie przypadły do gustu . Jednak wolę nozyczki . A jak się dziecko rusza to czynny się nie obcinalo jest ciężko także najlepiej to robić jak dziecko jest spokojne .
U nas córka śpi albo piję picie bo inaczej się nie da krzyczy i się wyrywa. Nikt nie chcę jej krzywdy robić więc jak jest spokojna to wtedy się udaję.
Aneta u nas nie ma problemu ale mały coraz bardziej jest ruchliwy więc boje się że przez przypadek moge obciąć trochę opuszka , dzisiaj mu obcinalam to normalnie mission impossible nie są równe bo macha tymi rączkami .
Nie wiem czy widziałyscie ale są takie nakładki na palec że pluje się dziecku paznokcie ciekawe jak się to sprawuje . Na pewno też szybciej się piłuje niz u nas bo dzieci mają bardziej miękka płytkę paznokcia
Pati- pociesze że jest duże prawdopodobieństwa że jak Brunuś sie nie zrazi do obcinania paznokci, bo nie zatniesz czy nie zetniesz opuszka, to będzie później ok. U nas Mała juz nie macha rączkami, ruchy są płynne i celowe oraz skooedynowane przez co łatwiejsze do przewidzenia w stosunku do noworodka czy nawet kilkumiesiecznego maluszka. Także u jas oglądamy ksiazeczke i obcinamy jednocześnie i nie ma juz poroblemu. Poczatki we wszystkim są trudne, później jest z górki;)
Ja też nie obcinam cążkami bo paznokieć u rączek nie jest prosty i trudbiej wymanewrować cążkami aby dziecka nie zaciąć niż nożyczkami. Poza tym nie do końca widać czy cążki chwyciły paznokieć czy skórke bo paluszki takie malutkie i paznokierki pozrastane ze skórką . Ja wole po stokroć nożyczki;)
A pilniczki- ja stosuje taki jak dla dorosłych- tylko nie ten diamentowy tylko ten który jest przy kilkustopniowej polerce do paznokci- chyba to poziom nr 3- bo nie jest mocbo granulowany, bo jak takie malutkie paznokcie i w dodatku miękkie opiłować takim bardziej z większymi elementami ściernymi. Najlepiej sie sprawdzają te ledwie ścierające z mikro granulkami ściernymi.
Pati- a tych nakładek nie widziałam. Wrzucisz foto?
Moim zdaniem nożyczki nie muszą wyglądać jak dla dziecka, wązne, aby dobrze obcinały i miały zaokrąglone końcówki. Nigdy nie zwracałam uwagi na wygląd nożyczek, bo jakoś nie sa one dla mnie ważne wizualnie, ale zadaniowo.
Ja jak obcinam paznokcie mojej córki to raczej robię to właśnie jak nie śpi tylko zabawiam ja czymś
na śpiocha wiele razy próbowałam i praktycznie za każdym razem niunia mi się budziła tak czy tak …
Jak na razie o dziwo udaje mi się jej obciąć wszystkie w miarę sprawnie, pomimo tego, ze czasem musimy zrobić krótką przerwę ![]()