Dziewczyny odświeżam temat czy więcej z was zdecydowało się na szczepienie przeciwko ospie? Jak maluchy to znosiły?
Mała idzie do żłobka pediatra proponuje to szczepienie dodać teraz do tych roczkowych. Myślę jeszcze nad meningokokami, czy warto?
Co do szczepień dodatkowych to trochę jestem sceptycznie nastawiona. Na jesień bratanice miały ospę. Jedna miała kontakt z moim małym w tedy 2 miesięcznym bobasem, dzień przed pojawieniem się krostek (gdzie w tedy niby najbardzej zaraża) oraz w trakcie choroby. Dodatkowo też u nich było 2 miesięczne dziecko. Ani jeden ani drugi nie złapał. Sam lekarz mówił że dla takich maluchów karmionych mlekiem matki ospa nie złapie. Oczywiście pod warunkiem że matka też kiedyś już przechodziła przez tą chorobę.
Ja na pewno zaszczepię przeciwko ospie , synek będzie szedł do żłobka od września, więc jak dla mnie to obowiązkowe szczepienie w takiej sytuacji. To szczepienie akurat bardzo dobrze dzieci znosza. A na meningokoki nie będę szczepić bo jednak cena mnie trochę przerasta. Pediatra mówiła że najlepiej zaszczepić obiema szczepionkami, trzeba szczepienie powtórzyć dwukrotnie, a wyjdzie to w tym przypadku łącznie 2,5 tys. Chociaż przy rocznym dziecku chyba mniej dawek już będzie
Ja jestem w trakcie szczepień na meningokoki typ B ( syn jest już po dwóch dawkach) i to szczepienie mam za darmo w ramach akcji która dofinansowała gmina. Jesteśmy też już po I dawce na meningokoki typ ACWY. Te szczepienia synek dobrze zniósł.
Ja ospę przechorowałem w dzieciństwie i nie jest to fajna choroba ale synek nie idzie do żłobka więc narazie nie szczepie
@Sylwiaa u nas to koszt około 1000 ale no cena mimo to duża
@Michaska słyszałam o tym ale w Warszawie u mnie w dzielnicy ciężko się załapać na to
My szczepiliśmy bo synek jak szedł do żłobka to były darmowe ![]()
Teraz też tak jest ze jak dziecko idzie do żłobka to chyba na ospę jest za darmo
Ja nie szczepilam synow.
Starszak mial ospe i przeszedl bardzo delikatnie.
Bardzo sie balam ze jak zaszczepie to jako dzieci nie zachoruja a jako dorosli juz gorzej przejda a bardzo balam sie powiklan typu nieplodnosc
Ja jako dziecko też odbyłam szczepiona i przeszłam chorobę i mam to za soba
Moja córka miała ospę jak miała pół roczku. Przyjechali do nas znajomi 3 tygodnie po ospie która przechodzili więc teoretycznie nie powinna się zarazić a jednak. Miała kilkanaście krostek i to wszystko
O to bardzo łagodnie przeszła
Synek zaszczepiony na ospę - jak poszedl do żłobka majac 13 miesiecy skoezystalismy z darmowej.
Na meningokoki kwdne i drugie też już jestesmy zaszczepioni.
Synek dobrze zniósł do tej pory wszystkie szxzepienia.
Mój ma jeszcze 3 dawkę typ MenB i 2 dawkę tych ACWY
Mój syn ma 8 lat nie długo a jeszcze nie miał
U nas właśnie w przedszkolu pogrom ospy dzieci jedno po drugim łapały
A jak przechodziły?
Ja bym chciała aby mój syn wkoncu też przez to przeszedł
Właśnie się zastanawiałam czy jak go zapisze do żłobka to czy go szczepić na ospę
Jak ja się boję takich dodatkowych szczepień ![]()
Ja ogólnie nie chciałam , ale nasza lekarka opowiadała mi historię jak dzieci miały ospę i jedno dziecko straciło przez to oko tam jakieś komplikacje itp i wgl że stawierdzilam że jak mam za darmo to zaszczepię , moje dzieci akurat jeszcze nie złapały . Albo złapały a ja jestem tego nie świadoma ![]()