E to w sumie masz to fajnie zorganizowane. Ja to też koło łóżeczka mam taką na kółkach szafeczkę z 3 półkami i mogę ją przemieszczać tam gdzie przewijam
To bardzo fajne rozwiązanie ale u mnie brak miejsca
U mnie też brak i takie rozwiązanie było i tak najbardziej optymalne bo na początku miałam dostawkę więc nie bardzo mogłam mieć organizery dookoła
Ten organizer na kółkach jest super, mam ten sam ale mój swoje zastosowanie ma w kuchni bo tam nam brak miejsca było na kilka potrzebnych właśnie rzeczy ![]()
Ja też się stresowałam . Bardzo długo bałam się ją kłaść na brzuszek i tylko mąż kładł . W końcu po dłuższym czasie jakoś się nauczyłam . I na początku lubiła leżeć na brzuszku , podnosiła główkę i przekręcała i każdy mówił , że za szybko . A aktualnie prawie 3 miesiące i nie lubi leżeć na brzuszku i problem z podnoszeniem główki ma
.
W sensie boję się żeby mi spał na brzuchu
a tak to robimy mu ćwiczenia i kilka razy dziennie dajemy go na brzuszek
Jak wysoki miesięczny bobas może podnosić główkę ?![]()
A w takim sensie . Źle zrozumiałam . U nas było tak , że jak miała miesiąc to podnosiła kilka cm nad ziemią i trzymała długo tak podniesioną . I to właśnie były jakieś tam napięcia przez cc . Oczywiście chodziliśmy do fizjo i nadal chodzimy . Ale co wizytę to ma inne napięcia i inne rzeczy . I człowiek głupieje już .
Oj to nie może tak podonosic główki ? Mój to trochę podnosi i trzyma kilka sekund
Pediatra i położna twierdziły , że to za szybko . Babcie twierdziły , że super bo jest silna
. Poszliśmy do fizjo i też tam usłyszeliśmy , że to za szybko na podnoszenie tak główki i tak trzymanie . Też było to kilkanaście sekund .
Często widzę szybko podnosi główkę i się napinacze jest wzmożone napięcie i później bardzo łatwo dochodzi do tego że za szybko robi przewrót z pozycji z brzucha na plecy a to jest totalnie niewłaściwy wzorzec
Ja kupiłam taki i drugi podobny do kuchni i tam trzymam rzeczy do RD czy butelki. Jest niski więc wjeżdża pod blat
W to ja od początku kładłam na brzuch bo to bardzo ważne …. Jedynie w nocy na pleckach i też miała. Stres jak się przekręcał czy się nie udusi ale wyjęłam wyszło z llozexzka i był tylko materacyk i prześcieradło
A to sami poszliście do fizjoterapeuty czy dostaliście skierowanie albo jakieś zalecenia ?
Położna mówiła żebyśmy poszli . Ale i tak planowaliśmy sami iść , żeby zobaczyć czy wszystko w porządku bo jak byłam w ciąży to czytałam , że po urodzeniu czy to cc czy naturalnie często maluszki mają napięcia itd . I tak wszyscy znajomi chodzili to chcieliśmy pójść tak koło miesiąca . Ale ogólnie mam mieszane uczucia do fizjoterapii niemowlaków .
My też poszliśmy sami z siebie żeby zobaczyć czy wszystko okej a niepokoiło nas np że główkę trzyma głównie na jedną stronę, powiedziałam i tym położnej i poleciła fizjo i akurat taka która jest bardzo blisko więc zapisałam nas i w sumie super bo np
Ja nigdy nie byłam pewna czy dobrze obracam syna na brzuch i niby naoglądaliśmy się tych filmów fizjo z neta ale dopiero jak poszliśmy do fizjo pokazała i zrobiłam to przy niej to nie mam problemów żeby go obracać na brzuch
W przyszłym tygodniu mam wizytę poloznej to zapytam co myśli
My z pierwsza córką też chodziliśmy do fizjo, ze względu na delikatną asymetrię i dostawaliśmy ćwiczenia do domu. Super nam się wszystko wyregulowało, z synkiem też mamy zapisana wizytę kontrolną aby sprawdzić czy wszystko jest dobrze 🫶🏼
@Karolinnna ona śpi na brzuchu odkąd miała około miesiąca. Denerwowałam się pierwszą noc tylko ![]()
Nie podnosiła głowy ale umiała obrócić. Przez to spanie też trochę sobie sama zrobiła napięć ale lepiej śpi, a napięcia można wypracować.
@Michaska no mamy mało miejsca i tak nam się to spisuje. Na wyciągnięcie ręki mam szafę z jej ubraniami a dwa kroki dalej zapasy wszystkiego innego ![]()
@Anetteso_gmail.com u nas się zaczęło of przewrotu z brzucha na plecy. Niby zły wzorzec a słyszę że wiele dzieci tak ma. Nie można też jakoś bardzo się przejmować tym co i kiedy dziecko “powinno” robić tylko czy ogólnie się dobrze rozwija.
@daruniax33 my też u fizjo zawsze coś nowego
ostatnio się martwiłam że rączek nie wyciąga w górę, ale zaczynała łapać stopy. Fizjo zdziwiona bo w rączkach wyszło bez napięć a stopy “, powinna” zacząć łapać za 1-2msc. Po 1,5tyg of wizyty rączki super a stopy to już nawet zjada
więc faktycznie nie mam pewności na ile te wizyty mają sens ![]()
Nic odkrywczego bo pewnie jak większość mam właśnie organizery SKUBB z ikei, już przy pierwszym dziecku korzystaliśmy dziś ma 4 latka i nadal nam służą, dzięki temu utrzymuje jakiś tam porządek i tata łatwo może znaleźć co gdzie jest:blush: na komodę mam koszyczki z pepco i zaopatrzyłam się jeszcze w przenośny organizer (z sinsay) z racji tego, że mieszkam w piętrowym domu
widziałam że popularne są teraz właśnie te szafeczki na kółkach i fajnie to wygląda ale u nas niestety nie ma na to miejsca
Nie no ty masz dość spoko to ułożone … i też myślałam o takim rozwiązaniu ale jakoś tak się to inaczej potoczyło
Mój maluszek też chodził do fizjo ale dlatego że miał zalecenie z nóżką a przy okazji wyszło że faktycznie nie obraca główki w jedną stronę będąc na brzuszku i się okazało że ma mięśnie mocno napięte i mu rozluźniała ale pomogło to. Oczywiście w domu też z nim ćwiczyłam codziennie
Masowałaś mu karczek czy jak to wyglądały te ćwiczenia ?