Pati - cały czas powtarzasz, że poród indukowany bardzo boli. Miałaś taki? Masz porównanie? Ja miałam dwa razy indukowany poród i wcale nie było źle... :) Lepiej nie straszyć i nie nastawiać negatywnie, gdy nie wiesz, jak ktoś poród przeżyje :)
Mama córeczki - czyli masaż z olejka robiłaś i cały poród (od pierwszego skurczu) trwał u ciebie 5 godzin. Ja masażu nie robiłam, olejku nie brałam, liści malin nie piłam - ogólnie niczym się nie wspomagałam, porody miałam wywoływane i pierwszy trwał ok 8-9 h (od pierwszego skurczu), drugi poród również był wywoływany i trwał ok. 8 godzin (od pierwszego skurczu). Oba uznaję za znośne :) Po obu od razu mówiłam, że mogłabym znowu rodzić :)
Z rozwieraniem szyjki uważajcie, aby za bardzo nie przyśpieszyć. Masaż brodawek można stosować ale od 38 tygodnia. Seks z partnerem (a właściwie jego nasienie) też bardziej pod koniec, chyba, że czop nie odpadł. Z wisiołkiem nie wiem, bo nigdy ani położna ani lekarz mi tego nie proponowali.
Są zalecenia ,że wywołuje się po 39 tygodniu w cukrzycy ciążowej poród, a w cukrzycy typu 1 po 38 tygodniu, Znalazłam na dniach taką publikację nawet oni wolą mieć kobietę w szpitalu pod kontrolą bo łożysko moze się starzeć z dnia na dzień i co wtedy dziecko niedotlenione, niedokarmione i moga być z maluchem problemy. Ja jeszcze jestem na insulinie , więc moga być okropne skoki pod koniec i lepiej być pod kontrolą w szpitalu :) indukcji się boję wiadomo, ale liczę, że samo sie rozkręci : już jakieś tam skurze co parę dni się pojawiają, ale pewnie to trochę potrwa :) a jak cos to trudno będzie indukcja i tzreba to przeżyć jakoś :) ale na koniec czeka mnie cudowna nagroda :)
Marta K seks ginekolodzy zalecają już po skończeniu 36 tygodnia. Wtedy czynność skurczowa macicy dopiero się zaczyna.
Z tą bolesnoscia to jets tak, że każda z nas ma inny próg bólowy to co dla Ciebie było niebolesne dla innej może okazać się nie do zniesienia. Nie ulega wątpliwości jednak, że każda z nas przez to przechodzila lub będzie przechodziła i każda da radę :)
Mazia to wszystko wyjaśnia, tez miałam cukrzycę ciazowa ale u mnie ciąża została rozwiązana dużo szybciej z innego powodu.
Marta nie nie miałam wywolywanego porodu, nikogo nie straszę tylko mówię co słyszałam, zupełnie inaczej jak wszystko zacznie się samo a co innego jak jest ingerencja i np dzięki oksytocynie szybciej szyjka sie rozwiera. Kobiety zawsze pytają jak to jest, chcą porownania chcoiaz wszystkie porody wyglądają inaczej każdy ma inny próg bólu ;)
No ja wolę by poród się zaczął sam bo jakoś się boję tego kombinowania na oddziale, ale jakby nie to wolę leżeć w szpitalu i być pod kontrolą. NIestety to łożysko czasem tak szybko sie zaczyna starzeć, że to moga być dni i będzie problem . Tak człowiek może i męćzony by wywołać, ale chociaż jest pod ciągłą kontrolą
Słuchajcie a o co chodzi z tym strachem przed indukcją? W sensie czego dokładnie się boicie? Bo ostatnio tak jak u Was słyszę głosy, że kobiety się tego boją. Moje dwie koleżanki rodzące chwilę temu życzyły mi żebym tylko nie miała indukowanego porodu.
Może ja źle tą indukcję rozumiem i sobie wyobrażam ale jeśli chodzi o podanie hormonów żeby się akcja ruszyła to chyba nie jest tak źle, co? One i tak są naturalnie wydzielane podczas porodu ale może nie w takim stężeniu co trzeba i dlatego podłączają te kroplówki?
Niby są zalecenia w cukrzycy ciazowej a mi ostatnio mówiła diabetolog ze wszystko zależy od wielu czynników i może być tak że będę rodzic romanie bez przyspieszonego porodu jeśli wszystko się utrzyma tak jak do tej pory
Paulina nie miałam indukcji, ale polega ona na sztucznym pobudzaniu skurczy macicy i przyspieszaniu rozwierania szyjki macicy przez zakładanie cewnika Foleya do szyjki macicy, podawaniu bolusów oksytocyny. Produkowana przez organizm oksytocyna jest łatwiejsza do zniesienia bo wtedy organizm tak jakby fizjologicznie jets na to już przygotowany, a tutaj tak naprawdę jeszcze nie jest gotowy do porodu i ta medyczna oksytocyna powoduje wtedy bolensiejsze skurcze.
Dokładnie tak jak mówisz :) jestem od tego specem przezylam i balonik i oksytocyne. Ból jest okropny przy oksytocynie jak już na 15 dadzą to aż cię wykręca ja się tak darłam... Nie chciałabym tego przeżyć 2 raz :)
U niektórych kobiet mogą po baloniki wywołac się skurcze lub po 1 dawce oksytocyny ale u mnie do końca nie było. Musieli mi wywoływać sztucznie do samego końca to sobie wyobraźcie rozszerzyć 10 cm jakby mechanicznie to jest na prawdę ból. Bynajmniej w moim przypadku
Ja mialam podawana oksytocyne ale dopiero od was się dowiaduje ze ona powoduje silniejsze skurcze;) faktycznie ból był bardzo przeszywający;( może za drugim razem porod będzie lżejszy;)
No właśnie boję się bo ciągle słyszę,że skurcze są w tedy mocniejsze. Także ciągle liczę,że mój mały człowiek do czwartku się sam "wykluje" haha ale jak narazie dobrze mu w hotelu mama. Jego wczasy trwają w najlepsze �
Monia współczuję Ci,że do końca mysialas być na oksy. Ja dostałam podwójnie koniec porodu i też już leciała do końca,ale to była godzina ogromnych boli
Paulina inaczej jest jak organizm sam zaczyna wytwarzać oksytocyne dzieje się to stopniowo i tak nie boli, a tak to podają dawkę i to już jest ingerencja ból moze byc bardziej nieznośny .
Ja to z tych wszystkich propozycji żeby wywołać porod to bym się zgodziła na balonik chyba na nic więcej. Poza tym po cc też za bardzo nie chcą podać oksytocyny.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.