Odstawienie dziecka od piersi

Oliwejra ja podaję taką co się robi na mleku z Nestle i ona ma różne smaki (w zależności od wieku dziecka np. po 6 miesiącu, po 9 itp) ale są też takie co robi sie na mleku :) 

U nas łatwo poszło z odstawieniem. Syn miał 8 MSC i jadł tylko w nocy pierś, nawet nie było to już jedzenie tylko łyki mleka i tyle i zaczęłam podawać picie w butli. Z kolejnym synem było podobnie 7 msce karmiłam piersią ale też dokarmialam mm, też już w dzień nie podawałam piersi, a w nocy zaczęłam podawać mm. Lekko było u nas z odstawieniem. Butelkę z mm też sam odstawił po choroobie w wieku 15 msc. Wydaje mi się że im młodsze dziecko tym łatwiej odstawić.

Ja z piersi stopniowo przechodziłam na butle . Teraz mam problem z odstawieniem mleka . Córka ma takie dni że potrafi całą noc przespać i nie jeść a ma też tak że drze się w nieboglosy aż w końcu uginamy się i potrafi wypić aż trzy butle :/

xxxyyzzz myślę, że jeśli mała ma taką potrzebę to nie ma co jej odbierać tego mleka. z czasem się unormuje

Moja Ma prawie dwa latka i dalej jest na MM

jak mówię ze chce butelkę to Robię jej a tak to dostaje do spania 

a kaszke robiłam jej z nestle na dobranoc 

moja z tego co pamietam ms już mleko o tylko wode się daje 

bo te z bobovity trzeba dodać MM 

ale moja długo na takich kaszkach nie była woli mleko jednak 

Xxyyzz aż 3 butelki potrafi wypić za jednym razem? To faktycznie ma apetyt i potrzebuje tego mleka :)

Mi sie wydaje, że jak dziecko pije kaszki czy mleko to niech pije, przecież nic w tym złego. Z czasem pewnie będzie to ograniczać bo inne pokarmy to zastąpią ;)

ja karmiłam tylko 6 miesięcy

Ja karmiłam prawie 2 lata. MM u mnie praktycznie nie było. Kilka razy jak był mały to podałam jak musiałam wyjść, a potem już nie chciał tego pić. Jak doszły normalne pokarmy to konieczności też już nie widziałam dodatkowego mm. Kaszki robiłam, ale już tylko takie do jedzenia łyżeczką, nie chciałam uczyć picia z butelki. 

Mój najstarszy syn pił mleko do 5 lat z butelki. Do 1,5 roku to było mm, później gotowałam mu mannę na mleku krowim, a później to już samo mleko. Wogole nie chciał pić mleka ze szklanki, kubka czy bidonu tylko z butli ze smoczkiem. No wiem, że długo ale nie było problemu z ząbkami, a był niejadkiem więc odpuściłam. 

Corka  ppiers do 1.5 roku prawie a butelkę z rana do 4 lat...  M może i trochę za długo ale jak ma się niejadka cieszy i taki posiłek

Ja piłam mleko z butelki chyba do 6 roku życia, bardzo dobrze to pamiętam. Aż jednego dnia mi zabrano butelkę i kazano pić mleko z kubka... Od tej pory nie lubię mleka. :D

Mnie podobno mama odstawiła od piersi dzięki temu że wrociła do pracy. Miałam 1,5 roku... uważam że to jest już duże dziecko, które może jeść inne pokarmy. W tym tygodniu widziałam w McD chłopca ok 4 lat (może był i młodszy ale za to wyrośnięty) jedzacego frytki, które zaraz popił mleczkiem z piersi mamy. Jeżeli dziecko chce i mama chce to niech się karmią do końca świata :) gorzej jak już mama nie chce... słyszałam o posmarowaniu sutków cytryną :)

Frytki a potem przystawienie do piersi? no czegoś takiego to jeszcze nie słyszałam :) 4 latek jak na karmienie piersi to już chyba przesada, mm z butelki czy jakieś kaszki z butelki to jeszcze spoko ;)

z dziećmi trzeba być stanowczym i konsekwentnym jeśli chce się czegoś nauczyć czy odstawić od cyca bo dzieci to niezłe cwaniaki wymuszacze niestety ;)

4 lata to już chyba trochę za duży na pierś 

bywa i tak że mamy nadal karmią .. bardzo długo.. ja uważam, ze czas do roku max. ale to tylko moje zdanie.

Ja też uważam że rok- półtora to wystarczający czas na karmienie. Potem i tak to kp nie pełni takiej istotnej roli jeśli chodzi o odżywianie przecież bo dziecko je stałe pokarmy. Ale to również moje zdanie;)

W moim przypadku rok to krotko tskie optimum to Wlasnie 1.5 roku. Corka wtedy sama sir Odstawila... Po 12 Miesiacach jednak duzi dziecki bardzo pije tego mleka

Teraz zalecenia są takie że nie ma granicy wieku do jakiego powinno się karmić dziecko piersią więc ja nie widzę w tym nic nadzwyczajnego chociaż mnie by pewnie to już krepowało gdybym musiała takie duże dziecko karmić ale jeżeli komuś to nie przeszkadza to spoko, chyba teraz to się robi nawet modne by karmić takiego starszaka 

Ja 15 mies karmiłam myśle ze to wystarczająco 

Ja karmiłam 22 i uważam to za takie optimum. Rok karmienia to było dla mnie absolutne minimum, a reszta to już tylko wartość dodana. Sposoby były różne, ale mianownik jeden, nasza konsekwencja. Płacz dziecka to coś co serce wtedy rozrywa, szczególnie jak piersi mają eksplodować, więc blisko się jest uległości, ale jak się decyzję podejmie to odwrotu nie może być. To odmawianie, a potem znowu dawanie tylko gubi dziecko.