Nasz synek dostał rowerek trzykołowy od chrzestny na roczek. Juz 2 miesiące za wcześnie. Dla naszego 10 miesięcznego Maluszka rowerek świetnie sprawdzał się w ciepłym październiku. Używaliśmy go na krótsze spacery po osiedlu. W końcu przestał na placu zabaw podbierac starszym dzieciom duże rowery. Na wiosnę planujemy kupić biegowy rowerek. Chcemy dopasować rowerek do wzrostu synka gdyż mam wątpliwości czy 12 calowe nie będzie za duży.
Moja córka miała rowerek biegowy. Rok temu jak jeszcze nie miała 3 lat to nie bardzo chciała na nim jeździć, bała się i ledwo dosięgała do ziemi (koła 12). Na wiosnę się odważyła i już super śmigała - miała skończone 3 (jest z grudnia). Moja siostra nauczyła się zanim skończyła 3 lata. Kupiłam też 14calowy rowerek już zwykły. Jednak okazał się za duży na nią (ona drobinka jest). Dosięgała do pedałów, ale był za duży, żeby uczyć ją jeździć na dwóch kółkach. Nauczyliśmy ją na razie pedałować - bo na biegowym nauczyła się trzymać równowagę, ale nie pedałować
Myślę, że na wiosnę trzeba będzie nauczyć jeździć na 2 kółkach. ![]()
Dziękuję za radę. Rozglądam się w takim razie za 10 calowym. Do wiosny dużo czasu więc moja decyzja będzie bardzo przemyślana.
My zaczynamy od rowerka Biegowego Mamy akurat taki od 2-3 lat i 4-5 lat ![]()
Ja mogę już co nieco napisać odnośnie rowerka jest super!Idealny dla DROBNYCH dzieci,a moja Emi to właśnie taka drobinka.Ma teraz najniżej ustawione siodełko i ta wysokość jest dla niej idealna Emi ma teraz 25 miesięcy.Jeszcze jest ostrożna ,ale sama siada i sobie super radzi.Na razie jeździ powoli,ale do wiosny z pewnością opanuje rowerek na dobre.
Moja córka dostała niedawno rowerek z Biedronki. Wygląda jak biegówka, ale jest dużo mniejszy i tylne koła można sobie na tyle poszerzyć, aby był stabilniejszy i dziecko się nie wywróciło. Mogę go polecić z czystym sumieniem. Sa do kupienia co jakiś czas. U nas sprawdza się świetnie, choć na razie tylko po domku. Czekamy na wiosnę. Myślę, że po takim rowerku bardzo szybko i bez problemu dziecko przejdzie na biegówkę
Polecam
A powiedźcie mi drogie mamusie od kiedy taki rowerek biegowy najlepiej kupić dziecku?
ja słyszalam ze tak w wieku ok.3 lat fajne są rowerki biegowe, gdzie dziekco odpycha sie nozkami. moj chrzesniak takiego uzywal i w pozniejszym wieku jak wsiadl na rower z pedalami nie mial juz zadnego problemu by na nim jechac, mial doskonale opanowana i wycwiczona rownowage:) nasz synus jeszcze musi troszke dorosnąć do takiego rowerka ;)))
Właśnie taki zamierzam kupić synkowi. Dużo pozytywnych opinii o tym rowerku słyszałam a powiem szczerze, że dość niedawno się o nim dowiedziałam widząc malucha na ulicy. Szkoda, że nie wcześniej jak córka była młodsza bo ona do tej pory ma problem z jazdą.
Dziewczyny ja również zastanawiam się nad rowerkiem biegowym. Zbliżają się chrzciny i roczek K. i już cała rodzina wydzwania do mnie z zapytaniem co na prezenty i wpadł mi do głowy właśnie pomysł z rowerkiem. Macie jakiś sprawdzony, który szczególnie polecacie?
Moj syn dostal pierwszy rowerek jak mial 1.5 roku. Byl to rowerek biegowy. Bylam zaskoczona bo mlodemu od razu dobrze poszlo.bi dawal sovie rade jeżdżąc. Niestety na placu zabaw inny chłopiec zepchnal go z roweru i mlody dostal traumy na punkcie rowerka
nie chcial juz na nim jezdzic
zobaczymy teraz na eiosne czy bedzie lepiej.
Rowerek biegowy. Zaczęliśmy jakoś od 2roku :))
Odświeżam temat.
Kupiliśmy córce rowerek dwukołowy z pedałami jednak ciężko jej opanować pedałowanie do przodu. Myślicie by Składać jej boczne kółka czy ten kijek do podtrzymywania by opanowała pedałowanie ?
Mysle ze warto moze bedzie sie czula pewnie i załapie ![]()
Moja cora nie chciala jezdzic na biegowce, zakochana byla w Scoocie.
Dostala na urodziny “dorosly rower” wooma3. Meeega lekki- swoje kosztuje ale wart jest tych pieniedzy. Co do jazdy-kompletnie nie chciala na nim jezdzic, odkrecilismy jej pedaly zeby poznala sie z rowerem i nauczyla podnosic obie nogi w czasie jazdy. Jak zobaczyliśmy ze juz to potrafi, maz wzial ja na taka mala gorke, porosnieta trawa i przykrecil jej pedaly. Najpierw zjezdzala i miala nozki po bokach, a pozniej po kilku zjazdach naturalnie kladla stopy na pedalach. Jak obczaila ze to trzeba krecic to zaczela jezdzic po prostej
problem miala tylko z ruszaniem, ale obczaila ze jak sie odepchnie to latwiej jej poruszac pedalami.
Nie zakladalabym bocznych koleczek bo dziecko musi nauczyc sie balansu na rowerze, a kolka to uniemozliwiaja. Co do kija tez raczej nie, widzialam na necie sposob na szalik czy tam huste ze tak dziecko prowadzisz, i bylam gotowa zeby sprobowac tak uczyc mloda, ale sie obeszlo ![]()
My córce daliśmy trochę późno rowerek biegowy, bo na 3 latka, ze względu na to,że pięknie śmigała do tego czasu na scoot&ride (już jako hulajnodze). Ale jak postanowiliśmy kupić jej już “dorosły” rower, to stwierdziliśmy,że jednak nie chcemy pominąć etapu rowerka biegowego. Kupiliśmy z Kinderkraft. Szybko ogarnęła jazdę na nim i udało się załapać na promke w Decathlonie i kupiliśmy rower Btwin Discover 900 z 16 calowymi kołami. Jest fajnie wyprofilowany i lekki (co było dla nas ważne w wyborze). Na razie 2x jeździła na nim wkoło domu i coraz lepiej jej idzie nauka ![]()
U mnie oczywiście w scoot jest nadal zakochana, na rowerku biegowym również sobie super radzi jednak mam wrażenie że nie ma siły pedałować . My jej kupiliśmy woom również oczywiście w jej kolorze ukochanym czerwonym, no ale zniechęca się bo nie umie pedałować. Ja ją na chuście też próbowałam ale z brzuchem mi średnio idzie.
Może rower jest źle wyprofilowany względem wzrostu?
Ci panowie w sklepach rowerowych się znają i u mojego syna.pomogli wszystko ustawić względem wzrostu.
Naprawdę to ma.znaczenie, bo do wyregulowania jest kierownica i siodełko. A sam rower, jego wielkość też dobiera się do wzrostu.
Niby woom lekki i najlepszy ale to nie wszystko.
My mamy oba, uczyliśmy się na trzy kołowym potem przeszliśmy na dwukołowy by uczyć się równowagi i ona super załapał
Jaki rozmiar rowerku dla dsiecka 110cm? Zastanawiam się nad wielkością. Jaki bedzie dobry?