Ja też chodzę regularnie mam pakiet medyczny z pracy więc korzystam . Po ciąży już robiłam badania i teraz znów będę powtarzać .
Szkoda że ja tak dobrze nie mam, i wszystko muszę robić prywatnie bo zabijacie dostanę do lekarza to trochę czasu a tak już mam wszystko załatwione
U mnie na NFZ jest problem do ogólnego się dostać . Jedynie co to nie mam problemów z pediatrą to od ręki wizyty i teleporady .
U nas do ośrodka idzie się dostać od strzału , ale znam takie że nawet chorego nie przyjmą no wlansie jest chory
U mnie to czasami nawet telefonu nie odbierają
No też to zauważyłam że do pediatrów jakoś łatwiej. Mój synek jest jeszcze wciągnięty do pakietu medycznego mojego więc jak nie chce iść do jakiegoś z lekarzy na NFZ to wybieram wtedy tego z abonamentu
Ja jak wrócę do pracy to myślę , że też podepnę córeczkę pod pakiet . Tylko u nas za dziecko jest koszt ok. 180 zł miesięcznie z pensji i można podpiąć dwójkę , trójkę i raz się płaci .
To chyba tylko w mojej pracy nie ma takich możliwości
No to u mnie płacę koło 100 z tego co pamiętam … wzięłam na próbę i zobaczę w ciągu roku jak mi się to sprawdzi. Sądziłam że będzie łatwiej się dostać do lekarzy niż do NFZ ale narazie na szczęście tylko z pediatrów korzystaliśmy
A to cena jeszcze w miarę dobra. Ja mam w pzu i na początku było super bo mieli swoje duże placówki i dużo podpisanych umów z podmiotami zewnętrznymi i na każdym kroku można było się umówić . Ale odeszli od tego i mało zewnętrzych podmiotów i tylko swoje placówki i już gorzej się dostać do obleganych specjalistów np. endokrynologa .
No ten mój jeszcze nie jest właśnie najdroższy ale był tańszy jak wchodzili na rynek i wtedy też ta opieka była chyba nieco lepsza, bardziej się starali . Chodź i tak nie mogę narzekać
PZU też ma pakiety medyczne od kilku lat i jak wchodzili to ceny były super za pakiet . Wiadomo , że to wszystko zależy od liczby pracowników itd .
To jestem zaskoczona. Zawsze mi się PZU kojarzyło z ubezpieczeniem a nie opieką medyczną
No kiedyś tylko ubezpieczenia , a chcieli rozszerzyć działalność i poszli w te pakiety medyczne, i do tego jeszcze pootwierali swoje placówki medyczne . W Gdańsku są dwie i jedna w Gdyni . I są to naprawdę spore placówki . I mają zatrudnionych swoich lekarzy , niektórzy to emeryci , co sobie dorabiają , a niektórzy jako dodatkowa praca i np. mają podpisaną umowę z NFZ . Ja tak poszłam do chirurga w PZU i nie miałam wycinki w pakiecie , więc wystawił mi skierowanie NFZ i kazał umówić do siebie do przychodni .
A mają jeszcze gdzieś te placówki medyczne? Bo ja u siebie w mieście się z nimi nie spotkałam. I co normalnie masz placówkę pod ich szyldem i w środku różnych specjalistów? Nie korzystają jakby z innychch podnajmując tylko działają na własny rachunek?
Ja w pracy mam mozliwosc wykupienia pakietu zdrowotnego z pzu.
Mają 130 swoich placówek to są pod ich szyldem i zatrudniają swoich lekarzy i do tego jeszcze mają punkty partnerskie , z którymi mają podpisane umowy i tam też można się umawiać . Z tego co jest napisane na stronie to aż 700 punktów partnerskich mają , a kiedyś to mieli jeszcze dużo , dużo więcej . I to są przychodnie , centra medyczne i różne laboratoria . A w swoich placówkach też mają laboratorium. Więc można jechać do ich placówki albo do takiego co mają podpisaną umowę .
Musiałabyś sobie sprawdzić w wyszukiwarce jak to jest u Ciebie w okolicy . Lekarze i placówki
No to ciekawe to co piszesz. Bo jakoś nie spotkałam się z tym. Ja kiedyś miałam w firmie wykupione w Lux Med a potem Enel Med …. Wiem że jest Medicover coś popularny ale i PZU nie słyszałam …. Spoko. A zadowolona jesteś z lekarzy i obsługi ?
Generalnie na początku byłam bardzo zadowolona bo mieli dużo podpisanych umów z różnymi przychodniami , centrami medycznymi itd. I na każdym kroku można było się umówić do lekarza . A teraz coraz mniej tych placówek zewnętrznych tylko stawiają bardziej na swoje placówki . A w swoich placówkach to mają sporo lekarzy emerytów , którzy mają oczywiście ogromną i wieloletnią wiedzę ale czasem trochę przestarzałą i bardzo dużo lekarzy innych narodowości - głównie Ukraina . I korzystałam z kilku specjalistów w tym ginekologa to ciężko było mi się dogadać z względu na barierę językową bo mówili łamaną polszczyzną i czasem wyrażenia lekarskie ciężko było zrozumieć . Plus też jak okazało się później w moim przypadku starań o ciążę były to zbędne leczenia i zupełnie w inną stronę niż powinny być . Więc już nie jestem taka zadowolona ale nie zrezygnowałam bo jednak mam w laboratorium badania w większości darmowe i to mi się przydało w ciąży bardzo i nadal korzystam . Plus jak chodziłam do swojego ginekologa to mi zwracali pieniądze 110 zł za wizytę bo w pakiecie mamy refundację , jak się u nich nie skorzysta i weźmie się fakturę to zwracają jakiś tam koszt .
To w Enel Med na początku było bardzo dużo terminów i szybko można było iść do specjalisty. Na recepcji wszyscy mili i chętni do pomocy. Teraz jak już siedzą na rynku kilka lat i mają klientów to też nie jest już tak jak kiedyś. Gorzej z terminami do specjalistów. Zapisałam synka bo jakoś tam myślałam że mają dostęp do specjalistów jak w Warszawie a się okazało że mają dostęp ale w placówkach partnerskich i tam umawiają a tam to nie masz wyboru tak terminów tylko podają ci w odpowiedzi konkretny termin o albo Ci pasuje albo nie…… oczywiście jak trzeba to jest dostęp ale nie taki łatwy jakby był dostępny w ich placowe …. Także testuję czy będziemy nadal korzystać z tego dla młodego czy nie. Teraz mamy żłobek wiec może się bardziej przydać no ale zobaczymy