Nowy standard opieki okoloporodowej

Czesc Mamusie, czy slyszalyscie juz o nowych wytycznych dotyczacych opieki okoloporodowej? Ja osobiscie bardzo sie ucieszylam jak je wyczytalam poniewaz oczekuje drugiego dziecka i przyznam ze brakowalo mi pewnych kwestii podczas pierszego porodu( kontaktu skora do skory po cc i wsparcia poloznej przed porodem).
Ponizej wklejam link do podsumowania zmian https://zaufajpoloznej.pl/zmiany-w-standardzie-opieki-okoloporodowej-maj-2026/?srsltid=AfmBOopmGeSAU8WWmFIKigORcHs6pwoxC1748dbVuwEOwYWbz-ja-drL
Oczywiście najwiecej szczegółow znajdziemy w rozporządzeniu Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 października 2025 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej

Na ktora z tych zmian najbardziej sie cieszycie ? Lub tak jak ja zalujecie ze nie bylo tego jak rodziłyście?

Większość z tych rzeczy już była w szpitalu w którym rodziłam pół roku temu :slight_smile: nie wypowiem się o kwestiach jedzenia czy o braku postępu porodu bo miałam zaplanowaną cc. Chociaż z tych zmian to np nie wyobrażam sobie karmić już na sali operacyjnej w momencie jak mnie zszywają, byłoby to dla mnie niekomfortowe. Kontakt skóra do skóry maluszek najpierw miał ze mną podczas szycia a później z tatem jak ja byłam przenoszona na salę pooperacyjną :slight_smile:

1 polubienie

Dokładnie ja miałam to samo a kontakt skóry do skory po cc również miałam i u nas w szpitalu ojciec dziecka może towarzyszyć podczas cc a później kanguruje kiedy matka jest zszywana , do tej pory pamietam jak mi synka takiego cieplutkiego przyłożyli do twarzy :smiling_face_with_three_hearts: taki słodki maluszek :smiling_face_with_three_hearts: super że wytyczne się zmieniają ale właśnie w wielu szpitalach to funkcjonuje już od dawna :blush:

Całe szczęście w miejscu, w którym rodziłam takie standardy były już na porządku dziennym.
To przykre, że takie rzeczy muszą być wprowadzane ustawowo, a nie wynikać ze zwykłej ludzkiej empatii i niekiedy po prostu logiki…

U mnie tez to wszystko w sumie juz jest standardem. W dodatku wybralam szpital ktory ma psobny budynek polozniczy wiec ani nie mialam stycznosci z innymi pacjentami ani nie ma problemu z dostepnoscia anestezjologa bo on jest przypisany na budynek i jedyne co to moze byc alurat na sali cc i zaraz przyjdzie do sn.

Ciesze sie jednak ze cos rusza do przodu i jesli nie wszedzie jest tak dobrze jak w szpitalu, ktory wybralam to super ze ktos cos z tym robi :heart:

1 polubienie

W moim szpitalu też to wszystko już było …. Nawet ten kontakt skóra do skóry to był standard przy cc a nie tylko porodzie SN. U mnie mąż nie mogła towarzyszyć przy cc ale już widziałam że pod koniec zeszłego roku mogł…. Ale nie wiem czy by chciał :upside_down_face: też mieliśmy dietęp do CDL więc można było podpytać o różne rzeczy

Aż już bym chciała urodzić :joy::joy:

A na kiedy masz termin?

Między 10 a 28 lipca :joy: we wtorek się dowiedziałam że termin z 28 lipca przerodził się na 10 lipca bo maluch tak rośnie :slight_smile: więc nie wiem kiedy zechce się pojawić , czuję że będzie wcześniej niż później

To normalne ze maluchy rosna pozniej juz w swoim tempie, nie wiem dlaczego tak pozno zmienili Ci termin. Waga dziecka pozniej nie ma znaczenia, najpierw wylicza sie ja z OM a pozniej z badan prenatalnych i juz sie nie zmienia :wink:

Oooo to jeszcze chwilka :upside_down_face: czyli w środku lata będzie maluszek

Z ostatniej miesiączki to termin mam na 3 sierpnia :joy: idę na ostatnie prenatalne i mam nadzieję że wylicza mi już oficjalna datę porodu :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:
@Michaska o taaak :face_holding_back_tears: końcówka ciąży może być ciężka ale za to spacerki i piękna pogoda później mi to wszystko wynagrodzi :heart_eyes::heart_eyes:

1 polubienie

Ale wtedy juz sie nie zmienia daty porodu. Tylko przy 1 prenatalnych. Pozniej juz kazdy dzidzius rosnie po swojemu, jeden bedzie wiekszy, drugi mniejszy a ciaza trwa tyle samo :wink:

Tak słyszałam , od dawna temat kreci się w mediach jak i w internecie :white_heart::white_heart::white_heart:

Dla mnie te zasady były jak córki rodziłam:)

W szpitalu w którym rodziłam już to wszystko było więc dla mnie k tak nic by się nie zmieniło. Ale super że teraz te wszystkie rzeczy będą już standardem

Pamiętaj że to jest tylko data orientacyjna. Ty będziesz rodziła przez CC czy naturalnie. Ja ci powiem tylko tak ja miałam termin na 21 września. Wszyscy mówili jak to dziecko może się urodzić nawet do 4 października. Mój ginekolog na ostatniej wizycie mówił że ja nie dotrwam do terminu porodu i będę miała wcześniej jak mi wypisywał zwolnienie lekarskie. No i 4 dni po jego słowach urodziłam

Mam nadzieję że urodzę naturalnie, to ty w jakim odstępie urodzilas ? Zgodnie z terminem czy przed ?

Nie no jak mały będzie za duży to mogą przyspieszyć termin porodu

Moga przyspieszyc rozwiazanie. Ale termin powinien byc jeden :wink: zakladajac np ze dziecko szybko przybiera to musza odliczyx od poprawnego terminu kiedy moga proponowac indukcje zeby sie nie okazalo ze bedzie 34 tydzien np :wink: ciaza musi byc donoszona a tu rozbieznosc az miesiac

1 polubienie

W moim szpitalu, w którym planuje rodzić również taki standard obowiązywał już przed wejściem rozporządzania . Podejrzewam , że w większości szpitali już takie rzeczy były wprowadzone dawno temu .