ja starszą córkę też jak karmiłam piersią to budziła mi się w nocy co 1,5 godziny, ale po 9 miesiącu przestałam ją karmić i przestała się też budzić, mm dostawała mm tylko przez dzień i przed wieczornym spaniem i przesypia całe noce od tamtego momentu, czasem się przebudzi, ale to jak się jej coś złego przyśni
Ja karmiłam synka butelką jak miał pół roku, bo wtedy przyjmowałam lekarstwa przy których nie mogłam karmić. Mój synek wtedy budził się w nocy tak samo jak przy piersi. Także według mnie zmiana sposobu karmienia tu na pewno nie podziała. Mleko mamy jest tak samo sycące.
Ja stosowałam nocne karmienie, gdyż córka na piersi przysypiała, bawiła się nią i to karmienie wydłużało się do kilku godzin. Karmiąc butlą jednocześnie pozbywałam się zamrożonych zapasów, karmienie nocne trwało miesiąc od momentu wyjścia ze szpitala. Teraz córka przesypia noce, lecz gdyby przypadkiem zdarzyło się jej obudzić w nocy karmiłabym ją piersią, gdyż trwa to obecnie znacznie krócej.
U nas nadal trwa nocne karmienie dwa razy a synek ma juz 13,5mc chciałabym przespać choć jedna cala noc ,moze kiedyś się doczekam:-] czasem idę z zamkniętymi o oczami zrobić mleko:-P i termos musi być a w buteleczce zimna przegotowana woda żeby miec w sam raz po zmieszaniu z goraca z termosu:-]
Mój synek nie długo skończy pół roku ale nawet chyba nie myśli zrezygnować chociaż z jednego posiłku w nocy, od samego początku je dwa razy i nie daje mamie porządnie się wyspać jest to dla mnie męczące ale co poradzić- dla niego wszystko Próbowałam go odzwyczaić poradził mi lekarz że zamiast mleka podawać mu wodę ale nie dał się oszukać budził się jeszcze częściej więc zrezygnowałam z tej metody. Zawsze przed snem daje mu kaszkę, żeby jedzenie było treściwsze na noc ale dla niego nie ma większego znaczenia, wciągu dnia dłużej wytrzyma bez jedzenia niż w nocy.
K.Czapiga,Twój maluszek jest jeszcze mały i ma prawo do nocnego jedzenia.poza tym pamiętaj,że każde dziecko jest inne,jedne jedzą bardzo długo w nocy,a inne przestają szybciej. Moja córcia z dnia na dzień przestała jeść w nocy,a jadła po dwa,czasami trzy razy,jednego dnia zjadła,a na drugi dzień nie tknęła,niedługo skończy jedenaście miesięcy,a przestała jeść może z miesiąc temu,.
zauwazylam , że dzieci karmione butelką mm przesypiają dłużej niżeli karmione mlekiem mamy, może dlatego , że jest bardziej syte ? Nie mam niestety pojecia na jakiej to zasadzie działa.
Moja maluda ma 3 msc i budzi się 2 razy w nocy i później nad ranem. Naprawde nie mam na co narzekać Choc nie powiem , ze nie moge doczekac sie dnia kiedy przespie cala noc
Martyna nie zgodzę się z tym, moja córka na mleku moim przesypia całe noce od 3miesiąca.
Mój na mm praktycznie od początku ale przesypia całe noce dopiero od 4 miesiąca. Z początku budził się nawet co 2 godziny ale on wypijał 30-60 ml i zasypiał przy butli i to było straszne,bo często musiałam wstawać i robić to mleko…Rzadko kiedy przespał 4 godziny. Skończył 4 miesiące i jak pójdzie spać o 19-20 to budzi się dopiero 4-5 rano i przez sen je a potem śpi dalej
Mój dostaje 210 ml na noc mm i chociaż staję na głowie, to jeszcze nie udało mu się przespać z pełnym brzuchem do rana
I zarówno w sytuacjach gdzie zje całą butlę, czy tylko połowę to i tak pobudka mniej więcej o tej samej porze.
Karmienie piersią w nocy jest zdecydowanie prostsze niż karmienie dziecka butelką. W drugim przypadku należy bowiem kilka razy w nocy wstać, iść do kuchni i podgrzać maleństwu mleko. Aby ułatwić sobie tę czynność i zaoszczędzić kilka chwil snu w nocy, poleca się wszystkim mamom zakup podgrzewacza do butelek. Jego obsługa jest bardzo prosta, więc w nocnym karmieniu będzie mógł cię wyręczyć mąż. Podgrzewacz do butelek to urządzenie, dzięki któremu możliwe jest przygotowanie mleka:
do wskazanej temperatury – dzięki temu zaoszczędzisz czas na dodatkowe podgrzewanie lub studzenie mleka;
w butelkach czy słoiczkach o różnej wielkości i kształcie;
w czasie podróży – dobry podgrzewacz do butelek może zostać podłączony (za pomocą odpowiedniej przejściówki) pod zapalniczkę samochodową i być używany w czasie podróży.
Bardzo fajny i ciekawy artykul:)
Moja gwiazda nie zje butli inaczej niż na spiocha. Jak juz ja ulylam ( na rękach ) to maz robi butle i szama. Jak ma juz pelny brzuszek to odkladam ja do lozeczka. A w nocy o 4.30 dostaje druga butle kiedy maz wstaje do pracy to mnie budzi i znów jemy ba spiocha. W ten sposób chociaz do tej 7 pośpi gagatek:) a wodę to w mikrofali podgrzewamy
gdy w nocy budzi się maleństwo od razu chce jeść i głosno płacze dlatego ja przyszykowałam sobie na komodzie koszyczek w którym było mleko czyste butelki gorąca woda w termosie i przegotowana woda w dzbanku. gdy budził się dzidziuś szubko mieszałam wodę i było mleczko. teraz mam przegotowaną wodę i jak synek chce mleko to podgrzewam w kimrofali i gotowe
To powiedzcie mi mój mały ma pół roku waży około 10kga może i wiecej i 70cm wzrostu i lekarz kazał mi ograniczyć jedzenie?i co mam zrobić a jak by miał za niską wagę to pewno od szpitala do szpitala bym jeździła tak źle i tak nie dobrze co mam zrobić glodzic dziecko jemu nie wytłumaczę. Każde dziecko jest inne i mają inne zapotrzebowanie
Ja bym nie głodziła absolutnie, a jak jest z siatką centylową wszystko prawidłowo? Choć znam mamy, które starają się oduczyć dziecko nocnego karmienia podając dziecku wodę, lecz czy sens jest oszukiwania? Poza tym jak mały zacznie chodzić zrzuci nadmierne kilogramy, a Ty będziesz się śmiała ze swoich obaw lub uwag lekarza
Lilka ja próbowałam podawać swojemu wodę, nie dał się oszukać, więc nadal karmię w nocy. Uważam, że dziecka do 3 r.ż. absolutnie nie należy odchudzać. Trzymaj się norm żywieniowych, nie przekraczaj ich o więcej niż połowę i wszystko będzie w porządku.
Dziecka nie da się odchudzić a uż tym bardziej nie powinno się… Nie dawaj więcej niż trzeba,bez wpychania jedzenia na siłę(choć pewnie tak nie robisz ) Może faktycznie spróbuj z podmienieniem wody na mleko. Ale moim zdaniem nie waży wcale aż tak dużo.
Moje dziecko jest cwane i nie da się oszukać próbowałam kilka dni zamienić nocne karmienie na sok wodę herbatę ale wtedy zamiast 2razy wstać w nocy wstaje 4i więcej i dałam spokój przyjdzie czas to zgubi wagę nie mam zamiaru dziecka glodzic albo odchudzać na siłę daje mu tyle ile chce jeśli już nie chce nie daje na siłę po co.
Skoro dziecko chce jeść to zazwyczaj znaczy,że chce. Jeden półroczniak wypije 180 ml mleka a drugi wypije już 300 ml na jedną porcję. Nie dajesz mu czekoladek ani ciasteczek,żeby gwałtownie tył. Może po prostu ma takie predyspozycje do wagi
Starszak ma skończone 19 miesięcy i wciąż jest jedno mleko w nocy - jedno przed snem, potem w nocy i jak wstanie, jeszcze w łóżku - mi to nie przeszkadza, bo teraz mam dwa ssaki i i tak, i tak wstaje i nie śpię w nocy ; D