Ja o tej metodze na zrobienie kupy nie słyszałam to też mnie zaciekawiło
u mnie jest sukces, wczoraj kacper zrobił sam kupke, podchodze do niego a tu smród i kupka… a wczesniej nawet sliwki nie pomagały. moze teraz bedzie lepiej
u noworodków karmionych piersią tajk się zdarza moja małą robi jedną co 4-5 dni, jedna potężną
Dzieci karmione piersia moga nawet do 10 dni moga sie nie wyproznic.
Jedna kupka a tyle radości :-). Dobrze Dominika, może nareszcie się u synka ruszyło.
Kiedy moja córka była na piersi i już miała w pełni dojrzałe jelitka, które trawiły większość mojego pokarmu (coś tak po 3 miesiącu) to robiła kupki raz na parę dni. Jej rekord to dni 8.
Ja np zdrowo się odżywiałam. Nie jadłam niezdrowego jedzenia, ciężkiego itp i moj synek robił kupki. Fakt faktem byl na butli z moim pokarmem, nie na piersi, ale jednak jadl moj pokarm. powiedz mi Artan, czy np pytałaś się pediatry czy to normalne czy od razu wiedziałaś, że dziecko może nie robić kupki tyle czasu?
My nieszczęście nie mieliśmy aż tak długotrwałych problemów max to 4 dni ale to już po wprowadzeniu innych pokarmów niżtylko moje mleko…
Mi pediatra np podczas pierwszej wizyty domowej gdy robiła wywiad na temat kupy przestrzegla że takie mogą być odstępy a martwić można dopiero jak sygnały typu płacz,napinanie, pręźenie sa a kupa nie chce wyjść
Też tak słyszałam że jak dziecko nie płacze i jest spokojne to nie ma powodów do zmartwień, gorzej jak dziecku coś dolega z tego powodu.
Wiedziałam, że dziecko na piersi może nie robić kupki nawet do 10 dni i że to absolutnie fizjologia, jeżeli nie obserwuje się wspomnianych przez AmiAgę objawów. U pediatry byłam przy okazji szczepień, a lekarz tylko mnie w tej mojej wiedzy utwierdzał.
A to nie można siebie było zamówić u was pierwszej wizyty po porodzie pediatry w domu. U mnie właśnie była taka możliwość i skorzystałam, na spokojnie nam wszystko wytłumaczyła badania,szczepienia,szczepionki,kupy,oddychanie,stan skóry… oj było tego
Aga, mówisz o wizycie patronażowej? Oczywiście, że u mnie była :-). Ale wówczas mała robiła kupkę prawie po każdym karmieniu. Miałam na myśli już późniejszy etap.
Tak i tej ( nie wiedziałam że to ma taką nazwę,zawsze człowiek mądrzejszy z forum będzie )
Nie to później i u nas nie było chyba że była by potrzeba tej wizyty domowej. A tak to i ja tyle co wiedziałam później podczas wizyt na szczepieniach.
Dużo mam, szczególnie tych młodych nie wie, że dziecko może nie robić kupki przez tyle dni… Sama nie wiedziałam, wyczytałam w Internecie. Ogólnie w szpitalu nie poinformowali mnie o takiej możliwości, że dziecko może się nie wypróżniać. Położna środowiskowa, jak i pediatra na wizycie kontrolnej i szczepieniach o tym nie wspominał
Szkoda że czasem samego do wielu rzeczy musimy dochodzić z innych z źródeł czerpiąc wiedzę. Tu akutat miałam o tyle dobrze że temat kupy sama pediatra podjęła. Wydaje się że wystarczy zapytać ale sama po sobie wiem że czasem się nie wie o co pytać. A mama czy teściowa zaraz by panikowaly czy coś bo same zapomniały jak to było i większy niepokoj by powstał.
właśnie, wystarczy czasem zapytać. Tylko jak się nie ma pojęcia, że dziecko może w całości strawić pokarm mamy, to nawet nie pytamy o kupki U mnie zdarzyło się tak, że synek 3 dni kupki nie robił i moja mama wtedy kazała mi iść do lekarza, na co ja jej odpowiedziałam, że nie pójdę, bo wiem, że dziecko może kupki nie robić nawet kilka dni
Artan, tak już mu trochę lepiej ale kupka i tak twarda ale muszę poczekać żeby sam się nauczył robić, na dodatek lekarka już mu syropu na lepszą pracę jelit nie przepisała
Może to i dobrze, że syropku nie przepisała, trzeba dać szansę naturze. Ja jak byłam niemowlakiem ponoć miewałam takie problemy, ale jakoś przeszło :-).
Lekarze też nie mogą za dużo przepisywać lekarstw, czy właśnie tego typu wspomagaczy, bo jelitka mogą się rozleniwić i dopiero może się pojawić problem.
niby może i dobrze ale kazała zmienić mleko plus zabrała syrop i juz pomału się masakra brzuszkowa się szykuję. a ateraz własnie idę zmienić pieluszke bo cos tam chyba na mnie czeka…
Też martwilam się gdy dziecko robiło codziennie kupę a potem przez 4 dni nic. Zmiana była spowodowana rozszerzeniem diety. Na szczęście po 4 dniach bez płaczu kupa się pojawiła. Potem już tak się nie martwilam.