Nie robienie kupki

Witam drogie mamy moj bobas od 3 dni nie robi kupki nawet nie wiem dlaczego
Za przeproszenim(bączki wali) ale kupki nie ma czym to może być spowodowane

Może dieta ? Jak karmisz ?

Justyno nie wiem w jakim wieku jest Twój bobas i czy po raz pierwszy nie zrobił Ci kupki przez kilka dni ale jeżeli karmisz piersią to takie sytuacje się zdarzają i nie są niczym niepokojącym o ile nie występują inne dolegliwości typu podkurczanie nóg, prężenie się, marudzenie dziecka. Mój synek początkowo robił kupkę prawie po każdym jedzeniu ale później już tylko raz na dzień lub co dwa dni. Kilka razy zdarzyło się że nie zrobił kupki przez 3 dni ale nie martwiło mnie to ponieważ nie było innych objawów świadczących o tym że coś go boli. Na pewno warto podawać dziecku dużo płynów do picia szczególnie teraz kiedy na dworze jest coraz cieplej i jak najwięcej kłaść go na brzuszek. Możesz też w formie zabawy podkurczać dziecku nóżki lub zrobić mu delikatny masaż brzuszka. Jeżeli Twój bobas je już owoce to bardzo dobrze na brzuszek działa jabłko i śliwka. W przypadku większych dzieci problemy z kupką mogą pojawić się w okresie ząbkowania i tu również polecam podawanie dziecku owoców i picie dużej ilości wody. Jeżeli masz w domu kropelki Espumisan to możesz mu podać aby zminimalizować problemy z gazami. Jeżeli jesteś natomiast na etapie rozszerzania diety to warto rozważyć czy jakiś składnik potrawy którą zjadło dziecko nie powoduje problemów z brzuszkiem. Polecam Ci również podawanie profilaktycznie dziecku probiotku który zasiedli dobrymi bakteriami jelita dziecka i poprawi perystaltykę jelit.

Annawianna ma rację. Ja jedynie mogę zasugerować jeszcze inny powód. Nie zwiększałaś tak czasem dawki witaminy d? Jej przedawkowanie również powoduje zaparcia.

Zgadam sie z kolezankami , jedynie co moge dodac ze tez bardzo dobrze dziala nektar gruszkowy, lub z bialego winogrona.

Karmię piersią czasami tylko marudzi ale przed spaniem i nie ma zadnych dolegliwosci tj.bol brzucha czy podkurcznie nozek.

Na wypróżnienie pomaga kładzenie przed karmieniem na brzuszku, masaże brzuszka i podkurczanie nóżek do brzuszka. Mój synek przy tym bardzo lubi te zabawy. Po za tym położna zaradziła nam, aby prasować tetrę i taka gorąca układać na brzuszek, na ubranko.
Ostatecznie my podawaliśmy Espumisan, nawet jeśli cos zjadłam przypadkiem, to mały nie miał problemów z układem pokarmowym.
Niestety przy karmieniu piersią tak jest, ze faktycznie przez 3 dni czasem nie musi zrobić kupy. Nawet pomimo stosowania diety, młody czasem cos z tym wypróżnieniem sie meczy.

Justyno podczas karmienia piersią dziecko które je wyłącznie twoje mleko może nie robic kubki nawet 5-6 dni i jest to zupełnie normalne o ile nie boli je brzuszek i wlasnie nie podkurcza nozek . Jeśli mu to nie przeszkadza nie dokucza to poczeka jeszcze troszkę. To ze dziecko puszcza baczki to swiadczy tylko o prawidłowym trawieniu:) Mleko matki jest trawione w zupelnosci trawione przez dziecko w 99% stad tez może nie być przez kilka dni wypróżnienia

ja na mleku z piersi to czekałam na kupkę 10 dni, nic nie pomagało, a na usg wyszło ze tej kupy nie ma, czyli trawiemie bezrestzkowe, unormowało się z wiekiem, nie ma czym sie martwić, uklad pokarmowy musi dojrzec

Jeśli dziecko jest karmione piersią to absolutnie nie ma się czym martwić, wtedy dziecko szybko mleko trawi i nawet kilka dni może nie być kupki. martwić się należy wtedy, gdy maluch płacze, podkurcza nóżki z bólu, zwija się. A jeśli jest radosne i zachowuje jak zwykle, to nie ma powodów do obaw. Jeśli natomiast je już stałe posiłki, to wtedy trzeba się lepiej przyjrzeć problemowi. U nas podkurczanie nóżek do brzuszka czasem pomagało, a teraz jak już jemy stałe posiłki to jagódki działają niezawodnie- zawsze po nich kupka murowana.

Wiem, że się mówi że jak dziecko jest na mleku matki to przez kilka dni może nie robić kupki, ale innego zdania jest nasz pediatra, który jest alergologiem i gastrologiem, uważa, że dziecko musi robić kupić kupki codziennie. Czasami może być dłuższa przerwa, ale za długie i za częste przerwy mogą świadczyć o problemach z wchłanianiem pokarmu. Najlepiej udać się do lekarza, aby sprawdziło czy wszystko jest w porządku.

Miałam taki problem u synka w pierwszych miesiącach.Lekarz zalecił podawać,choćby po troszkę,
herbatę rumiankową do picia między każdym posiłkiem

u nas też pediatra twierdził, że przy karmieniu wyłącznie piersią dziecko nie ma obowiązku robic kupki codziennie:) jak u twojego bobaska nie wystepuja żadne dolegliwości to masz szczęście:) u nas były sytraszne kolki i nic nie pomagało:(

Moja córka ma teraz skończone 7 tyg i też potrafi nie robić kupki nawet 10 dni. Karmię piersią i wszystko co koleżanki piszą jestem za :slight_smile:

Spokojnie, dziecko może nie wypróżniać się nawet do 5 dni, w razie gdyby maleńswtwo było niespokojne, miało wzdęty brzuszek, nie oddawało gazów wtedy proponuje pomasować brzuch, układać w pozycji na brzuszku żeby pobudzić perystaltykę jelit, można również podrażnić okolice odbytu termometrem, często pomoga to dzieciom w wypróżnieniu.

Córka nie robiła zwykle po 3-4 dni lub maksymalnie raz dziennie.Nie miała tak jak to często u noworodków kilka razy do dobę, ale nie miała też zaparć ani kolek. Warto przepajać wodą, ale to nie musi być nic złego. Co innego, gdyby to trwało tydzień, lub gdyby Maluch miał bóle i zaparcia.

Małe dzieci nie muszą robić codziennie kupki. Kupka co kilka dni to norma jeśli nie ma innych niepokojących objawów.

Co kilka dni tak, ale jeżeli to się powtarza często albo przerwy robią się zbyt długie, to lepiej skonsultować to z lekarzem. Nasza robi codziennie kupki, ale czasami się zdarza, że zamiast zrobić rano to robi popołudniu. Wówczas w ciągu dnia nie ma już tak dużego apetytu i jest bardziej niespokojna.

Dziecko karmione wyłącznie piersią nie musi robić kupki nawet 5 dni bo pokarm mamy jest na tyle lekki że jest całkowicie trawiony ale chyba na mm powinno robić codziennie. Z drugiej strony jeśli u maluszka nie widać objawów , że się męczy- próbuje zrobić i nie może to chyba jest ok.

Mi lekarka powiedziała, że kupki może nawet tydzień nie robić i to normalne.