Nazwisko po ślubie

Pati - ja zawsze się podpisuję pełnym imieniem i nazwiskiem :) Na szczęście mam krótkie :) Jedynie nie podpisuję się drugim imieniem mimo, że mam go w dokumentach. Drugiego imienia używam jedynie na formularzach urzędowych. 

moniczka7896 w publicznych placówkach w większości będą wymagać pełnego podpisu. Ale tak naprawdę trzeba sobie zadać pytanie, jak często chodzimy do banku, czy urzędu, gdzie faktycznie się podpisujemy :) Na pewno nie często  i nie codziennie :)

Dodatkowo nawet jak ma się 2 imiona to w urzędach nie wymagają podpisu dwoma imionami (wiem, bo sama mam 2 imiona w dokumentach). Wystarczy jedno imię, a czasami nawet pierwsza litera :) Wtedy jedynie pełne nazwisko trzeba napisać. 

Wiadomo,że nie codziennie.Ja po kilka razy w miesiącu jestem w banku itp.Mam długie nazwisko i często denerwuje mnie jak ledwo kończę pisać imię a oni już zabierają mi z przed nosa papierek ,a gdzie nazwisko?! Tak się nie raz spieszą...

W bankach jak dużo podpisów to przeważnie parafki można stawiać. Jak nie nie mylę na pierwszej stronie wymagali pełne imię i nazwisko a potem już parafki 

U mnie niestety zawsze wymagają czytelnego podpisu.

Moniczka - bo to zależy jaki wzór podpisu dałaś przy podpisywaniu umowy. Ja w PKO jako wzór mam pierwszą literę imienia i nazwisko i tak się podpisuję u nich na wszystkich dokumentach. 

O tym właśnie pomyślałam.No cóż bank to bank.Wiadomo, skoro tak się podpisałam to teraz wymagają.

Ja pewnie zadecydowałabym podobnie, no chyba, że jak piszą niżej dziewczyny, nazwiska są potwornie długie to wtedy weź pod uwagę czy nie musisz często się podpisywać czytelnie:)

Wasz.ka Nysarina napisała tak "mam dwa imiona w tym jedno długie: Aleksandra, Teresa. A nazwisko i moje i męża ma 7 liter ;)"

Wiec pierwsze imię 10 liter drugie 6 liter, jej nazwisko 7 i męża nazwisko 7

Moja bratowa była w podobnej sytuacji. Miała córkę z pierwszego związku i teraz z moim bratem drugie. Podczas ślubu przyjęła nazwisko podwójne by mieć jakieś powiązanie z pierwsza córka i też by ona nie czuła się odrzucona, by czuła że jednak przynależy do rodziny....Z tym ze ona miała krótkie imię- 5 liter, jej nazwisko 9 liter i z męża 4 litery więc nie jest tak źle. 

Wy tu piszecie o dwóch dłuższych imionach i dwa długie nazwiska - no to faktycznie trzeba sprawę przemyslec.  Jeszcze kwestia tego czy przy każdym podpisie używasz dwóch imion ? W urzędowych dokumentach wymagają, a na codzień nie. Jeśli masz pracę że możesz podpisy składać parafkami więc też byłoby nie tak źle...trzeba przemyśleć jak to u Ciebie wyglada

Oj to gdzieś umknął mi ten komentarz.... hm no to może już ręka zaboleć od pisania :))

Pamiętam wypisując zaproszenie koleżance też musiałam się dobrze skupić, żeby gafy nie strzelić: Ona dwa nazwiska po byłym i obecnym mężu, syn nazwisko byłego męża i nowy mąż. 

Ja przyjęłam nazwisko męża, choć moje panieńskie mi się bardziej podoba. Ale zawsze można wrócić do starego nazwiska w razie czego. 

Przyjęłam nazwisko męża. Jest o wiele dłuższe niż moje panieńskie, w dodatku imię też mam długie, czasem (przy wypisywaniu dokumentów) jest to dość uciążliwe.

Moje nazwisko panieńskie jest o 1 literkę dłuższe niż obecne :) a imię mam krótkie więc dobrze mi się podpisywać czytelnie ;)

Ja też mam nazwisko po mężu i szczerze mówiąc to nawet nigdy nie myślałam o tym, żeby mogło być inaczej... 

My z synkiem mamy nazwisko męża a to dlatego że bardziej mi się podobało wiec nawet się nie zastanawiałam :) 

Mam 2 nazwiska i jestem zadowolona. 

Chciałam trochę przedłużyć żywotność nazwiska bo nie mam rodzeństwa. 

Moje dziecko ma tylko ojca nazwisko 

Renata ale Ty.masz krotkie nazwiska :)

No moje nazwisko pomału wyginie bo tylko 1 brata mam i siostry które jedna już przejęła nazwisko męża a druga to tylko kwestia czasu :)