Nazwisko po ślubie

Ja również jak poprzedniczki mam nazwisko męża . 

Ale u Ciebie opcja podwójnego nazwiska wydaje się super , żadne dziecko nie będzie poszkodowane bo mama ma takie i takie nazwisko . 

A wiadomo w tych czasach w szkołach dzieciaki nasmiewaja się z wszystkiego . 

Posiadam nazwisko dwuczłonowe i nie żałuję tej decyzji. Moje nazwisko jest rozpoznawalne z powodu mojego dziadka. Nie chciałam się go pozbywać, jak również chciałam być częścią męża�

Z tego co wiem to trzeba czekać do ukończenia 18 roku życia żeby dziecko mogło zmienić zazwisko z taty na mamy nazwisko. Przynajmniej w mojej miejscowości był taki przypadek. Być może można wcześniej ale ja tak w przepisach zorientowana nie jestm. 

Aneta syn mojej kuzynki miał 12 lat jak sadownie  zmienili mu nazwisko. 

No ja właśnie nie wiem czy chce starszemu zmieniać nazwisko na męża. Na razie jest chyba za mały żeby coś z tego zrozumieć, no i niestety jest jedyny który może przekazać to nazwisko dalej. Mój tata i jego brat mają same córki. 

Nysaryna a Ty masz dwa imiona ? A jakże nazwiskami dlugie są? Nie będziesz miała problemu z wypełnianiem formalności?

Nysarina,to skoro starszy synek ma taką "misję" do wypełniania to rzeczywiście ,poważnie rozważyłbym opcję dwuczłonowego nazwiska.

Zrób to ,co Ci serce podpowiada ;)

Babeczka mam dwa imiona w tym jedno długie: Aleksandra, Teresa. A nazwisko i moje i męża ma 7 liter ;)

To ja chyba bym się nie zdecydowała na dwuczłonowe nazwisko. Dużo pisania i nie wiem czy w druczkach formalnych by się mieściło 

Nysarina,a ja jednak wybrałabym dwuczęściowe nazwisko w tej sytuacji ;)

Ja bym się sugerowała dobrem dziecka w takim przypadku jednak bym się zdecydowała na dwa nazwiska . Przecież nie wypełniamy papierów codziennie tylko od czasu do czasu . :) 

Pati niby nie wypełnia się często takich druczków ale czy dowód osobisty, prawo jazdy, paszport pomiesci tyle znaków? Z takich ważniejszych dokumentów.

Bo pit podobno urząd ma rozliczać ale jaka jest w tym prawda czy tak będzie okaże się. 

Ja nie zdecydowała bym się na nazwisko podwójne ponieważ oboje z mężem mamy długie i nie łatwe nazwiska więc to byłby tylko problem nie tylko w wypełnianiu dokumentów ale pewnie też dla dzieci. 

Aneczka ,jak będzie trzeba to pomieści ;)

Dokumenty raczej pomieszczeń taką ilość liter. Z ciekawości w Internecie znalazłam coś takiego 

Najdłuższe nazwisko kobiece w Polsce: Jadwiga Achmistrowicz-Wachmistrowicz z Warszawy

Takie rzeczy to już indywidualna sprawa, ale w twoim przypadku Nysarina wybrała bym nazwisko dwuczłonowe . Tak jak pisałaś wcześniej twój synek będzie mógł przekazać swoje nazwisko następnemu pokoleniu. Jeśli twój narzeczony niema nic przeciwko uważam, że to fajne rozwiązanie :)

Nysarina długie ma nazwisko owa Pani :) Ale ja np. jestem zdania, że przecież na co dzień nie posługujesz się nazwiskiem/nazwiskami i w sumie ile tych dokumentów się podpisuje, żeby to np. mogłoby być uciążliwe... Czasem w banku, czy w urzędzie. Ewentualnie w pracy. Ale po to wymyślili parafki, żeby ukrócić sobie podpis :)

Parafki są ułatwieniem ale w tych wszystkich ważniejszych urzędach, bankach itp mnie zawsze każą podpisać się imieniem i nazwiskiem czytelnie :/

Ale ja i tak w przypadku autorki postu zdecydowałabym się na nazwisko dwuczłonowe.

Aneczka tym to już się nie musi martwić że się nie zmieści tylko urzędnicy np każdy ma prawo do dwuczłonowego nazwiska i nikt się nie zastanawia bo może się nie zmiescic w dowodzie czy kratkach podczas wypełniania . 

Ja nie mam specjalnie długiego nazwiska ale w pracy podczas wystawiana faktur zawsze podpisywałam się parafka . 

Dziewczyny teraz pomyślcie kiedy ostatnio podpisywałyście się pełnym nazwiskiem i imieniem ? Przecież to niecodzienność :) 

Pati zgodzę się ale mieć dwa długie imiona i dwa długie nazwiska jest kłopotliwe nie oszukujemy się :) wiem że często się nie podpisuje całym imionem i nazwiskiem często. Ale ja np musze co miesiąc podpisać sie imieniem i nazwiskiem kiedy dostaje wypłatę.