Również jestem zdania, że warto jest wykorzystać umiejętności dzieciaczka w pierwszych latach życia. Dzieci maja olbrzymie umiejętności zapamiętywania oraz ucza sie bardzo szybko.
nauka z bajek i w ogóle nauka przez zabawę. jeśli możesz to rozmawiaj z nią w obcym języku, zapewnij częsty kontakt z tym językiem obcym. Przy okazji też sporo można się nauzyć :d
U nas tylko nauka Dory:) lubi tą bajkę i opanowała parę słów i liczenie do 10 po angielsku:) ma 3 lata. Ale nie chce specjalnie jej mącić:) bo np z gazetek “akademia malucha” gdzie ostatnio pojawił się też angielski to nie bardzo ją interesuje:) Coś tam czasem mówię do niej po angielsku , ale nie narzucam:)
Jeżeli dziecko mając 2lata zaczyna łapać angielskie słówka, warto to rozwinąć. Moja córeczka w podobnym wieku zaczęłam używać pierwszych angielskich słówek, a kiedy poszła do przedszkola, po powrocie do domu, ku mojemu zdziwieniu, tworzyła już poprawne zdania. Jeśli dziecko ma ochotę na naukę, warto je zachęcać, chociażby poprzez włączanie mu bajek po angielsku:)
Wypowiem sie jako psycholog-pedagog i nauczyciel jezyka angielskiego z autopsji:
Im wcześniej dziecko zacznie się wdrażać w język oby, tym lepiej dla niego. Nas (mnie i brata) rodzice wozili na zajecia grupowe od 3 roku zycia i kazde z nas jest moznaby powiedziec dwujezyczne. Osobiście dla maluchow pole am zajecia grupiwe, absolutnie nie indywidualne bo na takie za wczesnie. Jesli chce sie natomiast powolutku oswajac dziecko w domu to zachecam bardzo do tego, aby cos lecialo w tle w obcym jezyku, potem mozna ogladac bajki, ale najpierw lepiej nie zadawac zbyt wielu bodzcow. Mozg maluszka jest najbardziej chlonny i najszybciej się “rozrasta”, więc im wczesniej zaczniemy, ty, lepiej dla dzidziusia.
Trzy letnie dziecko powinno się uczyć poprzez zabawę.
Nauka słówek na siłę czy zasad gramatycznych może tylko na stałe zniechęcić je do nauki języka, pomijając już to, że z gramatyki i tak nic nie zrozumie.
Dlatego fajnie jak rodzic podczas zabawy wplata słowa po angielsku, dziecko w tedy szybko zapamiętuje nowe słownictwo, bez presjii nakazu rodziców.
Na wszystko przychodzi odpowiedni czas , jeśli dziecko lubi powtarzać anglojęzyczne słowa warto ta czynność pielęgnować jeśli nie trzeba czekać na odpowiedni moment
jA ZOSTAŁAM POSŁANA DO SZKOŁY JĘZYKOWEJ W WIEKU 6 LAT, MYŚLE ZE TO BYL ODPOWIEDNI CZAS NA “POWAŻNĄ” NAUKĘ. jA SWOJEMU DZIECKU ( PRAAWIE 2-LATEK) NAUKE JEZYKOW WPROWADZAM TYLKO POPREZ ZABAWE, TZN MAMY ZABAWKI DWUJĘZYCZNE NAJCZESCIEJ .
W księgarni można nabyć dostosowane do wieku książeczki tematyczne uczące języka angielskiego.
Dla najmłodszych dzieci to głównie obrazki przedstawiające Np. Kolory, osoby, dla starszych proste zdania.
Naprawdę fajna sprawa.
Na przykładzie dziecka mojej kuzynki, który rozmawia po polsku, angielsku, niemiecku i ciut w dialekcie indyjskim (po ojcu), stwierdzam, że nie ma ograniczeń jeżeli chodzi o wiek i naukę języka obcego. Dziecięce główki są jak gąbki, chłoną wszystko. Tylko bez presji, bez nacisku na jakieś cudowne efekty, że dziecko zacznie nagle mówić po angielsku lepiej niż po polsku. Nauka języka ma być dla malucha zabawą i możliwością odkrywania czegoś nowego.
Też chętnie się dowiem, moja ma 19 mięsiecy i czasem jak jej puszczam bajkę to już wolę, żeby była po angielsku, może coś złapie. Czytałam, że zanim zacznie się dziecko uczyć języka to powinno się iść do logopedy, żeby sprawdził czy rozwija się w podobnym tempie do równieśników, czy po prostu nie jest jeszcze na szybko na wprowadzenie drugiego języka
Bo dzieci szybko się uczą jeżyków obcych. Dlatego im wcześniej zaczniemy naukę języka obcego tym lepiej. Uczą się szybciej bo ich mózg dopiero się rozwija, kształtuje a wiedzę chłonie jak gąbkę właśnie. Nauka jest dla dziecka łatwa i bardzo efektowna. Nie muszą jak dorośli powtarzać milion razy żeby zapamiętać i czasami potrzeba kilka razy i już potrafi.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.