Morfologia krwi u niemowląt

A w końcu z jakiego powodu robiliście morfologię?

Kurcze, szkoda, biedny maluch :frowning:
Też miał pobierane tak jak u dorosłego?

@Michaska wydaje mi się, że ciężko by było takiego malucha “utrzymać” na czczo. Bo jak dziecko głodne to w płacz od razu. W sumie sama jestem ciekawa, ale myślę że co najmniej do roku to na czczo nie da rady.

Ja tez zawsze siadam rozkladam rece i mowie zycze powodzenia a oni co az tak zle jest i smiech a po chwili cisza i zaczyna sir ogladanie klepanie :rofl: i po chwili no ma pani racje :rofl:

W ciazy to jezdzilam na szpital i anestyzjolog mi pobieral bo on ma wieksza wprawe niz pielegniarka … wczesniej musialam sie umawiac

nieee bodajze kolo 3 lat dopiero nacczo
chyba ze zabiegi to 3-5h w zaleznosvi od wieku i badania zabiegu to nie moze jesc pic
@Wikii wrazie problemu chociażby z tętnicy może anestezjolog pobrać a pielęgniarka nie może

Ooo dobrze wiedzieć bo nawet nie wiedziałam i mnie to ciekawiło

1 polubienie

No mi z tetnicy na konccu juz pobierali

1 polubienie

wedlug neta okolo 2-3 h przed pobraniem a naczczo od 3-4 lat
ja u moich zauwazylam zd jako maluszki przy pobieraniu krwi po mleku nawet lepiej bo nawodnione ciało i latwiej ogarnac z zylami
jak musial nie jesc 5h to nie dosc zs masakra wytrzymać to jeszcze pozniej nie mogli wenflonu zalozyc i tetnica poszla w ruch

Przez alergię na BMK - pediatra mówiła żeby zrobić bo synek miał dużo problemów jelitowych przez alergię i skierowała nas też na USG brzuszka.
Z badań dała nam morfologię, żelazo, crp, hormony i wyszło że ma podwyższone crp.

O jacie to nawet nie wiedziałam że jak są takie problemy z pobraniem krwi że na szpital można pojechać, a to wcześniej się umawiałaś że będziesz na pobranie krwi?
@Sylwiaa u ciebie synek też zielone kupki robi?

Też, jesteśmy na bebilon pepti syneo i czytałam że mogą być na nim zielone, póki co synek jest 3 tygodnie na tym mleku a do tego wychodzi pierwszy ząbek. Pediatra mówiła żeby na razie kolorem kupy się nie przejmować

O maj Gasz to mój na piersi i mnie to wszystko ominęło :face_with_peeking_eye:

Tak jak dostawalam od gin kartke jakie vadania musze zrobic to od rszy szlam na oddzial polozniczy i oni mi ustalali termin… zawsze to bylo mniej wiecej 3-5 dni przed kolejna wizyta u gin

Tak na tych mlekach specjalistycznych często są zupki zielone. U nas po comfortach tam było.

No właśnie się zastanawiałam czy to normalne że są zielone te kupki ale też właśnie czytalam ze przy zmianie mleka tak jest no i przy alergii ogólnie.
@Wikii o widzisz to super że taka opcja jest to nawet mniej stresu dla ciebie było

No ja nie wiem jak kiedyś mamy żyły i nie mogły sprawdzić w necie czy ta kupka normalna, xd

Jednak internet do duże ułatwienie w tych czasach.
Chociaż kiedyś zielone kupki to głównie były i (są) po zimnym pokarmie. Moja mama karmiła piersią i mówiła że jak piersi wychłodziła to robiliśmy na zielono :laughing:

1 polubienie

Wow to ciekawe :thinking:
A propos kupek to ktoś opowiadał, że kiedyś zanosił do lekarza xd dlatego dobrze, że teraz można zrobić zdjęcie :rofl::rofl::rofl:

U mnie synek ciepłe mleko piję akurat, słoiczki też podgrzewam , zimnego mu nie daję, ewidentnie po mleku ma zoelone kupki dla alergików.

2 polubienia

A ja odkryliście, że ma alergię? Bo synek ma zapalenie oskrzeli, a wcześniej miał kaszel i inną lekarka(akurat zastępująca) stwierdziła, że to ząbkowanie, a ta nasza zastanawia się czy to nie wina mleka.

U nas objawy alergii to było AZS, wysypka, śluz w kupie