Co ile wykonywać morfologię krwi? Jak odczytać wyniki morfologi u niemowląt, dzieci ? Kiedy zgłosić się do lekarza?
Wg naszej pediatry pierwsze badanie krwi u niemowlęcia (o ile w przypadku badania w 2 dobie życia nie wyszły duże odchylenia) należy wykonać w okolicy 7-8 miesiąca. Zwłaszcza u maluszków karmionych piersią, gdyż wtedy w mleku mamy ilość żelaza może nie zaspokajać w pełni potrzeb dziecka i zaczyna ono czerpać z rezerw życia płodowego. Oczywiście każde dziecko jest inne, decyzję podejmuje lekarz ![]()
ja robilam dopiero 2 razy morfologie mojej malej ale to z powodu choroby a ma 4 miesiace
Mój mały miał 3 razy morfologię, raz ostatnio w szpitalu jak trafiliśmy na oskrzela, a wcześniej jak był malutki bo mało przybierał na wadze. Ja planuję minimum raz w roku robić sobie i małemu morfologię.
Moja pociecha miała dwa razy robioną morfologię.Pierwszy raz miała po pierwszych urodzinach.
Miała dwa antybiotyki praktycznie jeden po drugim i pediatra dla spokoju żeby sprawdzić wszystko
wypisał skierowanie na morfologię.Krew pobierana z paluszka.Tata trzymał a mama się stresowała.
I do tego dwie niezbyt miłe pielęgniarki.W ostateczności miała jeden ze współczynników podwyższony,ale lekarz stwierdził,że wpływ na to miał antybiotyk który tydzień wcześniej skończyła.Tak ogólnie było wszystko ok.
A drugi raz córka miała robioną morfologię jak miała półtorej roku podczas pobytu w szpitalu.Wyniki były idealne jak stwierdziła pani doktor.
Zastanawiam się teraz czy nie pójść do pediatry po skierowanie na morfologię.Często słyszę,że maluch ładnie je,przybiera na wadze itp a ma anemię.A moja córka ostatnio bardzo wymyśla przy jedzeniu.
Tabela norm morfologi u dzieci na maluchy.pl
Funkcje badania krwi u niemowląt
Badanie krwi przeważnie przeprowadzane jest jako część rutynowej kontroli zdrowia dziecka lub gdy maluch wykazuje oznaki choroby, szybko się męczy, lub gdy pojawią się u niego niewyjaśnione krwawienie lub zasinienie. W wyniku testu uzyskujemy informacje na temat:
krwinek czerwonych, które transportują tlen z płuc do pozostałych komórek organizmu. Badanie wykonuje się zwykle w celu wykluczenia anemii, czyli często spotykanego schorzenia, objawiającego się zbyt niską ilością czerwonych krwinek w krwiobiegu;
krwinek białych, które pomagają organizmowi w zwalczaniu infekcji. Badanie morfologiczne ukazuje skład ilościowy różnych typów krwinek białych we krwi, a jakiekolwiek wahania owych wartości mogą wskazywać na zakażenia, zapalenia lub inne problemy zdrowotne malucha. Dość częstym przykładem schorzeń wykrywanych w wyniku badania krwi jest zakażenie bakteryjne, które objawia się dramatycznym spadkiem lub wzrostem ilości krwinek białych;
płytek krwi, które odgrywają ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi – w momencie uszkodzenia naczynia krwionośnego gromadzą się i zamykają otwór, dopóki krew nie zakrzepnie. Jeżeli ilość płytek krwi jest zbyt niska, osoba ta narażona jest na występowanie trudnych do zatamowania krwawień, spowodowanych nawet niewielkim naruszeniem skóry.
jejdziecko.pl
robiłam morfologię tylko raz przed szczepieniem na swinkę, odrę i rózyczkę z uwagi na to że dziecko do tej szczepionki jak również do innych powinno być absolutnie zdrowe i do tego nasza Pani doktor zlecila zrobić CRP, które stwierza czy w organiźmie mimo wspaniałych wyników nie ma żadnej infekcji bakteryjnej bądź wirusowej. Ponieważ CRP zmienia sie w ciągu 48 h robiliśmy morfologie na dwa dni przed szczepieniem. Krew pobierana była z paluszka.
Mój synek ma roczek i morfologię miał robioną chyba ze 3 razy ale 2 razy ze względu na długo utrzymującą się wysoką bilirubinę, 3 raz podczas 3 dniówki by wykluczyć inne zakażenie. Nie spotkałam się z tym by było wyznaczone kiedy trzeba zrobić morfologię maluszkowi sądzę że to zalecenie pediatry.
Nie ma powodu by często dziecko nakuwac. My mieliśmy morfologie tylko w 1 miesiącu życia i to z powodu zoltaczki. Jeśli nic sie nie dzieje to po co męczyć maluszka.
Katarzyna 27 czasami nic się nie dzieje,nie widać nic po dziecko a nie wiemy co w organizmie.
Ja nie mówię żeby kłuć dziecko co miesiąc ale raz na jakiś czas warto zbadać krew i mocz.
Z uwagą przeczytałam wszystkie opinie na temat tego jak często wykonywać badania u niemowlaka ponieważ kilka dni temu była u mnie znajoma której wnuki( bliźnięta) co miesiąc mają wykonywane profilaktycznie badanie krwi, moczu oraz są szczegółowo badane przez lekarza.Dzieci rozwijają się zdrowo, nie mają żadnych problemów zdrowotnych , a jedynie w ich najbliższej rodzinie są osoby które wykonują zawód lekarza i oni twierdzą że co miesiąc należy wszystko sprawdzać. Powiem szczerze że zaczęłam się zastanawiać nad tym czy nie robić co jakiś czas kontrolnych badań synkowi.
Nasz synek ma 6miesięcy i dopiero raz miał robioną morfologię krwi. Gdyby była konieczność wykonania następnej morfologii krwi to na pewno lekarka by nas o tym poinformowała ![]()
Schemat jak powinno być słuzy tylko orientacyjnie. Tylko lekarz, biorąc pod uwagę całosc, historię chorób, poprzednie wyniki, ocene stan zdrowia dziecka itd. moze naprawdę prawidłowo odczytac morfologie. Annawianna, szkoda kłuć co miesiąc dzieci zdrowych, to już pzresada.
Annawianna moim zdaniem to przesadą zęby co miesiąc dziecku robić takie dokładne badania przecież to bez sensu tum bardziej ze niema żadnych wskazań na takie badania to nawet my dorośli idąc do lekarza po skierowanie na profilaktyczne badania krwi i moczu możemy poprosić raz albo dwa razy do roku z tego co kojarze wiec nie wyobrazam sobie zęby dziecku robić częściej tym bardziej gdy dziecko rozwija się prawidłowo i jest zdrowe
moj synus ma 8m-cy i niedawno mial dopiero robiona morfologie w zwiazku z infekcja wirusowa, ktora zalapal…wszystkie wyniki byly w normie (normy byly podane obok wynikow) tylko leukocyty i crp byly nieco podwyzszone w zwiazku z infekcja…![]()
Ja jutro idę robić morfologia i żelazo. To już drugi raz od urodzenia a ma 2.5 tygodnia. Wyniki będą we wtorek. Mam nadzieje ze będzie ok. Moja była wcześniaków wiec dlatego ma jeszcze zrobić żelazo.
kurcze to nie fajnie że takiego maluszka tak często kuja ale jak trzeba to trzeba jak bedziesz miała wyniki to daj znać czy jest lepiej
Moim zdaniem warto zrobić badania przed szczepieniem, żeby mieć pewność, że dziecko jest zdrowe. Poza tym obowiązkowo przed każdym zabiegiem, a już zwłaszcza przed zastosowaniem narkozy. Niby to jest standard, ale nasza służba zdrowia jest jaka jest i trzeba się upominać o oczywiste rzeczy.
Badania kontrolne warto robic ale nie wpadajmy w paranoje i nie robmy ich co chwila. Rikitikam mysle ze przed każdym szczepieniem to za często bo czasami szczepienia sa co 6-8 tyg. Bez sensu jest kuc dziecko co miesiąc jeśli nic się nie dzieje . Mysle ze raz na 3-4 miesiące spokojnie wystarczy.
Jezeli dziecko jest żywotne, dobrze rośnie, ma apetyt, bawi się itp., to po co robić morfologie, bez przesady, szkoda kłuć maluszka, dzieci malenkie mają gęstą krew, naprawde cięzko im pobrac, to duży stres