Morfologia krwi u niemowląt

Ja nie robię morfologii bez potrzeby. Mam nadzieję, że jak najdłużej mnie to ominie, ale oczywiście, jeśli będzie to konieczne zrobię. Myślę, że nie bez powodu lekarze sami z siebie jej nie zalecają na przykład przy bilansach.
Ja ostatnio byłam w środę na pobraniu i mam siniaka. O dziwo mnie nie bolało przy wkłuci i pobieranu, a przy wyciąganiu :o

Też mam nadzieję że mnie to ominie i nie będziemy tak szybko tej morfologi robić bo nie chce dziecka kłóć bez potrzeby bo po co mu ten stres

1 polubienie

O kurcze masakra to ci współczuję z tymi żyłami, a w ciąży to przecież co chwila są badania krwi.
@Pika hahha dobra taktyka😄
@Michaska ja niestety musiałam zrobić córce badania i to kilka razy niestety.

Mus to mus, to zupełnie inna sytuacja

@Ironiczniepateyczna @Michaska to Wasze dzieci nie miały jak dotąd zleconej morfologii?

Mój synek skończy 6 miesiecy w przyszłym tygodniu i też nie miał zleconej morfologii. Jak nie ma wskazań to pediatrzy nie zlecają. Czytałam że dopiero przy rozszerzaniu diety się sprawdza czy nie ma jakiś niedoborów i przy najbliższej wizycie u pediatry będę o to pytać

Hmm… no to w sumie nie wiem dlaczego u nas zlecili… może ze względu na karmienie piersią

Nie a ma już rok. W piątek mam szczepienie więc będę rozmawiać z pediatrą czy jest taka potrzeba

Ciekawe co powie.
Ja dostałam skierowanie od neonatolog z poradni neonatologicznej szpitala gdzie mały się rodził i pediatra też chciała wystawić skierowanie, tylko powiedziałam że nie ma takiej potrzeby bo już ma jedno właśnie z poradni.

A ile maluszek ma? Tak por prostu chcą sprawdzić? Bo ja jak rozszerzałam dietę i mały bardzo mało jadł stałych posiłków a zaczęliśmy pono przez wysypkę na buzi to się wahała czy nie sprawdzić żelaza ale potem jak się dowiedziała po miesiącu że coś je to zrezygnowała

Nie, raz tylko mocz badaliśmy u syna, a córka ma w maju 2 lata i nie było potrzeby, a nie chce jej stresować jak nie trzeba.

Mały ma 3 miesiące.
Nie wnikałam dlaczego dostaliśmy to skierowanie, być może dlatego że karmię piersią.
@Ironiczniepateyczna no pewnie, jak nie potrzeba i pediatra też nie zleca to faktycznie po co.

1 polubienie

U mnie póki pediatra nie zleciła badań ze względów podejrzenia problemów z tarczycą nawet bym nie robiła morfologi.

Ja też karmie od początku. Pewnie każdy pediatra ma swoje wytyczne co do profilaktyki niemowląt

Pierwszy raz widziałam właśnie teraz jak robią z palą u małej na badanie takie na szybko , a główna morfologie miała badaną już z krwi z zyly :face_holding_back_tears:

No też każda sytuacja jest inna i dużo zależy od podejścia pediatry