Morfologia krwi u niemowląt

Robiliśmy podstawowe badania córce głównie chodziło nam o badanie hormonów tarczycy ale chcieli sprawdzić jeszcze AST i wyszło nam że ma toksyny w organiźmie w nadmiarze
@Molly nie mam pojęcia :thinking:

1 polubienie

Ja z moim synem już 7 lat mam iść pierwszy raz na pobranie krwi :drop_of_blood: :tired_face: nie wiem ale niepotrafie sobie wyobrazić jak my to zrobimy on się panicznie boi igły , :syringe: a jak zobaczy u siebie chociaż zadrapanie i krople krwi to jest straszna panika :scream_cat: boję się tego

1 polubienie

Oooo to przed tobą nieźle wyzwanie. Moza tracisz na fajne panie które go zagadają odpowiednio

@Mama03 a kiedy to mam się lekarza zapytać o skierowanie? jest refundowane czy nie? Czy dziecko musi mieć jakieś podjerzenia do wykonania takich badań,a robiłaś ALT tez?

@Mama.urwisa są takie plasterki znieczulajace Elma przyklejszasz go 1h przed wkłuciem, trochę drogie ale może pomoc
Emla 25 mg + 25 mg, plastry lecznicze, 2 sztuki - cena | Gemini Emla 25 mg + 25 mg, plastry lecznicze, 2 sztuki - cena | Gemini

Na każdej wizycie może ci wystawić skierowanie , to badania podstawowe więc nie są płatne no chyba że idziesz prywatnie do lekarza . My robiliśmy AST , TSH, FT3 , FT4, I FERRYTYNE . U rodzinnego spokojnie ci wystawi skierowanie na badanie krwi .

No to dobry pomysł z tymi plasterkami, ale boję się tego pobierania krwi . Już bym chciała żeby było po wszystkim . Nie wiem czy on sobie na to pozwoli

dziękuję bardzo :heart_eyes:
@Mama.urwisa strach trzeba przezwyciężać im później tym gorzej

1 polubienie

My do pobrania krwi z córką chodziliśmy razem z mężem , musiała mieć co miesiąc krew pobieraną i żeby sprawdzać wyniki…ale jak poszliśmy na ostatni pobór prywatnie pojechaliśmy bo duża kolejka była w przychodni a nie mieliśmy czasu czekać pani wbiła się i nie mogła żyły znaleźć masakra płacz ból…taka wkurzona byłam bo po meczarniach córki zaproponowała pobrać z palca…córka nawet nie zaplakała …powiedziała że to nie ma różnicy z kąd pobrana krew…może spróbuj pobrać mu z palca ?

1 polubienie

Hmm a to odpowiednia ilość się da pobrać z palca ? Nawet nie wiedziałam. Myślałam że to musi być z żyły . Nie wiem jak to jest :sweat_smile:

1 polubienie

Da się nawet u dorosłego. Jak byłam w ciąży i robiłam raz morfologię to właśnie mi z palca pobierała a nie z żyły łokciowej. Gdzieś czytałam że krew z żyły jest bardziej wiarygodna ale to zależy od rodzaju badania jakie wykonujesz. Czasem palec wystarczy

Tez nie wiedziałam , ale babka wyjeła taką fiolke i naciskała paluszek i uzbierała odpowiednią ilość i wyniki mieliśmy normalnie.

dobrze wiedzieć ze z palca, ja bym wolała z żyły i bardziej wiarygodny wynik

To jest moze nadzieja ze jakoś pobiorą mu tą krew , muszę się wkoncu z nim wybrać

Chyba jak lekarz zaleci , u nas to się odbywa wlansie tak

Ja pamiętam jako dziecko też miałam pobieraną krew z palca , pamiętam to do tej pory jak mi cisneła pielegniarka palca w przychodni żeby coś uzbierać :rofl:
@Mama.urwisa wiem jakie to stresujące dla magki iest bo dziecko płacze , wyrywa się a tu trzeba mocno trzymać…im większe dziecko tym gorzej bo weź przytrzymaj żeby się nie ruszało.

1 polubienie

no im starsze tym gorzej i bardziej świadome, dziękuję za rady :smiling_face_with_three_hearts:

Dokładnie mój syn zaraz będzie miał 8 lat , i weź mu teraz krew pobierz , jak on tak ze wszystkim panikuje . Chyba męża wyśle , ale oni oboje panikują obawiam się że i tak ostatecznie i tak ja bym musiała przy tym być :sweat_smile:

Na spokojnie, te pielęgniarki co pobieraj krew dzieciom mają podejście

U mnie pielegniarka młoda powiedziała że takim malgm dzieciom jeszcze nie pobierała krwi, tak się biedna stresowała i pytała czy nie chcemy jechać do miasta tam są specjalistki a ona nie robiła tego jeszcze dzięciom takim małym :see_no_evil: ale poradziła sobie , co prawda szukała żyły ale znalazła :smile:

To masz nerwy ze stali nie wiem czy bym się zdecydowała na taki pobór :face_with_peeking_eye: