roksi mała ulegała jak piła z piersi. przeszłam na bebilon comfort i było okej. teraz kupiłam zwykły bebilon i znowu ulewa. zobaczę jeszcze przez kilka dni czy będzie ulewach jak tak to zmienie zspowrotem na bebilon comfort
U nas po bebilonie też bardzo synkowi się ulewało ,zmiana mleka na bebiko pomogła teraz bebiko ma nowe wersje mleka na kolki i jeszcze jakieś ale po przygodzie ze wszystkimi mlekami uważam że bebiko wygrywa.
W biedronce widziałam ale to było chyba zwykłe bebiko a ty jakie używasz?
kupiłam jeszcze największą paczkę bebilin przeciez go nie wyrzucę…
Ja jestem wredną matką i bardzo rzadko brałam małego do odbicia. I tak jak was czytam to aż mam wyrzuty sumienia.
dlaczego rzadko je brałaś??
Z czystego lenistwa. Kacper często zasypiał przy piersi, więc pozwalałam mu spać. Jak przeszliśmy na butlę to też zazwyczaj nie chciało mi się go nosić, bo zanim mu się odbiło to trwało i trwało…
Mojej też zaczyna się dopiero po jakimś czasie odbijać ale jestem cierpliwa i ją noszę. Bo balabym się ją potem zostawić w pokoju na chwilę…
Co do odbijania po piersi to szkoły są różne. Nam mówili, że po piersi nie trzeba odbić, po butli obowiązkowo!!!
Więc jak karmiłam piersią to nie odbijałam, ale jak butlą to zawsze!. Nawet jak Mała zasnęła, to brałam ją delikatnie do pionu i tak długo ją nosiłam, aż odbiła.
Xaniab może musisz dłużej maluszka trzymać w pionie, żeby się w brzuszku ułożyło? Jak szybko odkładasz? Ile razy jej się odbija?
Ulka to może przez to, że nie odbijałaś Twojego malucha kolki męczyły? Bo w końcu jeżeli dziecko nie odbije, to całe powietrze, które maluch połknie przy piciu gromadzi się w brzuszku i stąd wzdęcia.
Martyna czy mu się odbiło czy nie, to i tak miał kolki, bo był taki krytyczny okres, że bardziej się do odbijania przykładałam. Natomiast przy braku efektów bardzo się zniechęciłam. Chociaż nie wykluczam, że gdybym za każdym jednym razem brała go do odbicia to było by inaczej. Przy drugim dziecku już będę nieco mądrzejsza.
Odbije z dwa razy się zawsze. Czasem więcej i od razu odkładam. Pewnie powinnam jeszcze ponosic? Ale ona pije butle na dwa razy: pół butli i odbicie i zmianom butli i odbicia…
Na poczatku Nan Pro HA (jakiś miesiąc-dwa). Potem Nan Pro.
Musisz dłużej trzymać Maluszka w pionie. U nas to pomogło i jak pilnowałam, żeby odpowiednio długo trzymać to nie było problemów z ulewaniem.
Ulka - ja bym się również bała z tego względu, że dziecko się potem mogło zadławić
Ania na początku odbijała po 3 razy i to tak solidnie, że dorosłego faceta by zagięła ;p! Teraz odbija około dwóch razy po butli.
Czasem po prostu mleko nie służy. U nas chlustanie aż było,mogłam dziecko odbijać w środku nocy nawet a on przez sen ulewał tak,że aż miałam przerażenie w oczach… Po zmianie mleka wszystko wróciło do ładu i składu i już odbijałam go w dzień,bo ulewał czasem jak szalał a w nocy na śpiocha jadł i się nie ruszał więc ani razu mu się nie zdarzyło ![]()
Ulka kolki nie wynikają z tego czy dziecko odbijasz czy nie tylko po prostu dziecko ma niedojrzały układ pokarmowy jeszcze i choćbyś cuda robiła czasem to te kolki będą trwać do tego 3 miesiąca nawet ![]()
Ania po prostu zrób tak: jak dziecko zje,odbij i jeszcze z 20 minut potrzymaj to dziecko,żeby mu się w brzuszku ułożyło wszystko i dopiero potem odłóż
Nosić nie musisz przecież,możesz usiąść i trzymać na sobie dziecko ![]()
Ale trzymać je jak do odbicia?
I nie wiem czy dobrze widzę ale plamki jej wyskoczyly. Pokarmie tym mlekiem jeszcze kilka dni i i jak będzie dalej kiepsko to wrócę do bebilon comfort chociaż drogie jest ono jak cholera. Albo spróbuje wtedy benito na ulewanie. Można tak zmieniać mleko??
nie powinno się robić tego często ale jak np. Twojemu dziecku mleko nie pasuje to nie powinno się go też tym mlekiem karmić,bo się będzie ono męczyc… I znajdź tu złoty środek ![]()
Ja np. miałam 3 mleka i je zmieniałam,Hipp jest naszym czwartym mlekiem i te zmiany jakoś źle nie wpłynęły na moje dziecko,ale wiadomo co dziecko to inaczej. Może skonsultuj się z pediatrą to Ci powie jak zmienić te mleko aby nie zaszkodzić ?
I możesz trzymać w pozycji pionowej,jak dziecko będzie leżało na brzuszku to też może go to sprowokować do wymiotów. Lepiej u nas było nie odkładając dziecka od razu do łóżeczka,nie przebierając pampersa po jedzeniu,starać się aby dziecko nie ruszało się po jedzeniu.
A co ile ją karmisz? i jak pije to mleko zapełnia całą zawartość smoczka? Jeśli tylko zapełnia pół to dziecko pije i mleko+powietrze,powinien być cały wypełniony.Warto tez mieć poduszkę klin jeśli dziecko ulewa.
Zapełnia cała powierzchnię smoka. Ulewa odkąd zmieniłam bebilon mw zwykły bo ten comfort drogi… Zobaczę jutro jak będzie. Jak się wkurzeni to kupię benito. A jak i z tym benito nie wypali to wrócę do comfortu. Ok… A ją ją po odbiciu kładłem na plecki do lezaczka dziś… I mam błąd wylapany. Zastosuje jutro Różu Twoje rady i zobaczymy jak będzie. Dziękuję pomocniku:)
Mi lekarz powiedział,że nawet lepiej jakbym karmiła dziecko częściej ale mniej
Klin dobry patent,bo główka jest wyżej niż reszta ciała a to też ważne przy ulewaniu ![]()
Bebilon jest lżejszy chyba niż Bebiko. U nas i po Bebilonie,Bebiko i Nan były problemy brzuszkowe typu zaparcia,ulewanie. Zmieniłam na Hipp i problem z głowy. Ma delikatniejszy skład.Nie pamiętam od tej pory kiedy mały ulał czy miał problem z brzuszkiem.
roxi133 tak czytam Twoją wypowiedź i się zastanawiam, czy właśnie moja starsza córka też nie ma zaparć po mleku. Na początku podawała jej NAN, ale jej nie siedziało, bo ulewała po nim, więc zmieniłam jej na Bebiko. Pije go gdzieś od 7 miesiąca i gdzieś właśnie w tym okresie pojawiły się u niej problemy z zaparciem, nigdy bym nie pomyślała że to właśnie mleko może na nią źle wpływać. Jak skończymy mleko które mamy w domu kupię jej inne, polecasz Hipp , więc może spróbujemy i może w końcu nasz problem zniknie raz na zawsze. Jak to będzie od mleka to chyba sobie nie wybaczę, że na to nie wpadłam i że moje dziecko musiało się tak długo męczyć i musiała aż przyjmować lekarstwo, aby zapobiec zaparciom. Tylko tak sobie myślę od czego do cholery jest lekarz, przecież powinna razem ze mną spróbować zdiagnozować ten problem, a nie przepisać receptę i zadowolona.
mam nadzieje, że to właśnie mleko jest naszym problemem zaparciowym i w końcu nasz problem zniknie!!!