o rany MAM to musialas byc mega dokladna ja nawet nie wiem dokladnie ile trwa moj cykl. Okres byl ot byl, zawsze 2 dni przed troche zaczynaly pobolewac piersi i juz
Gdybym miala przestawic sie na obserwacje cyklu, to chyba musialabym kupowac juz autobus zeby dzieci pomiescic
Wbrew pozorom nie jest to trudne Ja tak zaplanowałam mojego synka
Miesiaczki mialam nieregularne a udalo sie za pierwszym podejsciem
Po prostu trzeba poobserwowac kilka cykli
My tez kilka lat bazowalismy na podstawie cyklu. Moje miesiączki tez byly regularne co do dnia. Ok 4 lat sie udawało, az po 4 latach pojawiła się córeczka;)
Karmię piersią. Okresu brak i dziś mi gin powiedziała, że jajniki śpią przepisała tabl. ale jeszcze nie wykupiłam jakieś owula… coś tam.
Obserwacja cyklu jest prosta jeśli ma się co do dnia okres żartuję Najważniejsza jest obserwacja śluzu i to też nie jest trudne i nie wymaga nie wiadomo czego po prostu przy wizycie w wc widać przy użyciu papieru po osuszaniu się po sikaniu (sorry za opis) czy jest wilgoć, ma wkładce też da się zauważyć czy jest bardziej mokry dzień.
Tym sposobem pierwsza ciąża syn a jak staraliśmy się o dziecko to wiedziałam że albo nie wyszło albo córka bo dwa dni za wcześnie się staraliśmy
Hehe no ja tez chyba bym osiwiala jak bym miala bazować na cyklach chociaz nie powiem ze jak pojawil sie syn a zawsze chcielismy z mezem dwójkę dzieci to wpisywalam sobie w kalkulator jak zrobi corke
hehe ale prawda taka ze dokladnie niewiem jak czesto mam cykl i jak długo raczej to byla metoda silnej wiary niz matematyki
Nasz umysl wiele potrafi
Czyli Sylwia masz nieregularne cykle, czy po prostu nie zwracasz uwagi co ile dni masz okres?
Jesli sie bazuje na cyklach to warto także mierzyc temperature oprócz kontrolowania sluzu
Temp to ja nie mierzyłam. nie obawiałam się ciąży, w sensie że nie rozpaczałabym że zaszłam w ciążę, a raczej ze szczęścia, więc tylko śluzu i który to dzień cyklu pilnowałam.
Teraz coraz bardziej przekonuje się do tabl.
Bo metodę obserwacji można stosować jeśli planuje się dzieci. Jeśli już raczej byliśmy nie chcieli jednak warto sięgnąć po mniej zawodne metody antykoncentracji.
Kasia ja stosowałam tę metodę żeby nie mieć dziecka
Ja też zawsze miałam długie (po 8 dni) miesiączki. Bardzo obfite i bolesne. Do tego co 24-26 dni. Czasem miałam wrażenie , że mam ciągle ten okres. Poród szybki bez komplikacji (2h) w terminie:) Nie to żadnego znaczenia. Warto jednak pamiętać ,że każdy poród jest inny:) Czeka mnie drugi i zobaczymy jaki będzie:) Oby nie gorszy.
MAM ale mi chodziło o to, że nawet jeśli by się pojawiło dziecko to ok. Przyspieszyło by to decyzję ale dzieci w przyszłości są planowane. A jeśli już mamy w domu dwoje czy troje dzieci i nie chcemy już więcej to wtedy ja wybrałbym inna metodę antykoncepcji. Może teraz jaśniej to napisałam.
to nie ma chyba znaczenia ale ja miałam regularne miesiaczki i w pierwszych 3 dniach obfitsze a w 3 kolejnych coraz słabsze krwawienie. poród mój trwał 15min-trzy sile skurcze i już.
Ja też metodę obserwacji stosowalam aby jie zajsc w ciążę;) 4 lata sie udawało, a potem pojawila sie corka, do dziś nie wiemy jak to się stało;) hihi W naszym przypadku metoda zawodna, teraz stosujemy inne metody:)
MAM jesli bedziesz czuła sie bezpieczniej to warto stosować pigułki , szczególnie jak nie planujesz więcej dzieci zawsze mozesz przetestować plastry :))
Stosowałaś plastry? Ciekawa jestem jak to z nimi.
No właśnie nie miałam okazji ale dziewczyny polecały
Wiecie, że nawet nie mam czasu porozmawiać z mężem o tych tabsach czy warto. Jakoś nie mamy czasu mimo, że o matko kochana mój mąż wziął aż tydzień urlopu :)))) pewnie się zdecyduję na te tabletki tylko czy jest sens skoro brak czasu i energii na szaleństwa w sypialni…
MAM ja kiedys chcialam plastry i mialam recepte. ale cos mnie tknelo zeby o nich poczytac i po tym wyrzucilam recepte do kosza Skutki uboczne byly tak przerazajace ze stwierdzilam ze wole juz nic nie stosowac
Tabletki bralam i pewnie po nich byly podobne, ale nie czytalam nic
a wiem e duzo osob ma plastry i sa zadowolone, tylko trezba uwazac zeby nawet delikatnie rozej sie nie zagial
Pamiętam jak wchodziły plastry na rynek i celebrytki świeciły plastrami na wszelkich iventach