Ula, co do kosmetyków powiem szczerze nie wnikałam nawet, bo właśnie uznałam, że skoro nie wolno go pić to najlepiej w ogóle unikać. Nawet podczas karmienia piersią nie jest to wskazane.
Ja zawsze sprawdzam składy bo mam uczulenia nawet na kosmetyki niestety w ciąży właściwie nie uzywalam za dużo kosmetyków raczej oliwka jakieś kremy i tyle
Ja też wychodziłam z założenia, ze skoro w ciąży i podczas karmienia piersią nie można pić aloesu to używać również. Nawet nie brałam pod uwagę kosmetyków z nim w składzie.
Ja nie nie miałam problemu mam uczulenie na aloes więc tak czy tak nie mogę niż z aloesem
Ja przed ciąża tez sama zrobilam sobie maseczkę z węgla i zelatyny. Bo ta czarna oryginalna byla droga i do zamówienia przez internet. A ten sam efekt dawała maseczkę domowego wyrobu. I dalej ja robię. Chociaż teraz już widać ja w drogeriach. Nawet nie pomyślałam ze mogłaby zaszkodzić. Ale prawda jest taka ze na początku ciazy nic mi nie pomagalo. Zanim jeszcze dowiedziałam się ze będę miała dziewczynke wszyscy tak mówili bo na twarzy wyskoczył mi trądzik jak u nastolatki.
Ale to nie ma reguły koleżanka w ciszy miała córkę a cera piękna to samo jak z chłopcem a znam takie co czy chłopiec czy dziewczynka w brzuchu to wysyp na twarzy hormony robią swoje
Dziewczyny, a czy w ciąży można używać peelingów enzymatycznych? Mechaniczne robią mi więcej szkody niż pożytku, a ciężko się obejść bez niczego przez tyle miesięcy. Może możecie polecić jakiś konkretny, w miarę delikatny?
Tak wiem to. Wszystkie takie rzeczy to przesądy. Ale to nie znaczy ze ludzie tak nie mówią
Aisa, dokładnie, ja w ciąży z dziewczynką, a wcale nie miałam gorzej cery
KasiaMamaStasia, jak najbardziej, nawet enzymatyczne uchodzą za delikatniejsze. Ja lubię ziaje
KasiamamaStasia możesz wykonać peeling enzymatyczny tak naprawdę nie ma znaczenia jaki bo są dwa enzymy które odpowiadają za złuszczanie w tego typu peelingach jest to papaina pozyskiwana z papai lub bromelaina pozyskiwana z ananasa. Jedyne na co nudzisz zwrócić uwagę to składniki dodatkowe ponieważ czasem do tych peelingów dodawane są np. kwasy owocowe co już nie jest wskazane w ciąży.
No i najlepiej aby takowy peeling był już używany sprawdzany przez Ciebie
Kasia możesz robić peeling enzymatyczny. A już na pewno możesz stosować jeśli je próbowałaś przed ciążą.
Ja też miałam problemy z cerą w ciąży i pomogło mi kompleksowe oczyszczanie twarzy u kosmetyczki.
Kilka porad o tym co jest dobre na trądzik znajduje się tutaj tak wiec polecam sobie poczytać:
http://chirurg-plastyczny.com.pl/co-pomaga-na-tradzik/
Po pierwsze warto jest zmienic diete Jeść dużo owoców i warzyw. To pomaga i to naprawdę.
Po drugie warto jest pić dużo wodY.
Po trzecie to przestańcie wyciskac pryszcze i ogólnie dotykać twarzy ponieważ roznosicie po niej masę bakterii, które tylko pogorszą jej stan…
B.Mitka, nie powinno dotykac się twarzy, tym bardziej okolice oczu i ust. Znam osoby, które ciągle się dotykaja po twarzy, coś zadrapują i “sieją” w ten sposób.
Dziewczyny, mam straszny problem z trądzikiem w ciąży. Wiem że nie mogę stosować leków, ale dajcie znać czy te porady są bezpieczne: Oferta sprzedaży domeny: vitio.pl Bo już sama nie wiem co robić
M.Aneta-1985 też miałam bardzo duży problem z trądzikiem w ciąży, teraz też mam,ale troche mniejszy. Trądzik w ciąży może się pojawić przez zaburzenia hormonalne, zwiększa się poziom estrogenów, który powoduje aktywność gruczołów łojowych, które wydzielają duże ilości sebum, a to w konsekwencji skutkuje zmianami trądzikowymi.
Wszelkie leki czy silniejsze kremy są zabronione, bo może dojść do uszkodzenia płodu, tak na prawde to większość leków i kremów nie można stosować. Można jedynie ratować się jakimiś domowymi sposobami
W większości przypadków czasami wystarczy to przeczekać, ale zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy chce czekać aż przejdzie bo to jednak przeszkadza, ja też nie czekałam, tylko nacierałam się rumiankiem (parzyłam rumianek, potem torebkąz rumianka smarowałam twarz), robiłam domowe maseczki z miodu, żółtka jajka, oliwy z oliwek i troche mąki do zagęszczenia (nakładałam to na twarz na kilkanaście minut)
Robiłam jeszcze maseczkę z węgla, takiego węgla który się kupuje w aptece, mozna kupić sypki lub w tabletkach i rozgnieść,węgiel pomaga na pory i oczyszcza.
Co do diety ograniczyć cukry proste, nasycone kwasy tłuszczowe oraz produkty, ktore są wysoko przetworzone jedz więcej surowych warzyw, owoców, pełnoziarniste pieczywo i kasze. Szczególnie ważne są witaminy z grupy A, B oraz witamina PP, które pozytywnie działają na kondycję skóry; chociaz na wit A też trzeba uważac w ciąży i za dużo też nie można jej spożywać (jest np w wątróbce, bo ta witamina w większych ilościach nie jest wskazana w ciąży/)
M.Aneta-1985 porady na temat żywienia owszem są bezpieczne, ale suplementu diety, który tam reklamują ja osobiście bym nie stosowała, tym bardziej w ciąży. Warto jeszcze wspomnieć, że w przypadku skóry trądzikowej należy stosować kosmetyki do takiej cery przeznaczone. Zwykłe kremy, fluidy mogą zatykać pory i potęgować problem. W ciąży można stosować maseczki, koniecznie peeling dwa razy w tygodniu. I tak jak piszą inne dziewczyny wygniatanie jest surowo zabronione jak i dotykanie twarzy.
Równiez bym nie kupowała żadnych suplementów diety. W ciąży jedynie witaminy dla kobiet ciąży, no chyba, że coś jeszcze lekarz Ci przepisze, ale sama z siebie bym nic nie kupowała tym bardziej jak coś jest przeznaczone do diety.
Co do owoców morza, ja akurat jestem ostrożna, troche się zraziłam,ale ogólnie nie ma przeciwskazań,żeby ich nie jesść w ciąży, pamiętaj tylko żeby je kupować z wiarygodnego źródła i wazne też jest ich przygotowanie.
Na pewno w okresie ciąży nie należy jeść surowych owoców morza, bo są one potencjalnym źródłem pasożytów, na przykład tasiemców a surowe skorupiaki mogą być zanieczyszczone szkodliwymi bakteriami i wirusami, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, nie jadłabym też sushi, ale wiem, że niektóre mamy jedzą, np wybierając z gotowanymi rybami
Suplementy diety to najgorsza część rynku ponieważ każdy może sobie wyprodukować suplement wpisać w jego skladzieu co chce i dopuścić do obrotu. Jest bardzo słaba kontrola nad tym rynkiem i dużo suplementów jest zanieczyszczona różnymi dodatkami.