Darka widzę, że wrażliwe osoby tak mają…wracają do wspomnień…często…i zostawiają sobie pamiątki…również tak mam i wracam do wspomnień czy tych złvch czy tych dobrych…zazdrościłam osobom które przechodzą wobec tragedii czy jakiegoś wypadku bez uczuć, bez łez, bez rozpamiętywania…mam takie koleżanki i czasami myślę o tym jak różni są ludzie…
dobrze, że otwierasz się przed psychologiem bo jest po to aby Ci faktycznie pomóc a to może być tylko wtedy kiedy będziesz szczera.
Darka, bo wypłakać się czasami na prawdę potrzeba. Sama też jestem typem, że jak mi źle to dołuję się jeszcze bardziej smutnymi kawałkami itd. Co prawda odkąd mam córkę to takich momentów zdecydowanie mniej, bo ona napawa mnie ogromną energią.
Psychologa nie trzeba się wstydzić, choć to na pewno nie łatwe. Oby pomógł… I tak jak napisała Iwona, masz dla kogo żyć
Ja tak samo lubię wracać do wspomnień, mam cały czas test ciążowy z ciąży którą poronilam, a w portfelu zdjęcie z usg, chociaż tak na prawdę nic na nim nie widać, tak samo mam badanie z bety, która robiłam jak już wiedziałam, że może być źle…
iwona886 wczoraj znalazłam zdjęcie z USG od mojego drugiego synka muszę go schować głębiej żeby nie był tak na wierzchu bo za często go widzę i wspominam,tęsknie i rozpaczam
Ja wiem że na pewno bez emocji do tego wszystkiego bym nie dała rady podejść…to za duże piętno wypaliło w mojej psychice…dalej mnie to strasznie boli…mimo że nie pokazuję tego…
Jak na razie mam przerwę od psychologa.Na miesiąc na pewno,mam zadzwonić jak będę chciała się umówić na rozmowę…
Synek coraz bardziej się rozgaduje co bardzo nas cieszy
magros muszę odwiedzić moją babcię na cmentarzu…żeby mnie wspierała i była przy mnie…
Muszę przyznać że znowu mnie taki spokój ogarnął…ciekawe na jak długo…
Ewelaa u mnie ten test ciążowy się zawieruszył gdzieś.Może że go mąż wyrzucił.Nie mam pojęcia gdzie jest…USG muszę schować głębiej bo jest w szafce i jak ją otwieram patrzę na to zdjęcie i tęsknię za synkiem…Bete HCG mam też schowaną z wynikiem…
Moj test też poszedł do śmieci mąż się zdenerwował że go nadal trzymam wyniki beta też mam schowane USG z 1/2 poronienia tez mam schowane najprawdo podobiej już znamy przyczynę moich poronień teraz tylko czekamy na potwierdzenie
Dziewczyny dla mnie jest to jak najbardziej normalne, że przechowuję ważne dla mnie rzeczy do których później wracam…nie wiem jednak co bym zrobiła w takiej sytuacji…jedno jest pewne nie przeszłabym obojętnie, bez emocji, bez bólu i wspomnień obok takiej tragedii…
0202oliwcia ja uznałam że moje zdjęcie maleństwa które jest aniołkiem już włożę do teczki z usg synka…tam jest jego miejsce…On był tak samo wyczekany jak synek…opuścił mnie/nas za szybko…
Jeśli możesz napisz co było przyczyną poronienia…
iwona886 znam jedną osobę której “wisi” poronienie…Powiedziała później “A nawet dobrze że tak się stało”.Nie rozpaczała w ogóle…
dzisiaj poszłam do lekarza rodzinnego bo spuchła mi prawa noga i prawa ręka lekarz twierdzi że to coś z żyłami a na dodatek ciśnienie 140/90 na pograniczu według lekarza to nadciśnienie tetnicze o którym nie miałam wcześniej zielonego pojęcia … u mnie w rodzinie sporo osób na to choruje więc ja jestem w pierwszej grupie ryzyka niestety
Oliwcia w takim razie musisz podjąć leczenie bo to jest dużym zagrożeniem nie tylko dla ciebie ale również w przyszłości dla dziecka które chciałabyś mieć…grunt, że wiesz co Ci dolega i z pewnością teraz juz będzie tylko lepiej ! A takie choroby to wiadomo, że dziedziczy się niestety…
0202oliwcia dobrze że już coś wiesz i jak to leczyć.U mnie moja mama ma nadciśnienie i też się zastanawiałam czy to nie była przyczyna poronienia.Choć jak zawsze mierzyłam to miałam niskie…no nie wiem…
A jaką masz grupę krwi?
iwona886 aż sama się boję że w przyszłości i mnie takie nadciśnienie może dotyczyć…
Nie wiem czy po leczeniu Duphastonem znowu nie powtórzyć badań na tarczyce.Coś mi to nie daje spokoju…
Oliwcia najważniejsze, że już znasz przyczynę i możesz zacząć leczenie. Ja miałam nadciśnienie ciążowe, ale dopiero w końcówce siódmego miesiąca. Później trafiłam do szpitala z tego powodu i po 10 dniach obserwacji jak ciśnienie stopniowo jeszcze mi się podnosiło to w 38 tc musiałam urodzić, bo zaczęło się robić niebezpiecznie dla małego, a po ciąży wróciło mi wszystko do normy, chociaż też jestem w grupie ryzyka, bo u mnie w rodzinie jest kilka osób z nadciśnieniem.
Tak sobie teraz myślę. Ze może moje pierwsze poronienie też miało z tym coś wspólnego, ale tego to już nigdy się nie dowiem…
Ewelaa a widzisz u mnie nikt nadciśnienia nie zdiagnozował,wręcz wszyscy mówili że mam niskie ciśnienie.Od kilku dni mam wrażenie że jakoś szybko mi serce bije i muszę pomierzyć ciśnieniomierzem jakie mam bo wolę to sprawdzić sama a potem dopiero iść do lekarza
U mnie też nie wiadomo z jakiej przyczyny było…możliwe że wyższe ciśnienie? albo… zła przysfajalność kwasu foliowego?sama nie wiem…no albo po prostu biologia…
Darka ja jak bylam u mojej ginekolog, gdy juz wiedzialam, ze poronilam to mi tlumaczyla, ze czasem to tak jak Ty to nazwalas po prostu biologia, ze podczas zaplodnienia “co poszlo nie tak” i nawet gdyby nie doszlo do poronienia na poczatku to pewnie staloby sie tak na pozniejszym etapie, bo po prostu dzidzius nie bylby w stanie sie dalej rozwijac…
Sylwia, dobrze, że w końcu zdiagnozowano, bo nadciśnienie dobre nie jest…
Darka, nie wyobrażam sobie jak może komuś wisieć poronienie… Kobieta intuicyjnie czuje, że coś może być nie tak, może warto sprawdzić tą tarczycę?
Ewelaa, masz rację czasami to biologia i nic się nie poradzi. selekcja naturalna… kiedyś kiedy nie było takiej opieki, kobiety traciły dzieciątka i często nawet o tym nie wiedziały.
Spokojnie, ciesz się czasem ciąży i dbaj o siebie!!!
To podstawa!
JA ostatnio oszalałam na punkcie naturalnych składników i zaopatruje siebie i rodzinke tutaj https://www.naturala.pl/
No zobaczymy jak to będzie ciśnienie mam teraz niższe po tych tabletkach które muszę brać ale tętno standardowo mam ok 88/90/97
Darka grupę krwi mam A Rh+ jeśli chodzi o moje ciśnienie to również zawsze miałam niskie nie wiem co się teraz ze mną porobiło
Ja też miałam nadciśnienie w czasie ciąży. lekarz zalecił codzienne mierzenie ciśnienia. miałam zalecone odpoczywanie oraz przepisał mi jakieś tabletki n a obniżenie. i na całe szczęście dziecko urodziło się zdrowe.
I niestety to jest niesprawiedliwe że ci co chcą mieć dziecito zawsze coś staje na przeszkodzie. Mimo dbania o siebie i o dziecko, ciągłych wizyt kontrolnych, zdobywania wiadomości o prawidłowym rozwoju ciąży coś staje nam na drodze. a ci co nie planują mieć dzieci urodzą zdrowe maluszki. Ale cóż musimy się z tym pogodzić.
0202oliwcia trzymam za ciebie kciuki byś spełniła swoje marzenie o dzidziusiu i żebyście byli zdrowi. powodzenia
Ewelaa mi też to tak lekarz tłumaczył…no ale nic mi nie wynagrodzi straty maleństwa…To dziecko nigdy nie będzie takie samo jak każde następne…No też mówił mi o złym połoczeniu chromosomów.To też mogła być przyczyna złego rozwijania się dziecka.
Nigdy nie zapomnę jak byłam na USG w 5tyg i lekarz mi opisywał moje dziecko…“Tu rozwija się głowa,widzi pani? taki ten biały obszar,a tu tułów,no i pewnie zaczyna się już tworzyć serce”…Niestety serduszko się nie pojawiło…Moje maleństwo umarło we mnie…
magros wiesz ta dziewczyna co mi powiedziała że “jej wisi to poronienie” jest młoda.Ma teraz 23 lata ale kiedy poroniła miała 21lat…może za dla niej na dziecko i lepiej że się tak stało,bo wpadła z chłopakiem wtedy…Tylko jak ona mi to mówiła to ON zrobił to specjalnie bo gumy nie założył…dla mnie to nie wymagało komentarza.
A co do tarczycy…Miałam robione TSH z krwi i wszystko wyszło w porządku.Nie wiem czy w jeszcze inny sposób ją badać czy jak…może powinnam się wybrać do endokrynologa? sama nie wiem…
0202oliwcia chyba też na nowo zacznę mierzyć ciśnienie żeby mieć jaśniejszy obraz moich parametrów. A ja za to mam grupę krwi 0 Rh -. Dostałam odczyn Combsa po porodzie z synkiem,jak i teraz po tym poronieniu.
Darka ja bym juz nie drążyła dalej tematu tarczycy, skoro wyniki z krwi wyszly prawidlowe to nie ma chyba co dalej szukac w tym temacie, ale to tylko moje zdanie, ja tez robilam sobie i moj maz tez na wlasna reke badania z krwi na tsh, ale wynik byl poprawny, takze nie drazylismy tego dalej.
Ewelaa nie wiem czy gdzieś indziej jeszcze nie leży problem…
Dzisiaj mam 39dc i dalej nie mam @! Śluz mam jak podczas dni płodnych albo początek ciąży…kurcze nie wiem co się dzieje…kiedy mój organizm wróci do równowagi…
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.