Ja jak na razie poprawy nie widzę u synka odnośnie krostek a wręcz mam wrażenie ze ma ich więcej albo ja juz po prostu to wyolbrzymiam…
Jeśli chodzi o uszy to z wierzchu je delikatnie czyszczę patyczkiem ale do środka nie wsadzam.
Są jakież specjalne worki do mrożenia mleka matki czy zwykle takie zamykane do mrożenia się nadają?? Bo się zastanawiam nad zamrożeniem paru porcji.
W aptece można kupić specjalne woreczki do przechowywania pokarmu. Ja dziś z wierzchu wyczyscilam uszka ale patyczki do środka nie wkładam. Moj maly ma w jeden dzień czerwona kostkę z czubkiem białym na drugi den znika albo robi się biała tylko bez zaczerwienienia.
A.Karbowska można kupić zarówno a aptece jak i sklepie z produktami dla dzieci, dla mnie najlepiej sprawdziły się te z baby ono aczkolwiek z Aventu też są niczego sobie, teraz mrożę w buteleczkach plastikowych, których mam pod dostatkiem ze szpitala.
Aga zel do kapiel jak najbardziej moze uczulac, natomias sa jeszcze inne powody mianowicie potowki moze przegrzalas dziecko, pamietaj ze jak tobie jest goraco to malemu rowniez, i jesli ty chodzisz z krotkim rekawem to synka ubieraj tak samo, spokojnie nie zmarzie, temperature ciala sprawdzaj na karku, jesli jest cieply tzn ze dziecku cieplo jesli jest chodny to wtey ubierz. pamietaj rozwniez ze przegrzanie jest jeszcze gorsze od przeziebienia, dlatego ze jesli przegrzejesz dziecko to malo tego ze wyskocza mu potowki to w przyszlosci mozesz miec nie lada problem nawet z lekkim wiaterkiem. dziecko nalerzy chartowac a nie przegrzewac.
Kolejna sprawa to moze byc tradzik niemowlecy jesli pojawia sie tylko na buzi i czasami w okolicach szyjki i uszek.
Natomias jesli po kilku dniach krostki przeniosa sie na raczki potem brzuszek i nozki onacza to alergie.
Oj ja mialam duzo do czynienia z alergia i krostkami na buziaku Wiec wiem co mowie
Co do prasowania to ja nie prasuje wogole ubranek nie widze potrzeby, wiecej bakteri dziecko wklada do buzi razem z raczkami a nie przenosi tego na ubranka, jesli pierzesz w proszku dla dzieci to bez obaw to napewno nie to .
Sprobuj kupic jakis emolient - oliatum, Oilan czy emolium tak jak mowily dziewczyny , ja np kapie Oilan natluszczajaca emulsja do kapieli - tak to sie nazywa i nie ma znaczka czerwonego “baby” tylko zolty “med+” Jest bardzo fajna ladnie natluszcza i nie przesusza skory no i oczywiscie eliminuje uczulenie na kosmetyk. i nie trzeba niczym smarowac. pamietaj rowniez ze dziecko ma swoje ph i nie mozna go zbytnio smarowac, moim zdaniem zamiast wydawac pieniadze na dwa kosmetyki oliwka/balsam i zel do kapieli lepiej wydac te pieniadze na emoilent (olian med+ kosztuje 32 zl 500ml)
i nie narazasz dziecka a i nie musisz tracic zbednego czasu dokuczajac jeszce przy smarowaniu po kapieli.
Syba tak na swoim juz cale poltora miesiaca Jestem wkoncu szczesliwa i spokojna mam swoje katy i wszystko jest moje no i blogi spokoj i cisze. A co do babki to raz chcialam zrobic smieszny myk Ona do pokoju ma jeszce takie stare drzwi w ktorych jest taki stary klucz z ta taka duza dziurka przez ktora mozna “podgladac”, i ona zawse na noc zamyka sie w pokoiju na klucz od srodka oczywiscie i kiedys wpadlam na genialny pomysl ze wrzuce jej do tej dziiurki taki malenki kamyczek co spowodowalo by ze klucz by sie nie przekrecil Ale jak powiedzialam mezowi ze jak mnie jeszcze raz wyprowadzi z rownowagi albo obudzi miske to tak zrobie to maz popukal sie w glowe i powiedzial “to wyobraz sobie co bedzie jak z tego pokoju nie bedzie mogla wyjsc” No i wtedy wyobrazilam sobie te wrzaski przez caly dzien i pozniej gadanie przez 3 tyg no i mi sie odechcialo
Taka hustawka uzywana 190zl
Dziewczyny dzieku nie czysci sie uszek!!! a co jak by sie odkrecilo nagle i patyczek wyladowal by gleboko w uchu?
Po za tym takiem bobasowi w ten sposob nie czyscicie uszek tylko wpychacie brudki jeszcze glebiej do srodka! BLAD! BLAD ! BLAD! natychmiast przestancie bo popsujecie dzieciom sluch albo napytacie sobie biedy!
Nie trzeba niczego uzywac do czyszczenia uszu dzieciom (takim malym oczywiscie) dziecko bardzo duzo lezy na boku jednym czy drugim, wtedy kiedy jedno uszka sie wietrzy z drugiego nadmiar woskowiny wyplywa samoistnie. jak przestaniecie dzieciom czyscic uszka to przekonacie sie ze ta woskowina wydala sie w takich malutkich kuleczkach i nalezy ja potem tylko usunac zwyklym patyczkiem lub wacikiem z ucha (uwaga) ZEWNETRZNEGO! Nie grzebiemy dziecku w uszach zapamietajcie sobie to .
Kumpela dlatego ze tobie woskowina sama nie wyplynie a dziecku tak po za tym sama sobie krzywdy nie zrobisz a dziekcku mozesz i potem bedziesz ty plakac.
Ja swojej corce ani razu nic nie wkladalam do ucha i nie kropilam zadnej wody utl. ani kropelek woskowina sama wyplywa w postaci kuleczek nie trzeba dzieciom grzebac w uszach
moj maly mial wlasnie zalegajaca woskowinke wiec musislam ja wyciagnac ale mial ja na wierzchu. wiec nie wkladalam gleboo patyczka. a powiedzcie mi jak pierzecie ubranka malenstw? ile czasu? KUmpela jak Twoja mala spi w dzin dlugo?
Mój mały zasypia około 20 budzi się o 23 potem o 2 i od 4 spi steka purka sam nie wie czego chce a w dzień różnie na spacerku śpi pięknie a w domu raz pik godz raz 2 godz dziś ma dzień do spania bo spał 2 godz. A jak pomoc dziecku zrobić kupkę macie jakieś sposoby? Ja też tak piore na pranie codzienne 1.12 minut
Ania no moja tez w nocy o 2 i 4 się budzi ale zazwyczaj kolo 1 wpoldo zależy o której zje w nocy. Ja mam rurkę do pupy i jej wkładam jak widzę ze się prezy i steka i odchodzą gazy i kupka. Ale masuje jej brzuszek i dmucham i widzę że lżej jej jest ale bez rurki się nie ruszam. Wczoraj chodziliśmy na spacer to tez pięknie spala cały dzień taki spokojny i smiala się dużo a dziś coś jej nie pasuje juz nie jest taka uśmiechnięta i ja od razu wiem ze coś ja boli.
Nie zazdroszczę Wam dziewczyny takiego zasuwania. Może pogoda przeszkadza tak maluszkom. Mój ostatnio wariuje w brzuchu jak szalony gdzieś przez pół dnia :).
Ps. Powodzenia z załatwieniem spraw odnośnie chrztu.
Kumpela- oby malutka nie była jeszcze bardziej rozgoryczona po szczepieniu.
W naszym tez ale zawsze na półki wyjdziemy do cienia. W naszym lokalu są jeszcze jedne chrzciny wiec myślę że damy rade. Oj szczepienie ten płacz nie. Zapomnę. A ile Twoja malutka juz ma? Mój Igor jutro kończy 7 tygodni
Ania- to szybko chrzciny robicie. Z drugiej strony szybko będziecie to mieli z głowy. Niech Wam sprzyja pogoda
Kumpela- też już taka duża Twoja córa? Boju jak ten czas leci. Już 1,5 miesiąca? Wow… A dopiero co był maj, a tu lipiec już do nas zagląda.
Nie tylko pierś ale mam tyle mleka ze jemu jak z kranu leci. Polozna mo pow ze nie można przekroić piersią dziecka. Maly wazyl 4 kilo jak się urodził wiec ma prawo ważyć troszkę więcej
Mi też tak mowila że piersią sie nie przekarmi bo nasze mleko jedt lekkostrawne slr to juz wszystkie wirmy :-)jak na chłopca prawie 2cm to waży super Tak po szczepieniu dziewczyny 3 doby są różne to lepiej się przygotować.
Hirudo maj czerwiec lipiec i twoja kolej :-)))
Dziewczyny w to miejsce po szczepieniu jeżeli jest mały obrzęk można na chwilę przyłożyć gazik nasączony roztworem sody spożywczej (łyżka na szklankę wody). U nas działało super. Tak 2-3 razy dziennie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.