Majowe mamusie :)

witam majowe mamy :slight_smile: ja mam termin na 6 maja i mam nadzieję, że córeczka punktualnie wyjdzie na świat :slight_smile: Muszę powiedzieć, że mam podobne dolegliwości jak większość: problemy z oddychaniem, zgaga. Ale żeby tego było mało, to źle mi wyszedł test na tolerancję glukozy :frowning: dostałam skierowanie do diabetologa, wyposażono mnie w glukomter i kazano 2 razy dziennie mierzyć poziom cukru… Na początku byłam przerażona, ale już jestem po 2 wizycie u diabetologa (wykonano mi nawet test Hb1Ac) i stwierdzono, że nie mam cukrzycy ciążowej, ale jednak nadal muszę monitorować stężenie cukru we krwi… W sumie dużo czytałam na temat cukrzycy ciążowej (że nie jest z nią tak źle, odpowiednio leczona nie powoduje skutków u dziecka, znika po ciąży itp.) ale mimo to mam lekkie obawy, tak samo jak mam obawy przed porodem…
Wyprawka już prawie gotowa, ostatnio jestem na etapie prania ciuszków dziecięcych w proszkach dla niemowląt :slight_smile: Polecam proszek, płyn do prania i płukania Lovela, chemia ta jest hipoalergiczna i faktycznie - po wypraniu ubranka nie mają żadnego zapachu ! A Wy co stosujecie do prania ?

Witam kolejną majową mamusię ;)) Ja mam termin na 7 maja czyli dzień po Tobie :))
U mnie na szczeście glukoza wyszła ok. W którym tygodniu lekarz zlecił Ci badanie? Będziesz miałą jeszcze jedno?
U mnie w rodzinie jest tendencja cukrzyków, no i lekarz mi oznajmił że jeszcze jedno będę miała badanie jak to u Ciebie jest>

Kurcze Wyprawkę już masz?! A ja dosłownie nic :slight_smile: Z jakiś miesiąc będę działać :slight_smile: Szalałaś z wyprawką? Czy raczej nie na wariata?:slight_smile:

Witam witam :slight_smile: test na glukozę miałam wykonywany w 24 tc. Jak na razie nie wiem, czy będę miała kolejne (zależnie od moich poziomów cukru we krwi) ale zapewne tak - a już na pewno po porodzie znowu będę piła słodki roztwór :slight_smile: Z wyprawką nie szalałam - dużo rzeczy dostałam od znajomych, musiałam tylko zaopatrzyć się w podstawowe artykuły dla niemowląt (pierwsze pieluchy, podkłady do przewijania, szczoteczka do zębów, szczotka i grzebyk do włosków, zestaw butelek do karmienia) - ach, tyle tego jest ! Wolałam już wcześniej zacząć kompletować wyprawkę, żeby o czymś nie zapomnieć (a w razie czego mam jeszcze trochę czasu) - no i mam jeszcze więcej siły (pewnie z dnia na dzień będzie z tym gorzej) aby wszystko wysterylizować itp. Ceny artykułów dla dzieci są zróżnicowane - ja postawiłam na ‘tańsze’ marki - jeżeli się nie sprawdzę, zainwestuję w inną, a na ten moment to naprawdę jest tego sporo, więc trzeba przygotować kieszeń :slight_smile:
A czy zapisałaś się do szkoły rodzenia ? Ja jeszcze nie, ale poważnie już o tym myślę… Czy warto ???

dremland - No to zapobiegawcza jesteś :slight_smile: masz rację nim się wszystko wypierze, posuszy poprasuje to też trochę czasu trzeba na to :))

U nas jest szkoła rodzenia bezpłatna w ośrodku. Kryterium było minimum 22 tc :slight_smile: Oczywiście, że sie zapisałam. Chodzę regularnie co tydzień z kumpelą:) Dostajemy różnego rodzaju próbki, smoczek nawet dostałam xD:) Oprócz gadżetów na prawdę wiele informacji zaczerpnęłam właśnie z szkoły rodzenia. I doświadczonych już tam mam :slight_smile: na prawdę bardzo Ci polecam ! :slight_smile: Śpiesz się bo to już za niedługo :slight_smile: U nas refundowanych jest 8 zajęć :slight_smile: Przyszłe mamy sa różne. Jedne stworzone do mamuwania, inne znacznie odbiegające od tematu :stuck_out_tongue: I właśnie dla nich sa te zajęcia niesamowicie potrzebne :slight_smile:

Możesz się też zapisać na płatne e szkoły :slight_smile: Też sa :slight_smile: ale trochę kosztują gdzieniegdzie :slight_smile:

Wyladowalam w szpitalu ponieważ miałam straszne bóle brzucha, ale na szczęście wszystko skończyło się dobrze. Robilam tezt glukoxy w 26 tygodniu i wyszedl ok. Ja wyprawke również już kompletuje polevam proszek Livella jezt super… No i pozdrawiam Mamusie z terminem na 6 maja, mam również taki wyznaczony no k będzie córeczka., :slight_smile:

Aneta1988 - współczuję wizyty w szpitalu, pewnie najadłaś się strachu, ale najważniejsze że wszystko jest u Ciebie w porządku :slight_smile: widzę, że nie tylko data porodu i płeć maluszka nam się zgadza, ale i używamy tego samego proszku hehe :slight_smile: u mnie właśnie pralka się pierze, więc będę miała co robić :slight_smile:

JoannaS - dziękuję za rady, na pewno zapiszę się do szkoły rodzenia. Aczkolwiek myślałam, że będzie to prostsze - w mojej miejscowości życzą sobie 300 zł za 8 zajęć, ale już w mniejszych, pobliskich miejscowościach - są szkoły darmowe, więc chyba z takiej skorzystam, a 300 zł przeznaczę na łóżeczko :slight_smile: Muszę przyznać, że bardzo mnie zdziwiło, że w miejscowości liczącej ok. 200 tys mieszkańców trzeba płacić za szkołę rodzenia, w mieścince gdzie mieszka z 20 tys ludzi jest darmowa szkoła…
No ale jak widać, trzeba troszkę poszperać, żeby znaleźć coś odpowiedniego dla siebie :slight_smile:

Na ten moment zapisałam się na bezpłatną konferencję “Szpital bez bólu”, którą co jakiś czas, w różnych miastach organizuje portal terazmamy.pl . Jestem bardzo ciekawa, czy faktycznie będzie to warte uwagi spotkanie - napiszę Wam po powrocie z niego, czy moim zdaniem było warto :slight_smile: A może któraś z Was brała już udział w takiej konferencji ?

Ja również polecam szkoły rodzenia. Sama byłam dopiero na dspotkaniach. U nas puszczają film, Poród w ekstazie ‘’ czy któraś o tym słyszała.?

Aneta1988 - a imię dla córeczki już wybrane ? :slight_smile:
My wybraliśmy Anna - już nawet zamówiłam takie piankowe literki z jej imieniem, które powiesimy nad łóżeczkiem :smiley:

Nie możemy z mężem dojść do porozumienia. Mi sie podoba Blanka jemu Malwina nie wiem jak to będzie. Te literkk tez mi sie podobaja są super :slight_smile:

Z tym konkursem to fajna sprawa ale trzeba mieć szczęście aby wygrać: )

niunia989 dziękuję - faktycznie spróbuję szczęścia w konkursie, najwyżej będzie miała 2 napisy :smiley: Aneta1988 powodzenia w dojściu do kompromisu - wiem, jak to jest, jak każdy upiera się przy swoim imieniu, no ale w końcu jak już zobaczycie córeczkę to od razu się zdecydujecie na jakieś imię - oba ładne :slight_smile:

Dreamland też jestem tego zdania że jak się zobaczy swój Skarb to i imię do niego pasujące :slight_smile:

Widziałyście ile osób wzięło udział w konkursie 1600 z czymś. Masakra, ależyczę wam powodzenia :slight_smile:

kropka010 Tobie również powodzenia, aczkolwiek zawsze jest to jakaś szansa :slight_smile:

Kropka faktycznie jest to szansa na milion ale warto probowac bo jak sie nie probuje to sie nie wygrywa nic :slight_smile:
Hehe chociaz ja probuje a i tak nic nie wygrywam oprocz kubeczka od Lovi :slight_smile:
Dreamland jesli masz czas to warto najpierw poszukac konkursow jak sie nie uda to wtedy kupujesz to co Cie interesuje :slight_smile:

niunia989 faktycznie masz rację - jakoś nie myślałam o szukaniu konkursów, ale skusiłaś mnie :slight_smile: Dzięki za radę ;D

Szanse czesto sa nikle ale moze akurat Ci sie poszczesci i tego zycze :slight_smile:

A może macie inne pomysły na dekorację pokoju dzieciaczka (coś innego niż literki) ? Ja na ścianie na pewno jeszcze powieszę olbrzymią naklejkę z Myszką Minnie, no i podobną firankę :smiley: Kurczę nie wiem, czy Wam też sprawia to tak wiele radości ? Takie małe gesty, a jak cieszą :slight_smile:

Ja nie mam pokoju, dla dziecka zacznę od tego :stuck_out_tongue: Ale piękną osobista kolorową szafkę już mam upatrzoną:))) dream pstryknij zdjęcie jak będize gotowy ! :wink:

A szczegóły dodają najwiecej uroku takim pomieszczeniom :))

Asienko ale brak pokoju dla dziecka to nie koniec swiata :slight_smile: Ja tez go nie mam :slight_smile: Ale zawsze możesz zrobić dziecku wlasny kacik który będzie roznil się od całej waszej sypialni :slight_smile: Postaw lozeczko w rogu i masz do dyspozycji dwie sciany :smiley: