witam majowe mamy ja mam termin na 6 maja i mam nadzieję, że córeczka punktualnie wyjdzie na świat
Muszę powiedzieć, że mam podobne dolegliwości jak większość: problemy z oddychaniem, zgaga. Ale żeby tego było mało, to źle mi wyszedł test na tolerancję glukozy
dostałam skierowanie do diabetologa, wyposażono mnie w glukomter i kazano 2 razy dziennie mierzyć poziom cukru… Na początku byłam przerażona, ale już jestem po 2 wizycie u diabetologa (wykonano mi nawet test Hb1Ac) i stwierdzono, że nie mam cukrzycy ciążowej, ale jednak nadal muszę monitorować stężenie cukru we krwi… W sumie dużo czytałam na temat cukrzycy ciążowej (że nie jest z nią tak źle, odpowiednio leczona nie powoduje skutków u dziecka, znika po ciąży itp.) ale mimo to mam lekkie obawy, tak samo jak mam obawy przed porodem…
Wyprawka już prawie gotowa, ostatnio jestem na etapie prania ciuszków dziecięcych w proszkach dla niemowląt Polecam proszek, płyn do prania i płukania Lovela, chemia ta jest hipoalergiczna i faktycznie - po wypraniu ubranka nie mają żadnego zapachu ! A Wy co stosujecie do prania ?
Witam kolejną majową mamusię ;)) Ja mam termin na 7 maja czyli dzień po Tobie :))
U mnie na szczeście glukoza wyszła ok. W którym tygodniu lekarz zlecił Ci badanie? Będziesz miałą jeszcze jedno?
U mnie w rodzinie jest tendencja cukrzyków, no i lekarz mi oznajmił że jeszcze jedno będę miała badanie jak to u Ciebie jest>
Kurcze Wyprawkę już masz?! A ja dosłownie nic Z jakiś miesiąc będę działać
Szalałaś z wyprawką? Czy raczej nie na wariata?
Witam witam test na glukozę miałam wykonywany w 24 tc. Jak na razie nie wiem, czy będę miała kolejne (zależnie od moich poziomów cukru we krwi) ale zapewne tak - a już na pewno po porodzie znowu będę piła słodki roztwór
Z wyprawką nie szalałam - dużo rzeczy dostałam od znajomych, musiałam tylko zaopatrzyć się w podstawowe artykuły dla niemowląt (pierwsze pieluchy, podkłady do przewijania, szczoteczka do zębów, szczotka i grzebyk do włosków, zestaw butelek do karmienia) - ach, tyle tego jest ! Wolałam już wcześniej zacząć kompletować wyprawkę, żeby o czymś nie zapomnieć (a w razie czego mam jeszcze trochę czasu) - no i mam jeszcze więcej siły (pewnie z dnia na dzień będzie z tym gorzej) aby wszystko wysterylizować itp. Ceny artykułów dla dzieci są zróżnicowane - ja postawiłam na ‘tańsze’ marki - jeżeli się nie sprawdzę, zainwestuję w inną, a na ten moment to naprawdę jest tego sporo, więc trzeba przygotować kieszeń
A czy zapisałaś się do szkoły rodzenia ? Ja jeszcze nie, ale poważnie już o tym myślę… Czy warto ???
dremland - No to zapobiegawcza jesteś masz rację nim się wszystko wypierze, posuszy poprasuje to też trochę czasu trzeba na to :))
U nas jest szkoła rodzenia bezpłatna w ośrodku. Kryterium było minimum 22 tc Oczywiście, że sie zapisałam. Chodzę regularnie co tydzień z kumpelą:) Dostajemy różnego rodzaju próbki, smoczek nawet dostałam xD:) Oprócz gadżetów na prawdę wiele informacji zaczerpnęłam właśnie z szkoły rodzenia. I doświadczonych już tam mam
na prawdę bardzo Ci polecam !
Śpiesz się bo to już za niedługo
U nas refundowanych jest 8 zajęć
Przyszłe mamy sa różne. Jedne stworzone do mamuwania, inne znacznie odbiegające od tematu
I właśnie dla nich sa te zajęcia niesamowicie potrzebne
Możesz się też zapisać na płatne e szkoły Też sa
ale trochę kosztują gdzieniegdzie
Wyladowalam w szpitalu ponieważ miałam straszne bóle brzucha, ale na szczęście wszystko skończyło się dobrze. Robilam tezt glukoxy w 26 tygodniu i wyszedl ok. Ja wyprawke również już kompletuje polevam proszek Livella jezt super… No i pozdrawiam Mamusie z terminem na 6 maja, mam również taki wyznaczony no k będzie córeczka.,
Aneta1988 - współczuję wizyty w szpitalu, pewnie najadłaś się strachu, ale najważniejsze że wszystko jest u Ciebie w porządku widzę, że nie tylko data porodu i płeć maluszka nam się zgadza, ale i używamy tego samego proszku hehe
u mnie właśnie pralka się pierze, więc będę miała co robić
JoannaS - dziękuję za rady, na pewno zapiszę się do szkoły rodzenia. Aczkolwiek myślałam, że będzie to prostsze - w mojej miejscowości życzą sobie 300 zł za 8 zajęć, ale już w mniejszych, pobliskich miejscowościach - są szkoły darmowe, więc chyba z takiej skorzystam, a 300 zł przeznaczę na łóżeczko Muszę przyznać, że bardzo mnie zdziwiło, że w miejscowości liczącej ok. 200 tys mieszkańców trzeba płacić za szkołę rodzenia, w mieścince gdzie mieszka z 20 tys ludzi jest darmowa szkoła…
No ale jak widać, trzeba troszkę poszperać, żeby znaleźć coś odpowiedniego dla siebie
Na ten moment zapisałam się na bezpłatną konferencję “Szpital bez bólu”, którą co jakiś czas, w różnych miastach organizuje portal terazmamy.pl . Jestem bardzo ciekawa, czy faktycznie będzie to warte uwagi spotkanie - napiszę Wam po powrocie z niego, czy moim zdaniem było warto A może któraś z Was brała już udział w takiej konferencji ?
Ja również polecam szkoły rodzenia. Sama byłam dopiero na dspotkaniach. U nas puszczają film, Poród w ekstazie ‘’ czy któraś o tym słyszała.?
Aneta1988 - a imię dla córeczki już wybrane ?
My wybraliśmy Anna - już nawet zamówiłam takie piankowe literki z jej imieniem, które powiesimy nad łóżeczkiem
Nie możemy z mężem dojść do porozumienia. Mi sie podoba Blanka jemu Malwina nie wiem jak to będzie. Te literkk tez mi sie podobaja są super
Z tym konkursem to fajna sprawa ale trzeba mieć szczęście aby wygrać: )
niunia989 dziękuję - faktycznie spróbuję szczęścia w konkursie, najwyżej będzie miała 2 napisy Aneta1988 powodzenia w dojściu do kompromisu - wiem, jak to jest, jak każdy upiera się przy swoim imieniu, no ale w końcu jak już zobaczycie córeczkę to od razu się zdecydujecie na jakieś imię - oba ładne
Dreamland też jestem tego zdania że jak się zobaczy swój Skarb to i imię do niego pasujące
Widziałyście ile osób wzięło udział w konkursie 1600 z czymś. Masakra, ależyczę wam powodzenia
kropka010 Tobie również powodzenia, aczkolwiek zawsze jest to jakaś szansa
Kropka faktycznie jest to szansa na milion ale warto probowac bo jak sie nie probuje to sie nie wygrywa nic
Hehe chociaz ja probuje a i tak nic nie wygrywam oprocz kubeczka od Lovi
Dreamland jesli masz czas to warto najpierw poszukac konkursow jak sie nie uda to wtedy kupujesz to co Cie interesuje
niunia989 faktycznie masz rację - jakoś nie myślałam o szukaniu konkursów, ale skusiłaś mnie Dzięki za radę ;D
Szanse czesto sa nikle ale moze akurat Ci sie poszczesci i tego zycze
A może macie inne pomysły na dekorację pokoju dzieciaczka (coś innego niż literki) ? Ja na ścianie na pewno jeszcze powieszę olbrzymią naklejkę z Myszką Minnie, no i podobną firankę Kurczę nie wiem, czy Wam też sprawia to tak wiele radości ? Takie małe gesty, a jak cieszą
Ja nie mam pokoju, dla dziecka zacznę od tego Ale piękną osobista kolorową szafkę już mam upatrzoną:))) dream pstryknij zdjęcie jak będize gotowy !
A szczegóły dodają najwiecej uroku takim pomieszczeniom :))
Asienko ale brak pokoju dla dziecka to nie koniec swiata Ja tez go nie mam
Ale zawsze możesz zrobić dziecku wlasny kacik który będzie roznil się od całej waszej sypialni
Postaw lozeczko w rogu i masz do dyspozycji dwie sciany