Mamameg stosowałaś ten preparat Mbe w dawce 3x2?
W sumie u mnie skurcze przepowiadajace (czyli twardnienie brzucha) były już po 20tc ale lekarz nie zalecił nic. Skurcze były delikatne bie tak jak teraz na końcówce
Mi zalecono magnez po tym, jak lekarz w 29 tc. stwierdził za bardzo skrócona szyjkę i napiętą macice - wiec ma zapobiegać a nie wzmagać. Żadnych skurczy ani wtedy ani teraz nie odczuwam.
Ja biorę Aspargin 3x2 tabl.
Są kobiety, które mają silne skurcze łydek w ciąży. Wtedy magnez to wybawienie.
Ja brałam magnez od 20 tyg ze względu na skracającą się szyjkę 3x2 tabletki
U mnie magnez był już w duplemencue więc dodatkowo nie brałam
Myślę że lekarz nie zaleca czegoś bez powodu. Warto przedyskutować z nim kwestie które nie dają nam spokoju. Jeśli dalej nie jesteśmy czegoś pewne warto podpytać panie z apteki bo mają bardzo dużo wiedzy i potrafią sporo nam powiedziec :)
Racja. Farmaceuci dużo wiedzą
Niepotrzebnie nie ma sensu czegoś brać. Chociaż mnie ostatnio skurcze w łydki łapią i magnez by się przydał
Mi pani farmaceutka już nieraz pomogła w sytuacjach kryzysowych jak nie mogłam dostać się do lekarza one mają wiedzę taką jak lekarze tylko po prostu nie mają kompetencji do wystawiania recept
Ja magnez zaczęłam brać jak zaczęły łapać mnie skurcze w łydkach , później 3x2 tabletki z powodu skręcającej się szyjki i tak do końca ciąży musiałam przyjmować .
Myślę że jakby nie było potrzeby to lekarz by nie zlecał
W pierwszej ciąży magnez brałam prawie od początku tak zaleciła lekarka a potem tylko w trakcie zwiększyła dawkę i brałam prawie do końca ciąży. Teraz lekarz przepisał mi od 5 mc ciąży i naradzie biorę 3 razy dziennie ale nie wiem czy nie zwiększy dawki bo często spina mi się brzuch a do porodu jeszcze trochę zostało.
Ja biorę raz dziennie magne b6 forte zarejestrowany jako lek i jest on w większej dawce. Dodatkowo na ból łydek lekarz przepisał mi aspargin który też biorę raz dziennie. Aspargin posiada w sobie magnez i potas a potas minimalizuje skurcze i ból nóg :)
Jeśli już wybierać magnez to tylko lek, dodatek potasu jest dobry przy skurczach, ale ogólnie ludzie już biorą magnez na każdą dolegliwość... w ciąży z zalecenia lekarza jestem skłonna go brać, ale na codzień jeśli ktoś chce go zacząć przyjmować tak po prostu warto poszukać prawdziwej przyczyny naszej dolegliwości, w wielu przypadek jak to mówią w reklamach „sam magnez nie wystarczy”
na poczatku kwietnia przestaje brać luteinę, ale o kontynuacji przyjmowania magnezu nic mi nie wspomniano... swoją droga dobre pytanie. Czy brać nadal mg czy odstawić razem z progesteronem... dam znać
Teraz pytanie skąd mamy wiedzieć czy takie suplementy nie są nam potrzebne, skoro przychodnie zamykają...
Ja teraz mam wizytę u ginekologa także napewno wykorzystam na ma maxa i popytam się co i jak żeby nie mieć żadnych wątpliwości :)
Jak się czujemy dobrze w ciąży i wyniki są ok to raczej nie potrzeba nam nic dodatkowo łykać
Mi powiedział, ze jak nie mam skurczów łydek to mam odstawic magnez. Odstawiłam i na razie przez tydzień nic się nie dzieje :)
Ja musiałóam brać magnez od 20 tygodnia bo szyjka się skracała ,2 razy dziennie po 2 tabletki magne b6 forte ,brałam je do samego końca.
Tez brałam magnez, od samego początku ciąży 3x2 tabletki (brałam mbe) do rozwiazania