Magnez w ciąży

Lekarz na początku ciąży zalecił mi żebym przyjmowała tabletki witaminowe dla kobie w ciąży , pozniej dorzucił jeszcze magnez dodatkowo , jestem w 34 tygodniu ciąży i słyszałam ze magnezu nie można brac do końca ciązy gdyz wywołuje skurcze. Czy to prawda? czy któraś z Was odstawiłą magnez przed porodem?

Wywołuje skurcze? Oj chyba odwrotnie :wink: Magnez bierze się zawsze by zapobiegać skurczom. W ciąży kobiety go biorą ,by nie doszło do przedwczesnego porodu.

Magnez przecież zapobiega skurczom. ja od początku zażywam ze względu na bóle serduszka, a jak na chwilę przerwałam, to miałam skurcze ud, więc szybko powróciłam do suplementowania

ja również brałam magnez przez całą ciąże ze względu na częste skurcze macicy, a na skurcze łydek lepszy będzie potas :wink:

Bardzo dziękuję za odpowiedzi w takim razie będę go przyjmować cały czas

Magnez i potas zapobiega skurczom :slight_smile: więc wydaje mi się,że bez obaw :slight_smile:

Iza myślę że ze spokojem możesz brać magnez tym bardziej że zalecił Ci go lekarz więc nie zamartwiaj się .

stosuj się do poleceń lekarza.On wie najlepiej:) Ja również brałam magnez by zapobiegać skurczom:)

Można brać magnez w ciąży i nie wywołuje skurczów. Mi lekarz zalecił magnez z potasem (Aspargin) nawet 3x dziennie.

Ja właśnie też biorę aspargin-dużo ciężarnych go łyka :wink:

Magnez oczywiście ma za zadanie zmniejszyć skurcze.
Ja brałam go na początku,potem miałam miesięczną przerwę,zaczęły mi dokuczać mocne skurcze od
5.m-ca i teraz jem go aż 6 tabletek dziennie.Ginka mówiła,że do ośmiu dziennie mogę brać,a jakby to nie pomogło to muszę zgłosic się do szpitala na magnez w kroplówce.

No ja akurat nie musiałam przyjmować ,jedynie ten ,który był w moich ogólnych witaminach :wink: A tak jadłam dużo bananów ,które uwielbiam :wink: No i skubałam sobie pestki dyni ,które są bogate w ten pierwiastek! :wink: Do tego trochę czekolady i orzechów ,którym w ciąży nie mogłam się oprzeć. Wiem ,że czekolady za bardzo się nie zaleca m.in. ze względu na to ,że zatwardzają ,ale ja ją po prostu uwielbiam :wink:

Izunia273 a ja słyszałam że magnez działa przeciwskurczowo
i że należy go odstawić trzy tygodnie przed planowanym porodem
moim zdaniem to sprawę powinnaś skonsultować z lekarzem żeby sobie i dziecku nie zaszkodzić
wystarczy że do niego zadzwonisz

mamabasia ma racje, ja sama konsultowałam zażywanie magnezu i asparginu bo faktycznie działają rozkurczowo, więc istnieje ryzyko, że niestety możesz przegapić zwiastuny porodu. najważniejsze jest przyjmowanie wszystkich witamin i leków po zaciągnięciu rady lekarza, nigdy nie działajmy na własną rękę, bo możemy zaszkodzić dziecku.

Nie biorę, ale w nocy dopadają mnie straszne skurcze łydek… Ból nie do zniesienia, chwilowy ale jednak aż łzy się do oczu cisną, więc chyba pomyślę nad tym magnezem.

mi lekarz zalecił branie magnezu do końca ciąży gdyż w 30 tyg mój brzuch ciągle był twardy tak jakby miał skurcze, dodatkowo zalecił więcej odpoczynku i dziś nie powiem czuję się dobrze nie mam odczucia tak jakby brzuch miał mi zaraz eksplodować

Wszystko zależy od chorób ciężarnej, więc różnie bywa z tym magnezem. Ja mogłabym brać max. dawki i tak skurczów by to nie zatrzymało więc brałam do porodu, ale miałam mnóstwo innych specyfików z konieczności.
Z kolei jeśli wszystko jest w porządku, dlaczego przyjmować coś takiego? Jakbym nie musiała, nie brałabym nawet zwykłych suplementów, bo mogą zrobić więcej szkody niż pożytku.
Zawsze jednak skonsultowałabym się z lekarzem, jak już ktoś wcześniej proponował.

pola92 sama nie możesz od tak zacząć przyjmować magnez
musisz to skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę
bo dr. google to najgorszy lekarz, pozdrawiam

Pola jeśli ból jest silny to skonsultuj to z lekarzem prowadzącym, ja miałam np takie silne skurcze łydek, że po skurczu pozostawał taki tępy ból w łydce, który czułam do tygodnia czasu i sam magnez niewiele mi pomógł i dlatego pani doktor przepisała mi aspargin i akurat on mi pomógł, ale nie działałam na własną rękę. Mamabasia ma racje dr google to najgorszy lekarz, Możesz sobie więcej zaszkodzić niż pomóc. Przecież nawet witaminy konsultujesz z lekarzem więc warto porozmawiać z lekarzem prowadzącym i on oceni fachowym okiem co można Tobie podać by Ci pomóc.

Ja miałam pobolewania w dole brzucha dlatego lekarz kazał mi brać magnez, brałam go do konca ciazy i nie urodziłam przedwczesnie :slight_smile: