mi od od ok 17tc lekarz zalecił asmag (magnez) 3razy dziennie po 2 tabletki od ponad miesiąca biorę 3 razy dziennie po jednej, dobrze to na mnie wpływa zniknęły skurcze brzuszka, a na skurcze łydek lekarz rodzinny polecił mi calcium i pomaga, a dodatkowo dzidzia potrzebuje dużo wapnia ![]()
Ja brałam magnez w ciąży ale wcześniej miałam zrobione badania żeby określić poziom magnezu we krwi, badanie robiłam ze skierowaniem od lekarza i było za darmo, dodam że przez całe 9 miesięcy miałam kilka razy robione to badanie bo miałam problem z nogami bardzo mi puchły i lekarz bał się że mogę mieć niedobór i może to oznaczać zatrucie ciążowe.
Magnez bardzo dobrze działa na skurcze łydek ale jest również bardzo pomocny w prawidłowym rozwoju płodu oraz poprawia samopoczucie. Kobiety borykające się z nudnościami i wymiotami również powinny przyjmować magnez.
Ja brałam magnez do porodu i później też ale wszystko ściśle według zaleceń lekarza
Pola musisz lekarzowi na wizycie powiedzieć co się dzieje i że łapią Cie skurcze a ja wiem jak to strasznie boli i jest nieprzyjemne, ale sama nie możesz sobie aplikować żadnych suplementów diety tylko za zgoda lekarza prowadzącego ciążę:)
Ostatnio rozmawiałam o tym ze swoim ginekologiem i dowiedziałam się, że magnez w ciąży chroni przed przedwczesnymi skurczami macicy,ale też wspomaga także prawidłowy wzrost płodu.
Niedobór magnezu w ciąży może mieć niebezpiecznie konsekwencje takie jak: przedrzucawkowy i zatrucie ciążowe, zbyt mały i powolny przyrost masy ciała dziecka oraz przedwczesny poród.
Polecam przeczytać jest tu na temat właściwości magnezu oraz gdzie w naturalnych produktach możemy go znaleźć
Jak duże znaczenie ma dla kobiety i jej nienarodzonego dziecka
Kobieta w ciąży powinna dostarczać do organizmu dodatkową ilość magnezu ponieważ zapobiega powstaniu zbyt wczesnych skurczy u kobiety w ciąży oraz wpływa korzystnie na rozwój płodu a także chroni przed stanem przedrzucawkowym i zatruciem ciążowym,. Ma wpływ również na poprawny wzrost dziecka , zapobiegając zbyt wolnemu przyrostowi masy ciała , uczestniczy budowaniu kory mózgowej i tkanek płodu oraz chroni kobietę przed przedwczesnym porodem.
Poza tym, magnez korzystnie wpływa na tkanki, kości i zęby oraz pomaga radzić sobie ze stresem i rozluźniać mięśnie. Magnez może obniżać zbyt wysoki poziom glukozy we krwi lub podwyższać zbyt niski jej poziom. Chroni mięśnie przed skurczami.
Kobiety w ciąży powinny dostarczać do organizmu więcej magnezu niż przed ciążą. U ciężarnych zapotrzebowanie na magnez wynosi 350-400 mg na dobę. Dziewczyny w ciąży mające mniej niż 18 lat i kobiety w ciąży znajdujące się w wieku powyżej 30-35 lat powinny dostarczać do organizmu więcej bo ok 450 mg magnezu.
Gdzie możemy znaleźć magnez w jedzeniu:
więc możemy go znaleźć w pestkach z dyni , pestkach słonecznika oraz kiełkach pszenicy . Zaleca się również jedzenie migdałów, brązowy ryż, szpinak, łososia oraz w ziarnach fasoli ale także w kaszach, orzechach, rybach i jajkach. Możemy tez wypijać wodę mineralną z zawartością magnezu .
Jeżeli mimo właściwej diety w organizmie utrzymują się niedobory magnezu trzeba je uzupełniać ale zawsze po konsultacji z lekarzem.
brałam 3 razy dziennie, ale mój organizm nie przyswajał… do tego wymiotowałam praktycznie jak tylko zjadłam… i bywało ciężko
Dziewczyny od dłuższego czasu męczą mnie częste i bolesne skurcze łydek, wiem że to oznaka braku magnezu. Więc moje pytanko jest takie jaki magnez bez recepty brałyście podczas ciąży?
Pola nie bierz nic bez konsultacji zadzwon do swojego lekarza jutro. Jak cos to budz meza i niech ci rozmasowuje lydki, moj tak robil i mi pomagalo.
witajcie, ja po dzisiejszej wizycie u kardiologa dostałam zalecenie przyjmowania Magne B6 Max oraz Kaldyum. jednak zależnie od tego, do czego ten magnez czy potas w organizmie mają służyć (w sensie: na jakie objawy je przyjmujemy), powinniśmy jednak każdorazowo ich wzięcie konsultować z lekarzem. nie każdemu służy dany suplement. nawet magister w aptece nie chciała mi sprzedać żadnego magnezu bez rekomendacji lekarza. TAKŻE UWAŻAJCIE DZIEWCZYNY!
Pola wiadomo że magnez jest suplementem diety ale bez konsultacji nie bierz go na własną ręke . Powiedz lekarzowi że masz problem bo łapią Cie skurcze , pewnie zleci Ci badanie aby ustalić poziom magnezu w organizmie i zleci Ci przyjmowanie magnezu w odpowiedniej dla Ciebie dawce.
Ja również brałam magnez w ciąży , ale lekarz przepisał mi go bardziej na podtrzymanie ciąży i żeby właśnie pozbyć się przedwczesnych skurczów .Z tego co pamiętam to nic lekarz nie mówił o tym że skurcze wywołuje albo coś podobnego a raczej je hamuje .U mnie nic takiego nie wystąpiło tylko kazał brać go góra do 37 tygodnia ciąży bo można przenosić ciąże ale końcowo i tak miałam planowaną CC.
Nie radziłabym brania magnezu na własną rękę. Przede wszystkim pierwsze co bym zrobiła to telefon do.lekarza, a dopiero później przyjmowanie suplementów. Czasami kiedy chcemy dobrze wychodzi jeszcze gorzej…dlatego lepiej uważać tym bardziej, ze jestesmy odpowiedzialni nie tylko za siebie… A tymczasem mokrego zyczymy ![]()
Lepiej nie brać nic samemu, ale można przeanalizować swoje menu i spróbować wprowadzić więcej produktów z magnezem. Magnez dostarczany do organizmu jest lepiej przyswajany.
Najwięcej magnezu mają pestki dyni, kakao, natka pietruszki, koperek jabłko ze skórkom
Ja tak jak dziewczyny już pisały, też brałam magnez ale nie na wywołanie skurczów a na ich “uśpienie” i twardnienie brzucha. Początkowo miałam dużą dawkę potem im bliżej porodu, lekarz mi ją zmniejszył. Siostrze np. już kazał odstawić magnez, rodzi za ok 2 tyg, ale to indywidualna sprawa każdej z nas.
Sylwia.S jeżeli jest możliwość odstawienia magnezu 2 tyg przed terminem to lekarze to robią ze względu że magnez może nawet opóźniać akcje porodową . Ale jeżeli kobieta ma straszne skurcze i musi brać go do samego końca to tez sobie z tym radza . Ja brałam do samego końca i potem po cesarce otrzymywałam dodatkowo magnez i potas w kroplówce bo miałam taki deficyt.
Dlatego piszę że to indywidualna sprawa każdej ciężarnej, każda ciąża jest inna.
Magnez tak samo jak potas zapobiega skurczom, więc jeżeli lekarz ci je zalecił powinnaś go brać :).
Ja brałam magnez od 7mc bo mi twardnial brzuch.
Co do potasu, to wczesniej lepiej zrobić badania krwi na jego poziom.
Magnez bierze sie aby zapobiec skurczom, i racja, pod koniec ciazy sie go odstawia, ale tylko z tego wzgledu aby nie hamowac naturalnego przebiegu porodu skurczy porodowych.