Magnez w ciąży

Ja także brałam magnez w ciąży ponieważ prawie całą ciąże napinał mi się brzuch i twardniał. Pod koniec także musiałam go odstawić.

Mówiłam tylko , że potas ma podobne działanie jak magnez :slight_smile: , można go brać tylko pod ścisłą kontrolą lekarza (tak jak wapń czy żelazo) i wiadomo że wcześniej lekarz powinien wysłać <pacjentkę/ta> na zawartość tych składników min w organizmie :slight_smile:

Jejku jak mi sie przypominaja te skurcze lydek w nocy to az mi sie slabo robi:)

Ja też brałam magnez do końca tylko że ja urodziłam w 35 tyg

Magnez w ciąży bierze się na pohamowanie skurczów i nie martw się ze jeśli będziesz brała go do końca to wywoła skurcze , jeśli będziesz brała do końca to on je zahamuje , Całkiem możliwe jest ze biorąc go do końca to opóźnisz poród a możliwe nawet ze będzie jego indukcja . Jeśli jesteś w 34 tygodniu to przed wizytą pójdziesz jeszcze do lekarza i on ci powie c dalej . Ja miałam odstawiony w 36 tygodniu

Ja miałam magnez odstawiony przy ostatniej wizycie u gina. Potem skurcze podczas porodu miałam normalnie. Nie trzeba było ingerowac w poród.

Ja miałam straszne skurcze łydek, lekarz kazał mi zażywać magnez. Bralam do końca. Ale tak jak wspomniały dziewczyny, najlepiej skonsultować z lekarzem. :slight_smile:

Magnez zdecydowanie nie wywołuje skurczów, a wręcz odwrotnie działa relaksacyjnie i uspokajająco na mięsień macicy. W ciąży znacznie wzrasta zapotrzebowanie na ten pierwiastek, ponieważ jest on potrzebny maleństwu do prawidłowego rozwoju. Z tego powodu lekarze często zalecają dodatkową suplementację tego pierwiastka. Wskazane jest także przyjmowanie magnezu przy twardnieniu brzucha i przedwczesnej czynności skurczowej. Zależnie od pacjentki można go ostawić w ostatnich tygodniach ciąży, aby wręcz nie opóźnił akcji porodowej, bądź kontynuuje się jego branie do końca- jest to kwestia indywidualna, do decyzji lekarza prowadzącego.

mój lekarz zalecił stosowanie magnezu i tak już do końca ciąży, nie dość że miewam skurcze łydek to magnez je rozluźnia również pozytywnie wpływa na rozwoj ciąży, ponadto silniejsze dawki magnezu dostałam na początku ciąży gdy pojawiły się plamienia…

Ja właśnie zastanawiam się czy nie zacząć przyjmować magnez, wizytę mam za tydzień ale od jakiegoś czasu zaczęły się u mnie skurcze mięśni uda. W pierwszej ciąży nie miałam tego. Miałam za to podobnie jak i teraz cierpnięcie nadgarstka i ręki, wtedy lekarz zalecił magnez z B6 i nic nie pomogło, obecnie lekarz stwierdził, że na to wyłącznie doraźne ostrzykiwania przez ortopedę pomogą bo to są kwestie ucisku nerwów. Na razie się nie zdecydowałam na to bo nie odczuwam, aż tak boleśnie.

Mamuśka poczekaj jescze ten tydzień i powiedz o tym lekarzowi. Ale jeśli miałabyś silne skurcze co chwilę to myślę, że magnez możesz brać.

Ale mi się wydaje, że magnez ma raczej zapobiegać skurczom… Ja jadłam witaminy dla ciężarnych, potem po 6miesiącu doszła kapsułka z DHA, a magnez miałam od około 7 miesiąca, żeby uzupełnić niedobory mg i żebym skurczów nie miała. Dlatego też nie zażywa się go do końca ciąży, zazwyczaj już ok 36-38tyg się go odstawia (zależy jak zaleci lekarz)

Beti masz rację magnez stosuje się, żeby zapobiegać skurczom.

ja brałam magnez do samego końca ze względu na niedobór, chociaż ani razu nie miałam skurczy (łydek itp.), a że o to nadszedł czas rozpoznałam bardzo wcześnie :slight_smile:

Ja magnez biorę na twardniejący brzuch i pomaga, nie jest to już tak częste, pozbyłam się też skurczu łydek. Do porodu jeszcze chwila ale lekarz mówił, że na krótko przed odstawimy i może dziać się wtedy co chce.

Joani ja też brałam na twardniejący brzuch, ale mi jakoś za bardzo nie pomagał. Jak siedziałam i się nie ruszałam to jescze było jako tako. Ale jak wstałam i chciałam coś posprzątać to była masakra, co chwilę musiałam odpoczywać, nawet do sklepu nie umiałam za bardzo iść.

Ja brałam magnez właśnie ze względu na bóle podbrzusza w ciąży- bardzo pomagał :slight_smile: jest też dobry na skurcze łydek. Magnez miałam przepisany w dużej ilości. Wydaje mi się, że magnez brany pod koniec ciąży nie wywoła skurczy lecz właśnie dziecko będzie dłużej w brzuszku i urodzi się po terminie. Chyba, że są jakieś problemy ze skurczami i z tego własnie powodu jest brany magnez- to wtedy albo magnez pomoże na skurcze i dziecko zostanie dłużej w brzuszku, albo nie zadziała i dziecko urodzi się przed terminem.

ja pije magnez i witamine C ,ale do rozpuszczania . :stuck_out_tongue:

Witamina C jest rozpuszczalna w płynach a nie w tłuszczu i po jej połknięciu i tak ją wysikamy. A przyswajamy ją z pokarmami i tyle wystarcza.

Ja brałam magnez ale właśnie ze względu na to, że miałam skurcze i plamienia na początku ciąży. Pomagał mi