Ja kupiłam nowy ręczny laktator (ok.50 zl) z myślą ze jak okaże sie bardzo potrzebny to kupię elektryczny ale nie widze nic zlego w kupieniu używanego. Można go przeciez wysterylizowac i jest jak nowy. U mnie jednak reczny wystarczyl
My planujemy jechac do polski na swieta . A po urodzeniu Julki przjezdza moja mama wiec spokojnie ktos by nam dowiozl z polski. Zreszta tu wiele osob jezdzi co weekend do polski wiec czesto zamawiam cos z polski. My tez czesto jezdzimy chociaz po urodzeniu bedziemy musieli sobie zrobic przerwe na 2-3 miesiace. No wlasnie … To ponad 400 zl. Niby pozniej da sie odzyskac te pieniazki bo to tylko kaucja. … O ile sie nie popsuje.
Chbya odpuszcze tak jak mowisz wypozyczanie.
oooo 90 dni na oddanie nieużywanego - super pomysł i świetna akcja! Na pewno wiele kobiet które kupi i po porodzie nie użyje skorzysta z takiej opcji. Ekstra. Lovi! Jesteście boscy! ![]()
A ja miałam i swój nowy i używany. Używany był dla mnie najlepszy- lovi prolactis, a silikonowe części zapasowe, membranki otd można zamówić nowe. Laktator już wysluzony, ale jeszcze zipie:) nowy z innej firmy odsprzedalam, boniestety piersi bardzo mnie bolały podczas odciagania. Jestem mamą KPI, dlatego jakość laktatora ma dla mnie ogromne znaczenie ![]()
Jest takie coś koleżanka tak właśnie kupowała i to chyba też w dużej mierze zależy od sklepu i różny czas jest na to wiem że koleżanka kupowała to miala 2 miesiące jakos i mogła zwrócić. A też właśnie w fido była akcja że można po 90 dniach ale to dawno jeszvze kiedy rodzic miałam a teraz to nie wiem czy jeszvze jest ale podejrzewam że w tych sklepach co miały taka akcje dalej ja mają ![]()
Ja pierwszy laktator kupiłam nowy i miałam go do drugiej ciąży niestety przy blizniakach odciaganiem ręcznie laktatorem było strasznie męczące myślałem że nic innego nie robię tylko kamie. Teraz jestem w kolejnej ciąży i właśnie też oglądałam oferty na laktatory elektryczne niestety koszt dobrego nowego to dosc spory wydatek.
S. Tomczyk, ja też długo jechałam na laktatorze i podawałam mleko swojej córce. Na szczęście trafiłam na dobry egzemplarz, ale niestety teraz nie nadaje się już do niczego ![]()
Kupując online mamy już w zasadzie wszędzi emożliwośc zwrotu zazwyczaj do 14 albo 30dni, ale własnie to chyba tez zależało od tego czy dany sklep bierze udział w akcji Lovi żeby mozna było aż przez okres 90dni przetrzymac laktator w razie W .
S.Tomczyk podziwiam i jesteś już drugą mamą KPI poza moją kuzynką która bardzo chwali sobie Prolactis
Widac na prawdę daje radę nawet przy dużym obciążeniu pracą :)))
KarolinaG przy blixniakach najlepsze są te podwójne, przy ręcznym i dwójce dzieci to na prawde wyczyn odciągać, nawet jesli piersi współpracują najlepiej na świecie. Często szpitale wypożyczają na start dla mam bliźniaków albo jeszcze większej ilości dzieciaczków podczas porodu
Ale jednka później pozostaje już wybór czy samej inwestować w tak drogi sprzęt jakim jest podwójny laktator, czy zainwestowac w pojedynczy , czy w ogóle laktacja na tyle fajnie się potoczy że nie ma potrzeby używania żadnego regularnie.
Ja też znam mamusię która karmi bliźniaki już 8 miesięcy piersią. Jestem pod wielkim ale to wielkim wrażeniem. I mega podziwiam.
Moja kuzynka miała laktator ręczny. Ale nie wiem czy był nowy czy używany. W każdym razie go używała. Potem ten laktator dała mi. Ja mam używany laktator. Ten ręczny laktator co ja go mam u mnie się niestety nie sprawdza, a jest mi potrzebny. Ale cóż mówi się trudno. Trzeba sobie radzić inaczej.
Agn kupujac przez internet tak jak mowisz jest minimum 14 dni. Bo tak jest zawarte w ustawie. Zakup poza lokalem przedsiebiorstwa gwarantuje nam za kazdym razem.minimum 14 dni na zwrot nawet bez podanja przyczyn.
Pamiętajmy że to prawo dotyczy tylko zakupów z firm. Od osób prywatnych nie prowadzących działalności nie.
Tak na allegro mówią o zwrocie w ciągu 14 dni. Co do Lovi to ta 90dniowa promocja na zwrot trwała w zeszłym roku( chyba, że źle patrzę). W każdym razie w regulaminie promocji tak zostało napisane. Oczywiście zwrot możliwy tylko jeżeli laktator nie został otwarty. Musi być opakowanie nienaruszone.
Kupując online ogólnie mamy prawo zwrócić do 14 dni takie jest prawo i nie musi to być od firmy ![]()
A ja widziałam te akcje jeszcze w tym roku bo przecież w tym roku rodzilam. Zresztą koleżanki które również rodziły z niej korzystały wiec może też niektóre sklepy mają swoje takie akcje bo wiem że u nas w fido chyba dalej można kupić i zwrócić w stanie nienaruszonym po 2 miesiącach.
14 dni to prawo. Ale sprzedawcy badz producenci czesto przedlizaja ten okres. Np. Ostatni zakup z Cropp przez internet. Czas na zwrot 1 rok . dlatego warto sie przef zakuorm dowiedziec.
Zakup podwójnego to już na pewno spory wydatek ale jak mama jest KPI to na pewno warto, nawet nie koniecznie przy bliźniakach bo i tak jest to duża oszczędność czasu, którego jest jak na lekarstwo.
Nie ze wszystkim ten zwrot jest możliwy chyba. Ja kupiłam monitor oddechu i on ma oznaczenie MD - czyli że wyrób medyczny i nie mogłam zwrócić. Fakt że minęło wtedy ponad 14 dni ale postanowiłam zapytać bo sprzęt nie był używany. I bardzo grzecznie mi odpowiedzieli że nie mogą takiego produktu przyjąć. Wiem, że z lekami i wyrobami medycznymi jest chyba jakoś inaczej bo chodzi tu o bezpieczeństwo.
Od osoby prywatnej to “prawo” się nie liczy. Np. kupując przez olx czy grupę na FB. Nie piszę tu o allegro.
Mariee wtedy obowiązuje rękojma i ma się prawo zwrócić jeśli towar nie jest zgodny z opisem zdjęciem.
Agniejeska fakt warto dopytać się w razie co bo to różnie może być np stacjonarnie w pepco nawet można zwrócić do 30 dni bez podania przyczyny.
Laktator podwójny tzn ściągający z dwóch piersi na raz jest spoko szczególnie przy mamach bliźniaków ale nie tylko
ogolnie szybciej ściąga pokarm o ile ma też system dwufazowy imitujący odruch ssania dziecka bo pobudza dwie piersi na raz więc pomaga w tym odruch oksytocynowy czyli zwykle karmiąc z drugiego samo leci a jak się z obu ściąga to to też działa ![]()
Aleksandra dobre laktatory też mają oznaczenie MD, a można je zwrócić jeśli tylko nie zostały naruszone, tak jak w przypadku tego Lovi. Także sądzę, że to kwestia już firmy jak prawo rozpatruje. Często firmy właśnie powołują się na ustawę. Bo produkty lecznicze i wyroby medyczne w rozumieniu Ustawy o wyrobach medycznych z dnia 6 września 2001 r. Prawo farmaceutyczne (Dz. U. nr 126, poz. 1381 ze zm.) nie podlegają zwrotowi. Ale tu bardziej ona dotyczy strzykawek, opatrunków, cewników itp. co jest zrozumiałe. Co do sprzętów typu laktator czy monitor oddechu, to jak widać różnie bywa. Trzeba zawsze przed zakupem się wszystkiego dowiedzieć i tyle.
Kupowalam nowy ale Mysle ze nie warto przeplacac i mozna sprobowac poszukac uzywanego w dobrym stanie. Duzo mam sprzedaje prawie w ogole nie uzywane.