Jeśli my o siebie nie zadbamy to nikt tego nie zrobi. Dlatego tego się uczę, żeby miec czas dla siebie i dbać o swoje ciało i duszę.
Jesli ktoś dużo pracuje to dla mnie jest to pracoholizm. Też miałam z tym problem, żeby się zatrzymać. Nie umiałam odpoczywać. I zadałam sobie pytanie: “Przed czym uciekam?”
Świetnie powiedziane. Czasem zatrzymanie się to największy krok do przodu. Trzeba dbać o siebie
Racja, trzeba się nauczyć kiedy powiedzieć dość i oddzielić pracę od życia. Przewartościować sprawy, jak dla mnie praca jak praca, zawsze można zmienić i nie jest już warta mojego zdrowia czy spokoju.
Często gonimy za wszystkim i zapominamy o sobie. Ważne, żeby znaleźć moment na zatrzymanie się i zadbanie nie tylko o ciało, ale i o spokój ducha. To naprawdę klucz do równowagi, której tak często brakuje.
Masz rację Taki czas z dzieckiem już się nie powtórzy. Praca nie powinna być całym życiem.
Dokładnie Umowa o pracę to nie umowa na życie 24/7. Po godzinach mamy prawo do odpoczynku i życia prywatnego bez tego łatwo o wypalenie i frustrację.
Znam to aż za dobrze… Ciężko się wyłączyć, gdy stres z pracy wchodzi do głowy. Dobrze, że zauważyłaś, gdzie jest granica i zaczęłaś dbać o siebie zdrowie jest najważniejsze.
Zgadzam się, po pracy trzeba mieć czas dla siebie, inaczej szybko można się wypalić.
Oj tak, czasem trzeba się zatrzymać i przypomnieć sobie, że nic nie jest ważniejsze niż własne samopoczucie i spokój.
Warto dbać o siebie nie tylko fizycznie, ale i emocjonalnie.
Żaden czas się tak właściwie nie powtórzy, czy to z dzieckiem, czy tylko z mężem, czy nawet jako singiel.
To nasz prywatny czas, życie ma się jedno i ja chciałabym brać z niego pełnymi garściami i przeżyć tyle ile to możliwe, a nie siedzieć zamknięta w biurze/laptopie służbowym ![]()
Dobrze, że postawiłaś granice. Zdrowie i spokój są ważniejsze niż perfekcja w pracy.
To bardzo ważne pytanie. Świadomość i zatrzymanie się to pierwszy krok do odzyskania równowagi i siebie. Dbanie o siebie to nie egoizm, to konieczność.
Masz rację Tego czasu nikt nam nie odda, warto go wykorzystać na to, co naprawdę ważne i daje radość.
Dokładnie, życie jest jedno i warto cieszyć się każdą chwilą
Troska o siebie to podstawa, często o tym zapominamy
Uwielbiam ten cytat z Kung Fu Pandy:
Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, ale dziś to dar. Dlatego nazywamy to teraźniejszością.
Znaczenie tego cytatu jest takie, że przeszłość (wczoraj) jest już historią, a przyszłość (jutro) jest nieznana. Natomiast teraźniejszość (dziś) jest darem, który należy docenić i wykorzystać.
Tak bo czas leci zdecydowanie za szybko
Piękny ten cytat . Często zapominamy że ważne jest to co jest tu i teraz ! ![]()
![]()
Mój tata właśnie zawsze mi powtarzał, że on żyje z dnia na dzień, bo chce po prostu wykorzystać maksymalnie czas jaki ma i ja podchodzę do życia tak samo jak i on