Hej wszystkim pytanie czy do szpitala brałyście swoje laktatory czy dopiero po
powrocie do domu zaczynałyście je kupować? Czy są jakieś rozmiary np. do mniejszych piersi?
Witaj na forum #teamLOVI!
Hej wszystkim pytanie czy do szpitala brałyście swoje laktatory czy dopiero po
powrocie do domu zaczynałyście je kupować? Czy są jakieś rozmiary np. do mniejszych piersi?
Duzo zależy od szpitala i Twoich preferencji. W szpitalu w którym dwa razy rodziłam była możliwość korzystania ze szpitalnego Medeli na dwie piersi. Dostawałam dwie butelki i 4 zapakowane smoczki które były już tylko dla mnie. Resztę oczywiście myłam i wyparzałam.
Przy drugim dziecku mimo wszystko wzięłam swój laktator żeby nie chodzić po cc w poszukiwaniu ( choć okazalo się że 4 lata temu mieli 2 na oddział a teraz juz 5)
Laktatory są takie same ale mają różne wielkości lejkow zazwyczaj dołączonych do zestawu. Można też dokupić jeśli ma się niestandardowy rozmiar.
Rodziłam w Warszawie pół roku temu i na odziale było 6 laktatorów z neno, podwójne, smoczki na wyłączność butelki po każdym użyciu trzeba było poddać sterylizacji w mikrofali (bardzo szybko, wystarczy zalać wodą i wstawić do mikrofali, była instrukcja, easy ;))
Co do piersi to spokojnie poza tym one powiększa się po porodzie no i jeszcze nawał mleczny. Piersi będą duże.
Ja miałam kupiony laktator przed porodem czekał na mnie w domu. Zaopatrz się najlepiej wcześniej aby nie myśleć o tym później z maluszkiem. Ja po powrocie z szpitala przez kilka dni musiałam go używać bo był nawal mleczny, piersi jak skały i nic nie chciało lecieć a sutki miała zakrwawione. Każde podłączenie dzidziusia do piersi było straszne, zwłaszcza że on łapał wypuszczał i znów łapał i tak w kółko. A najgorsze jest to pierwsze zatufanie. Dlatego ściągałam laktatorem i karmiłam butelka aż sutki się podgoily i rozpoczęliśmy w pełni mleczna przygodę.
Swoją drogą polecam, doradziła mi to doradczyni laktacyjna kompresy na bolące piersi multi mam.
Miałam swój, choć szpital miał na wyposażeniu każdej sali Medelę. W sumie nie był potrzebny
Ja miałam laktator swój, w szpitalu był anie nie było takiej potrzeby odciągać. Mam piersi średniego rozmiaru ale jak się rozkręcilo to powiększyły się o dwa rozmiary. Także bez obaw Twoje też będą duże i pełne :)
Miałam swój w szpitalu , przydał się :)
Ja nie miałam swojego a przydał by się. Był w szpitalu i z niego korzystałam mimo że zdezynfekowany położne kazały mi i tak wylać mleko. Ogólnie są laktatory z różnymi rozmiarami lejków możesz popatrzeć na taki. Chociaż te standardowe pasują zazwyczaj do wszystkich piersi. Moim zdaniem lepiej weź najwyżej się nie przyda
dokładnie tak jak piszą dziewczyny. zależy od szpitala. musisz rozeznać się w temacie. przy moim pierwszym porodzie był jeden laktator na oddział i trzeba było dokupić sobie końcówkę. przy drugim porodzie laktator był już jeden na sali i końcówki ogólnodostępne. przy pierwszym porodzie laktator okazał mi się być niezbędny i niestety za późno się zorientowałam, że on był, siostra przywiozła mi wtedy 2 dni później, jednak był to czas covidu, dlatego wszystko trwało dłużej. jeśli będzie laktator ogólnodostępny i więcej niż 1 na oddział to bym swojego nie brała. ale jeśli w szpitalu nie ma takowych, to zaopatrzyłabym się na wszelki wypadek.
Ja nie miałam swojego laktatora w szpitalu i w sumie nie żałowałam tej decyzji bo nie miałam potrzeby korzystać z niego. Ale byłam spokojna bo w szpitalu było kilka laktatorów na wyposażeniu z firmy Medela. Także jeśli ktoś potrzebował to szpital udostępniał.
Jeśli chodzi o rozmiary - medela na pewno ma lejki różnych rozmiarów - warto sobie sprawdzić o co chodzi, mają to dosyć fajnie rzopisane plus często w sklepach, które sprzedają ich laktatory mają ulotki, można wziąć do domu i sobie sprawdzić rozmiar. Co do zakupu - przed rozpoczęciem laktacji de facto nie wiesz jakie beda Wasze potrzeby. W szpitalu, w którym rodziłam była medela, tak jak dziewczyny pisały - końcówki często daje szpital, natomiast w niektórych miastach można też taką medyczną medele pożyczyć na początek, do rozkręcenia, a potem dopiero podjąć decyzję czy kupować elektryczny czy manualny - może być tak, że manualny całkowicie wystarczy, więc po co przepłacać.
Ja miałam swój laktator taki ręczny i w sumie taki mi wystarczył, początkowo musiałam ściągać mleko bo córeczka była na drugim oddziale i aby rozkręcić laktację musiałam trochę powalczyć... W szpitalu były dostępne laktatory, ale chyba było ich kilka na oddziale.
Myślę że nie ma co za od razu inwestować w jakiś elektryczny laktator, bo zwyczajnie nie wiadomo czy faktycznie będzie Ci potrzebny, ale warto sobie upatrzyć jakiś model żeby w razie potrzeby nie tracić już czasu na szukanie �
Ja nie planuje brać laktatora do szpitala, ale jedak chciałabym wcześniej kupić. Wiem, że może mi się nie przydać, ale mimo wszystko będę spokojniejsza wiedzą, że po powrocie do domu ze szpitala nie muszę się o to martwić.
A macie jakieś laktatory do polecenia? Coś na co warto zwrócić uwagę?
Zmierz najpierw średnicę samej brodawki np linijka żeby dobrać odpowiedni lejek :) lejkiem zaczynają się od 21 mm to są najmniejsze a najczęściej kobiety użytkują ten 24mm i większość laktatorow sprzedaje się od razu z lejkiem 24mm więc możesz sobie dokupić na wszelki wypadek dodatkowo lejek 21mm. Ja kupiłam chwile przed porodem ale nie zabierałam do szpitala, dzbanek laktacyjny tylko sobie zabrałam.
Wzięłam do szpitala co prawda ale nie skorzystałam z niego. Na te 3 -4 dni nie ma sensu brać bo laktacja dopiero zaczyna się rozkręcać i potrzeba czasu niż nakręcić mocno laktatorem. Nie jest to zdrowe dla piersi.
Ja też kupiłam laktator przed porodem, żeby w razie czego móc z niego skorzystać po powrocie do domu, bo nigdy nie wiadomo kiedy laktacja rozkręci się na tyle że będzie potrzebny. Wolałam być przygotowana wcześniej, bo wiadomo że później jak w domu pojawia się maleństwo to wszystko się zmienia i możesz już nie mieć czasu na wybranie odpowiedniego sprzętu dla siebie.
Dokładnie tak. Przy pierwszym dziecku nie wiedzialam, że jest zbawinny. Miałam ręczny avent, ale ten ciągnął jak szalony, a szybko nabawiłam się zastoju. Każde naciśnięcie na rączkę przyprawiało mnie o jeszcze większy ból.
Z laktatorem Lovi udało się szybko wyleczyć. Ma tyle poziomów ssania :)
Szpital generalnie ma na wypożyczenie ale lepiej mieć swój. Ja miałam zwykły ręczny, na początek wystarczyl. Aczkolwiek jeśli zamierzasz KP to i tak bez laktatora będzie ciężko, będzie trzeba zakupić więc chyba lepiej już przed porodem.
Warto sprawdzić czy szpital ma na wyposażeniu sali laktator czy jest tylko kilka w ogólnej bo później ciężko się dostać
Tak jest, szpitale mają z reguły do wypożyczenia laktator. Na moim wyposażeniu były Medela , duże i szczerze mówiąc swietne pomimo już nie pierwszej nowości
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.