KTG w ciąży

Ruchy szybciej się czuje bo już ta macica też jest rozciągnięta już bardziej niż przy pierwszej ciąży 

W pierwszej ciąży przy wizytach u lekarza nie miałam robionego żadnego KTG (chodziłam prywatnie). Jedynie przed wizytą położna sprawdzała detektorem płodu czy bije serduszko, ale to od jakiegoś 24 tc. Dodatkowo lekarz na każdej wizycie sprawdzał serduszko na USG. Rodziłam w szpitalu, który w 35 tc kwalifikuje ciężarne do porodu u siebie i od 37 tc przejmuje opiekę nad ciążą. Wtedy 2 razy w tygodniu jeździłam do nich na 30 minutowe KTG. Od dnia spodziewanego porodu, jeździłam co 2 dni na KTG, a po 1,5 tygodnia po terminie wzięli mnie na wywołanie.

W drugiej ciąży, którą prowadziłam również prywatnie nie miałam robionego KTG. Jedynie sprawdzanie detektorem przed wizytą. Lekarka sprawdzała czy serduszko bije na USG gdy ją poprosiłam o to. Natomiast syn dosyć mocno się ruszał, więc też nie czułam potrzeby badania :) W 33 tc trafiłam na patologię i tam miałam 2 razy dziennie sprwdzane detektorem (to był standard dla wszystkich ciężarnych) oraz 2 razy dziennie KTG.

Teraz jestem w 24 tc i nie miałam jeszcze ani razu KTG (obstawiam, że będzie dopiero w szpitalu robione lub w terminie porodu).

Swoją drogą, nie rozumiem zbytnio fascynacji KTG. Jeżeli nic się nie dzieje, czujecie ruchy dziecka, to po co Wam to badanie? :) 

Magda i Lena,  dokładnie takie bąbelki szczypanie heheh,  w życiu bym nie myślała że to były pierwsze ruchy :)

Marta K no ktg jest przecież potzrebne bo można wyłapać problemy z przepływami u dziecka. Raczej jest ono prowadzone u każdej pacjentki i też kobieta może czuć się bezpieczniej 

Ja była spokojniejsza po KTG. Ocenia przepływy, tętno, dotlenienie dziecka i czynność skurczowa macicy, nawet jeśli jej nie czujemy może wystąpić. Dzięki KTG urodziłam zdrowe dziecko, bo w porę było przeprowadzone cięcie. Brak ruchów na KTG.

Rzeczywistoscie ja w pierwszej ciazy późno czułam ruchy bo człowiek nie wie czego się spodziewać teraz pierwsze ruchy już czułam w 17tc jak przylozylam ręce do brzucha. I faktycznie brzuch jest dużo większy niż w pierwszej ciazy . 

Marta dokładnie tak jak mówią dziewczyny ktg nie sprawdza tylko ruchów dziecka, dlatego jest takie ważne. Dlatego im więcej tym lepiej. 

Zastanawia mnie tylko dlaczego nie ma tego KTG wpisanego do obowiązkowych badań po którymś tygodniu ciąży. 

Ja w pierwszej ciąży miałam pierwsze ktg kilka dni przed terminem a drugie 3 dni po terminie.

Każde zasugerował mi lekarz ale tylko dlatego, że nie było widać żadnych oznak porodu. Powiedział, że dobrze żebym się wybrała. 

Ale powiem Wam, że ja na ktg tylko naciskałam kiedy czułam ruchy no i tyle wiem...że zaznaczały się na wykresie ruchy i skurcze. Nic więcej nikt nie komentował. O przepływach to nie miałam pojęcia, chyba że przepływy to ten odgłos który towarzyszy badaniu?

To ja mam inne doświadczenia z KTG... Byłam miesiąc na patologii ciąży w szpitalu, 2 razy dziennie KTG i tam przepływy nie były sprawdzane. Przepływy są sprawdzane jedynie na USG. KTG sprawdza tętno płodu, skurcze macicy, regularność tętna etc. 

Informacje o KTG: https://www.pbkm.pl/pregnancy-zone-2/jak-dbac-o-siebie-w-ciazy/ktg-co-to-za-badanie

Przepływy bada sie jedynie na USG. 

Tez wlansie mi cos nie pasowalo z tymi przeplywami jak przeczytalam ze sprawdzane jest to na ktg. Tak jak nizej Marta napisala ze przeplywy bada sie podczas usg 

ABC no właśnie i gdyby nie tp ktg, które jednak miałaś mogło się skończyć to tragicznie. Jednak dla mnie to bardzo istotne badanie i cieszyłam się co środę, że idę na nie 

No nie ma możliwości sprawdzenia przepływów na ktg, bo nie jest to badanie obrazowe :)

Jeśli tętno jest nie regularne, dziecko przestaje się ruszać to jest zagrożone dotlenienie i przepływy. Mi doktor tak tłumaczył jak kierował mnie na oddział. Może ja coś pokrecilam ale to nie zmienia faktu że KTG mam zdrowego chłopca, bo na detektorze byłoby słuchać tętno i było by spoko... Dopiero po podaniu 500 ml glukozy dla mnie dozylnie położne uwierzyly że faktycznie przestał się ruszać.

ja ktg miałam czesciej robione w tej ciąży,,mój gienek miała takie stare użadzenie nawet nie ktg tylko to odsłuchu bicia serca bo skurczy to nie monitorowało tylko serduszko maluszka...

Marta to chyba zależy wszystko od szpitala ja miałam robione 3 razy dziennie chyba ze były zle pomiary to wtedy więcej. 

ABC najważniejsze ze wszystko się dobrze skończyło a dlaczego podawali Ci taka dawkę glukozy? 

Ja w szpitalu pierwszy raz spotkałam się z taką trąbka do sprawdzania bicia serca dziecka. Jedna część przykladana do brzucha druga do ucha i osoba wykonująca to słyszy i określa bicie serca. Do nas studenci z takim czymś przychodzili uczyli się prawidłowo określać bicie serca 

aneczka, to takie archaiczne już urządzenie, ale podobno zaskakująco skuteczne :) Pewnie im dali do ćwiczeń, żeby nie szli na łatwiznę z elektroniką ;)

Dokładnie czasami te stare spodoby są najlepsze:)

abc no o takiej dawce glukozy to faktycznie maluch powinien szaleć

Aneczka to nawet nie wiedziałam że coś takiego jest  ;))