Mam może nietypowe pytanie, ale ostatnio znajomą która jest w tym samym TC co ja mówiła mi, że była na KTG. Uświadomiłam sobie, że w pierwszej ciąży w ogóle nie byłam na KTG, pierwsze KTG miałam zrobione dopiero przy akcji porodowej kiedy wylądowałam już na porodówce. Córka urodziła się w 40 tyg ciąży.
Teraz jestem w 36 tygodniu ciąży, do tej pory także nie byłam na KTG.
Do lekarza chodzę prywatnie, zarówno teraz jak i przy pierwszej ciąży.
Powiedzcie proszę czy mój niepokój jest uzasadniony? Czy powinnam zwrócić na to uwagę swojemu lekarzowi prowadzącemu i dążyć do tego żeby mieć wykonywane KTG?
Ja na twoim miejscu bym sie upomniala o ktg tym bardziej ze chodzisz prywatnie i jest to juz 36 tc . Jak później znajde kartke z rozpiska to ci tu wstawie zdjecie moj lekarz jakos przed 30 tyg chyba dal mi taki grafik zebym wiedziala jak przed każdą kolejna wizyta pod koniec ciąży umawiac sie na kolejną z polozna a przed wizyta na ktg bo akurat tym zajmowala sie polozna a potem z wynikiem szlo sie do lekarza . Ciężko tez powiedzieć dlaczego twoj lekarz nie zleca ci tego badania moze nie widzi do tego wskazac bo jest wszystko w porzadku natomiast u mnie komplikacje byly od poczatku i odrazu zaznaczyl mi sie nw koncowce musimy sie widziec conajmniej raz na tydzień nie koniecznie na wizycie i usg ale chociażby na samym ktg zeby pani polozna mogla miec podglad na to czy z malenstwem nie dzieie sie cos niepokojacego poprostu zapytaj moze nie u kazdej kobiety jest to konieczne natomiast znajome z mojego otoczenia wszystkie z tego co rozmawiamy w tych ostatnich tygodniach maja robione co rusz ktg
Jestem w 35 tc i też nie miałam ani jednego KTG. Może nie zawsze trzeba je robić, a wskazania są tylko przy zagrożeniach. U nas na szkole rodzenia jest możliwość zrobienia za darmo KTG tylko trzeba się wcześniej umówić. Może u Ciebie też gdzieś jest taka opcja?
Dziwne nawet jak wszystko przebiega dobrze itd to lekarz powinien wysłać Cię na ktg żeby mieć kontrolę czy z dzieckiem jest wszystko w porządku. Ja co prawda byłam w szpitalu i tam miałam minimum 3 razy dziennie od 32tc . Może masz możliwość zrobić ktg prywatnie . Ja dla świętego spokoju bym zrobiła i na pewno na wizycie u lekarza dopytała dlaczego nie zlecił ktg zwłaszcza że już tak zaawansowana ciąża
Dziewczyny temat walowany już kilkukrotnie. Najnowsze zalecenia ginekologów mówią, że jeśli ciąża jest fizjologiczna to nie wykonuje się rutynowo ktg przed terminem porodu. Wrzucam screen z rekomendacji poniżej.
Anabana lepiej skontrolowac jak cię coś niepokoi raczej z izby przyjeć nieodeślą a bedziesz spała spokojnie.
ja na KTg w 1 ciazy byłam chyba ze 3-4 razy raz też była panika, bez problemu przyjęli mnie i podpięli a potem to juz lekarz zlecał takie wizyty ale jaka była czestotliwość nie pamiętam
Czyli z tych rekomendacji wynika, że jak jest wszystko ok to przed terminem nie ma konieczności robienia ktg...
Ale dla pewności zapytam przy następnej wizycie.
Tak sobie teraz myślę, czy to może wynikać też z tego, że moja lekarką przy każdym USG sprawdza przepływy w naczyniach krwionośnych dziecka, w mózgu, w serduszku itp.
Ja nie miałam robionego KTG w ciąży dopiero na porodówce i moja gin też nie naciskała na robienie go, co prawda jak byłam w ciąży to w mojej przychodni był zakaz robienia KTG (ze względu na koronawirsa), chodziłam za to do położnej kiedy chciałam(powiedziała że nawet mogę co tydzień) posłuchać serduszka małej.
Ja przy pierwszej ciąży odkąd założyli mi kartę ciąży miałam robione ktg praktycznie przy każdej kontroli i potem codziennie ostatni tydzień ale ja rodziłam w 42. Z drugą cors miałam robione ktg od 20 tyg przy każdej wizycie jak i na prenatalnych. I tak samo w szpitalu przy porodzie.
Mama córeczki mi też lekarz zawsz3 bada przepływy i słucha serduszka przy każdych badaniach więc może dlatego nie robi tego ktg. Ale z ciekawości przy najbliższej wizycie zapytam.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.