Ja tez pilam w ciazy jak smok i zaluje ze tersaz mi to przeszlo na zaparcia dobry jest tez ruch, spacerek chociaz
Ja dalej pije wodę litrami suszy mnie strasznie nawet podczas kp a może wtedy właśnie mocniej
ja stosuje dicopeg 10g jedynie on mi pomaga,tez probowałam roznych magicznych sposobów typu jabłka śliwki kefirki błonnik ale nic nie pomagało a frustracja rosła,na sczczescie mam juz swoj sprawdzony I bezpieczny sposob
Mnie pomaga woda z cytryną i miodem, suszone śliwki i buraki
O ile z zaparciami problemów nie było tak z wzdęciami mam jakąś masakrę:( Co zatem na tą dolegliwość? W aptekach jest za dużo różnych środków: https://www.doz.pl/apteka/k122-Wzdecia a ja chcę taki naprawdę naturalny i bezpieczny dla ciężarnych kobiet- powiem szczerze, że nie zawsze dobrze w aptece doradza jeśli chodzi o tą kwestię. Wiem też, że nie każde zioła się do tego nadają dla kobiet w ciąży? Więc co?
Z tego co wiem to można stosowac espumisan na wzdecia☺
Polecam czysty blonnik. Colon C mozna stosowac bedac w ciazy. Jesli nie blonnik to szklanka cieplej wody z sokiem z cytryny z rana, pol godziny przed sniadanien. jak to tez nie pasuje to moze suszone sliwki? Dwa jablka w ciagu dnia tez u mnie dzialalo. Picie duzych ilosci wody, jadlam rowniez kisiel z siemienia lnianego.
duzo tych opcji bylo. Nie bralam zadnej chemii ani kropel bo po cholere sie faszerowac jakimis lekarstwami.
Z własnego doświadczenia wiem, iż najlepsze na zaparcia są małe i częste posiłki poza tym taką mega ulgę przyniosły mi 2 rzeczy: woda mineralna w dużych ilościach oraz placuszki owsiane z jogurtem naturalnym. Szybkie, pyszne i na prawde pomagają na problemy z zaparciami, przepis - banana rozgnieść, dodać 3/4 szklanki płatków owsianych, jedno jajko i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Smażyć na patelni na małej ilości tluszczu. Podawać z jogurtem naturalnym i kawałkami banana
Polecam czopki eva/qu. Nie uzależniają w przeciwienstwie do czopkow glicerolowych. Mialam problem z zaparciami po porodzie,a wiadomo jak to wtedy wyglada… strach isc do toalety… problemy te byly najprawdopodobniej spowodowane tabletkami z duza zawartością żelaza
Na zaparcia nie tylko w ciazy polecam duzo surowych warzyw i owoców. A dietetyk zalecił rano na śniadanko owsianke na mleku z łyżką pestek dyni, słonecznika lub orzechów(wolę pestki), płatki owsiane z jogurtem naturalnym i swiezymi owocami, koktajl z maślanki, kefiru lub jogurtu nat. i owoców + do tego łyżeczka ziaren sezamu, a do surówek dodawać pestki dyni, słonecznika, orzechy. No i oczywiście niegazowana woda mineralna (min.2 l dziennie). Mi to bardzo pomaga i smakuje.
J apolecam nic innego jak sok śliwkowy 100%. Lekko podgrzany. Njalepiej szklankę na czczo i wieczorem. NIe trzeba zadnej drakonskiej diety. wystarczy soczek
Tez mialam z tym problem. Polecam pic bardzo duzo wody, nie jesc produktow wzdymajacych i ciezkich na zoladek, siemie lniane.
Oj jak ja to dobrze znam, piłam dużo wody z cytryną (3l ponieważ miałam takie zalecenia przy wodonerczu), dieta bogata w błonnik (dieta mam cukrzycowych) ale brałam żelazo ponieważ od początku jest z nami anemia i jedyne co pomaga to Czopki Eva/qu
Ja ostatnio usłyszałam że na zaparcia pomaga jedzenie miodu 2-3 łyżeczki dziennie…Tak usłyszałam gdy się zalałam na zaparcia i córki kiedyś i fryzjera …ponoć miód poprawia pracę jelito wogole
tak więc polecam plus picie wody
Z tym miodem to prawda Kiedy u mnie zaczęły się takie problemy, codziennie rano wypijałam szklankę ciepłej wody z cytryną i miodem. Pomogło
Mi pomagały śliwki pod każda postacią. Czy to z drzewa czy suszone
Najlepszym naturalnym sposobem na zaparcia jest wypicie wywaru z suszonych śliwek. Dzień wcześniej należy około 5 szt suszonych śliwek zalać wrzątkiem przykryć podstawka od np filiżanki i odstawić na noc a rano wypić wywar i zjeść śliwki. Podziała w 100 % dobrze jest również zapobiegać zaparcia np jedząc codziennie aktiwie, pić dużo wody mineralnej niegazowanej
W twojej diecie powinno sie znaleźć dużo błonnika. Ziemniaki zastąp kaszą gryczaną lub razowym makaronem, a zamiast białego ryżu sięgnij po brązowy lub dziki. Dużo błonnika zawierają również warzywa i owoce (surowe lub suszone). Najbogatsze źródła to: karczochy, zielona sałata, kwaszona kapusta, buraki, pomidory, a z owoców – suszone: śliwki, figi, daktyle i morele oraz świeże: jeżyny, maliny, porzeczki, jabłka. Mi pomagają bardzo kiwi , jem codziennie i po dwóch tygodniach już mi sie w miare wszystko unormowalo. Pij też rano siemię lniane jak lubisz , dużo wody i trzeba byc aktywnym , pochodzić kiedyś czytałam ze zmiksowana kiwi z brzoskwinia i po jakims czasie goni do łazienki ale osobiscie nie próbowałam
Jesli masz zaparcia to mi pomaga espumisan i leżenie na boku z podkulonymi nogami bo wtedy latwiej odchodza gazy
Dziewczyny juz dużo napisały na temat naturalnych sposobow radzenia sobie z zaparciami. Gdyby natomiast one nie pomogły, to z leków dozwolone w ciąży są laktuloza i czopki glicerynowe - można w ostateczności spróbować.
Należy pić dużo wody. Na zaparcia zawsze pomagały mi takie słoiczki dla dzieci, z suszoną śliwką:) Ja w obu ciążach miałam wręcz przeciwne dolegliwości, bo miałam biegunki:)