Kosmetyki dla noworodka - problem - sucha skóra

Beata w 100% się z Tobą zgadzam. Jeśli dziecko nie azs lub podejrzenia nie warto stosować ich na wszelki wypadek.

I ja się z Wami zgodzę. Fakt, emolienty są dobre, ale koncerny świadomie zachęcają rodziców do ich stosowania, nawet jeśli nie ma takiej potrzeby. Skóra dziecka się przyzwyczaja, a my na jedną emulsję czy krem wydajemy 30-40zł…

Dokładnie, ja ostatnio w aptece internetowej kupiłam olej migdałowy tłoczony na zimno za 7 zł, a butelka na razie starcza na 2-3 mce ;). Muszę zapytać koleżanki, jak u niej się sprawdza, bo też jej doradziłam :wink:

Angie, a to jakiekś konkretnej firmy jest czy tak się poprostu nazywa?

O super, musze tez sprobowac z tym olejem z migdalow. Do tej pory uzywalam oilatum, ale mysle ze juz przerzuce sie na cos innego, oilatum bylo fajne bo wtedy nie musialam corki smarowac oliwka;)

Aniami ja kąpałam młodego w zwykłym plynie z Nivei i tez nie smarowalam oliwką. Dziecko tego nie potrzebuj. Jego skora sama sobie poradzi i nie bedzie sucha.

bardzo polecam produkty pharmaceris zwłaszcza balsam i zel do kąpieli, są baaardzo wydajne i nie uczulają, Oliwka zatyka pory i ogólnie odchodzi sie od jej stosowania, godne polecenia są oczywiście wszystkie tzn emolienty czyli Oilatum, Emolium itp.

mój ma straszna sucha skórek, zwłaszcza pod kolankami, na łokciach, używam emilium płyn do kąpieli i trojaktywna emulsje i jest ok

Ewcia bo prawdopodobnie ma skazę. Ja mam AZS to wiem jak to jest. Skóra jest wtedy strasznie sucha i aż boli.
Ale dla dzieci bez problemów polecam zwykłe kosmetyki.

Beatka niekoniecznie to skaza:-)
A swoją drogą to nie wiem czy zauważyłyście że emolienty choć trochę kosztuj to na dłużej starczają:-)
My teraz używamy Oillatum, ale tylko dlatego że w konkursie wygrałam.

Ja nigdy nie używałam emolientów. A co do Ewci synka to z tego co pamiętam to po zmianie mleka na pepti skóra się poprawiła, więc to może być skaza :wink:

No to faktycznie moze byc skaza:-)
Ja zaczelam używać emolientów jak Franek miał taką wysypkę na buzi i faktycznie po Emolium wszystko przeszło.

Oli co jakiś czas też ma kilka krostek na buźce, ale same znikają…

Kasik są takie podejrzenia, że synek Ewci ma skazę, ale to jescze nie jest potwierdzone. Na pewno ma na coś uczulenie i duże problemy skórne. Dla niego emolienty to super rozwiązanie.

My używamy Emolium,super sprawa…Nic więcej dla Izy nie potrzeba :slight_smile: Wlewamy do kąpieli odpowiednią ilość i ją w tym kąpiemy :slight_smile: Ani razu jeszcze jej skóra nie była wysuszona :slight_smile:

U mnie był ten sam problem. Pszeszło gdy do kąpieli zaczęlam stosować emolium i po kąpieli natłuszczałam jeszcze oliwką hipp. Położna poleciła również aby natłuszczać ciekłą parafiną( ale tego nie zastosowałam bo nie było już potrzeby.)

Karolina Wisniewska oliwka orzy problemach skórnych nie jest dobrym rozwiązaniem, bo zatyka pory

im mniej kosmetyków tym lepiej. Ja kąpię córcię w samej wodzie i co kilka dni używam płynu do kąpieli Nivea. Po porodzie jak łuszczyła się jej skóra to przez kilka dni stosowałam Oilatum do kąpieli i krem.

Starsza często miała suchą, szorstką skórę to zaczęłam ją właśnie kąpać w samej wodzie i tylko raz na kilka dni plyn do kąpieli i ładnie wszystko przeszlo. Wszelkie płyny niszczą naturalną warstwę ochronną.

My mimo wszystko używamy płynu do kąpieli codziennie.Ponieważ samą wodą bardzo ciężko jest myć, brud nie schodzi. Potrzebny jest detergent, w tym przypadku jakieś mydełko czy płyn.

My również codziennie używamy płynu do kąpieli,który sprawdza się bardzo dobrze :slight_smile: