witam
Mam pytanko.
Jakie kosmetyki są dobre dla noworotka a tak mi dokładnie chodzi o balsamy oliwkę czy emusje do kąpieli proszę o podanie firmy bo malutka ma strasznie suchą skórę a już na świecie jest dwa tygodnie.
Dziękuję z góry.
Witaj na forum #teamLOVI!
witam
Mam pytanko.
Jakie kosmetyki są dobre dla noworotka a tak mi dokładnie chodzi o balsamy oliwkę czy emusje do kąpieli proszę o podanie firmy bo malutka ma strasznie suchą skórę a już na świecie jest dwa tygodnie.
Dziękuję z góry.
Podobny watek ja zalozylam zerknij sobie, podalabym linka, ale zwykle wchodze przez telefon i tutaj nie mam takiej możliwości… Ja uwazam, ze najlepsze dla noworodka jest jednak emolium lub nivea
najpierw wyprobowalam nivee, ale mój synek mial bardzo wysuszona skore po przyjściu do domu (sadze, ze to przez to, ze w szpitalu kapali w johnsonie) wiec zaczelam używać emolium i rewelacja… Skorka znowu zrobila sie gladka i delikatna. Do pielęgnacji pieluszkowej używamy sudocrem raz lub dwa dziennie, krem do pupy pharmaceris i puderek nivei. Nie ma odparzen, chociaz dla dziewczynki pudru bym nie zalecala, czytalam, ze dla dziewczynek jest niewskazany.
ja bym poleciła zwykłą oliwkę bambino, u nas dobrze się sprawdzałam albo tak jak Carol86 emolium, tylko pamiętaj od razu po pierwszym po smarowaniu cudów nie będzie. ale z dnia na dzień będzie lepiej
A co sądzicie na temat firmy Linomag ?
Mateusz-1991, u nas podobnie ak pisze mamunia. skóra naszej córeczki tak do miesiąca się łuszczyła, szcególnie okolice stópek, tylko te partie wtedy smarowałam.
Dą kąpieli połozna kazała nam kupić parafinę (ok 3 zł) i dolewac kilka kropli do wanienki. Spotkasz się też z opinią, że parafina nie jest polecana bp zatyka gruczoły łojowe malusza i może zrobic więce szkody niż pożytku. U nas nic takiego nie było skórka ładnie natłuszczona, sądze, że podobny efekt uzyskasz dolewaąc oliwki do kąpieli.
Mogę polecić płyn do kąpieli nivea nutri sensitive z oliwką. Używaliśmy przez jakiś czas, skóra nawilżona i nie tłusta.
Natomiast od jakiegoś czasu używamy tylko jednej serii kosmetyków, CutisHelp Mimi, - u nas sprawdził się rewelacyjnie krem na egzemę, płyn do mycia i balsam. Płyn do mycia cudownie pachnie.
Stosowaliśmy tez kosmetyki A-Dermy również u nas się sprawdziły.
Co do linomagu, to stosowaliśmy krem na pupę (u nas się nie sprawdził), puder (mała nie toleruje żadnych pudrów, chyba nie tolerue talku) natomiast linomag masc stosujemy w ilośći 3 tubek na miesiąc. Wg mnie jest to niezbędna rzecz, u nas na różne suche łuszczące się miejsca, na krostki i przede wszystkimm na dupkę bo tylko to łągodzi podrażnienia, które u nas są zmorą od samego początku.
Ja linomagu nie uzywalam, jedynie slyszalam, ze dobry polecam jeszcze zakupić sobie bepanten maść (lub krem) to pomoże zonie po porodzie (będzie mogla smarować brodawki po karmieniu) i bardzo dobrze natluszcza pupcie noworodka, nie ma wtedy odparzen. Co do suchości skorki, mnie sucha skorka drugiego synka zaskoczyla bo pierwszy mial skore idealna
wiem, ze emolium przy drugim synku zadzialalo rewelacyjnie juz po kilku dniach
ja od alergologa uslyszalam, zeby oliwki do natluszczania nie używać bo wbrew pozorom oliwka zatyka pory, a mleczko nawilżające ladnie pielęgnuje. W wielu czasopismach tez o tym czytalam wiec cos w tym musi byc.
Można też nasmarować oliwą z oliwek, poczekać ok godzinki i zmyć. Do mycia drugiego synka używam nivei (płynu z oliwką), a po kąpieli smarujemy oliwką ,Skarb matki". Jest fajna, szybko się wchłania i nie tłuści ubranek. Po takich zabiegach skórka przestała się łuszczyć już po 1,5 tygodnia. Ale najważniejsze to mycie i nawilżanie.
Teraz bierzemy kąpiel, smarujemy oliwką, smarujemy pupkę i się ubieramy, a skórka Dominika jest idealna.
A co do kosmetyków Linomag, to starszy synek ma kremik BOBO A+E. Filip jest strasznie delikatny i zawsze coś się dzieje: a to na buzi, a to na pupci… Więc po serii mycia szarym mydłem i smarowaniu Linusiem mamy cudną skórkę. Nawet trądzik zniknął.
Dodam jeszcze swoją opinię odnośnie stosowania zasypek u dziewczynek.
Niech jakaś odważna mama posypie się zasypką (wiadomo gdzie) i pochodzi tak ok. godzinki. Wtedy sama zobaczy, a raczej poczuje czemu są niewskazane dla dziewczynek. Z resztą wygodniej jest nasmarować te okolice niż gmyrać i posypywać
bialutka popieram to co piszesz o zasypkach u dziewczynek sama mam córeczke i duzo osob mi mowilo zebym nie uzywala zasypek bo nie pomoga dziecku wiec pupcie smarowalismy bephantenem lub linomagiem
ja mojego małego od urodzenia kąpałam w oilatum! super sprawa, potem już niczym nie nawilżałam! jak niemowle jest starsze to można oillan. polecam, u nas oba specyfiki się sprawdziły!
cutis help mimi polecam, najlepszy kosmetyk, jaki do tej pory stosowaliśmy szczególnie polecam dla maluszka z suchą skórą!
Bardzo dobre są emolienty czyli preparaty nawilżające i natłuszczające skórę dziecka. My stosowaliśmy Oilatum soft do kąpieli. Są jeszcze Emolium, Oillan i pewnie wiele innych. Zaleciła nam ich stosowanie lekarka bo synek miał bardzo sucha, łuszczącą się miejscami skórę i faktycznie pomogło. Ja zanim kupiłam Oilatum smarowałam synka oliwką dla niemowląt, dodawałam też kilka kropli do kąpieli ale to nie przyniosło żadnych efektów. Co do emolientów to najlepiej poproś pediatrę o jakąś próbkę ( oj mają tych próbek tylko nie skorzy są do rozdawania ) i wtedy zobaczysz czy Ci odpowiada bo niektóre preparaty są drogie i szkoda by było wydać pieniądze niepotrzebnie.
jak synek ma odparzoną pupę to sprawdza się kąpiel w kryształkach.
Polecam kosmetyki, które mają dobry skład - bez zbędnych substancji konserwujących czy też wypełniaczy np. cała seria Hippa i Babydream z Rossmanna.
Do kąpieli warto stosować delikatne środki myjące. A po kąpieli najlepiej nasmarować ciało dziecka mleczkiem pielęgnacyjnym, które spowoduje że skóra będzie nawilżona i odżywiona.
Oliwkę warto zastosować do masażu, na ciemieniuchę oraz w miejscach, gdzie skóra może ulegać częstym podrażnieniom np. w pachwinkach przy kontakcie z pieluszką.
Z naturalnych sposobów można spróbować np. kąpieli w siemieniu lnianym, która łagodzi, natłuszcza i odżywia skórę.
Przepis: 1/4 szkl. siemienia lnianego zalać wodą (ok. 1 l) . Doprowadzić do wrzenia często mieszając, aby ziarna się nie przypaliły. Gotować ok. 15 min. aż z ziaren uwolni się charakterystyczna kleista substancja, podobna do galaretki. Zestawić z ognia. Poczekać do całkowitego ostygnięcia (wyciąg z siemienia powinien być chłodny). Oddzielić “galaretkę” od ziaren np. przy pomocy sitka. Tą klejącą “galaretkę” dodać do wanienki z ciepłą wodą do kąpieli maleństwa. Dobrze wymieszać, aby się rozpuściła. Następnie wykapać dziecko. Nie stosować po takiej kąpieli dodatkowych środków natłuszczających, a jedynie wytrzeć delikatnie skórę ręcznikiem (wyciąg z siemienia nie pozostawia plam).
my używamy babino są znane od lat i godne polecenia
Ja myję Andrzejka J&J bedtime a smaruję zimą oliwką w żelu J&J a latem mleczkiem J&J nigdy nie miał żadnych problemów ze skórą, pupę zasuszam linomagiem (delikatnie pudruję wacikiem) czasem smaruję pupę elobazą.
do wody wlewam oilatum a po kąpieli nawilżam jeszcze parafiną ciekłą
Ja uzywam OILATUM i bardzo polecam dla maluszkow teraz moja niunia konczy 4miesiace i teraz dopiero bede zaczynac uzywac oliwki itp lekarz mi poradzil zeby nie uzywac zeli i oliwek dla niemowlat gdyz zatykaja pory i skora maluszka nie oddycha i moze sie wysuszac
Ja zakupiłam do wyprawki całą serię Oliatum. W internetowych aptekach można kupić dużo taniej niż w normalnych stacjonarnych. Na emulsji bywa nawet 30 zł różnicy. Podobno ważne jest żeby stosować kosmetyki z jednej serii.
Ja dostałam swojego czasu kilka próbek Linusia - olejku do kąpieli i byłam z nich naprawdę bardzo zadowolona więc kupiłam pełnowartościowy kosmetyk. Okazało się że kosztuje 8 zł więc bardzo tanio, a doskonale nawilża skórę maleństwa podczas kąpieli. W zasadzie to nie trzeba już balsamować ani niczym smarować ciałka. Polecam.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.