Kosmetyki dla noworodka - problem - sucha skóra

Ja polecam kosmetyki mimi i mustella bardzo dobre choć cenowo trochę gorzej ale naprawdę warto.

polishgirlolga a z jakiego powodu?

SamantKa głównie dlatego , że kosmetyki z tej samej linii charakteryzują się podobnym składem i nie będą wchodzić ze sobą w niekorzystne reakcje, co może skończyć się źle dla niewykształconej skóry dziecka. W końcu skóra dziecka rozwija się aż do 3 roku życia. Dodatkowo plusem jest to, że wystarczy sprawdzić jeden produkt z danej linii, aby mieć pewność, że każdy inny z tej serii nie będzie uczulał naszego maleństwa.

Ja stosuję kosmetyki Ziajka. Do kąpieli olejek natłuszczająco-myjący od 1-wszego dnia życia, po kąpieli nie używam oliwki, ponieważ skórka jest ładnie natłuszczona. Do pupci maść pośladkowa Ziajka przeciw odparzeniom też od 1-wszego dnia życia, stosuję go po każdej zmianie pieluchy i mała puki co nie miała żadnego odparzenia, śliczną pupkę ma, a ma 2 miesiące :slight_smile: Do smarowania buzi przez wyjściem na dwór mam też Ziajkę ochronną przed wiatrem itp, także dobrze się spisuje :slight_smile: Używam też szamponu i oliwki firmy Babydream z Rossmann i nie mam zastrzeżeń, żadnych uczuleń itp. Oliwkę używam na ciemieniuchę i czasem przecieram wacikiem szyjkę i zgięcia, żeby mała się nie zatarła. Słyszałam też, że wiele osób używa ciągle od urodzenia dziecka Sudocremu, tylko, że to jest krem NA ODPARZENIA a nie PRZECIW, więc wiele osób niepotrzebnie go używa na zdrową pupkę. Używa się go na już powstałe odparzenia.

Przy wyborze kosmetyków dla dzidziusia kierowałam się dobrym składem w korzystnej cenie i jestem zadowolona. Np. kremik przeciw odparzeniom kosztował mnie 4zł a jest świetny :slight_smile: Nie zawsze wszystko co najdroższe jest najlepsze :wink:

Płyn do kąpieli używam z firmy Oillan, krem do buzi z Bambino a na tyłeczek używam Bepanthen

My używaliśmy oliwki bambino, a później płynu do kąpieli z oliwką bobini.

Przy przesuszonej skórze dobrze jest stosować emolienty np. Oilan, Oilatum i warto zastosować po kąpieli oliwkę.

Ja używam oliwki i kremu z Bambino , Innych kosmetyków to albo Nivea albo Johnson. Ale z Johnsonem trzeba uważać bo często uczula. A tak to reszta jest bardzo fajna.

teraz do wody małemu wlewam nivea płyn z oliwka i po tym jest taki tłuściutki i pachnący że nie trzeba po wysuszeniu go jeszcze dodatkowo natłuszczać

My już teraz zrezygnowaliśmy z oilatum i stosujemy Hipp płyn do kąpieli z olejkiem z migdałów, super sprawdza się tez oliwka ale miożna jej dolać do kąpieli, skóra dziecka jest taka delikatna i pachnaca i dobrze natłuszczona.

Jeśli miałabym się wypowiadać o kosmetykach dla maluszków to pierwszą zasada jest im mniej tym lepiej :slight_smile: a jesli dokladnie chpdzi o oliwkę to polecam firmy hipp ma chyba najmniej ze wszystkich sztuczności w sobie :wink:

Ja wszelkie kosmetyki mam nivea, hipp są bardzo dobre, stanowczo odradzane są natomiast johnson’a …
Inne mamy polecały oilatum również.
W czasopiśmie dla mam wyczytałam, że oliwkę bardzo ważne jest by stosować w pierwszym miesiącu życia dziecka bo skóra jest bardzo wysuszona. Nie słyszałam, by wlewać ją do wody, spotkałam się tylko by niewielką dosłownie ilość wcierać w maluszka po kąpieli :slight_smile:

ja używam oliwki hipp, do kąpieli natoamist wlewam Oilatum. Synek ma bardzo suchą skórą i szoorstką. jestem na diecie bez nabiału, bez kakao, ryb, orzechów… nie wiem co jeszcze mogę zrobić żeby uczulenie zeszło. zmienilam płyn do prania na płatki mydlane. obecnie kąpię w krochmalu i smaruję maścią przepisaną przez pediatrę- maść robiona z cholesterolu. nic nie pomaga…
czy macie pomysły jak można temu zaradzić? to utrzymuje się od miesiąca. Powolutku schodzi,ale moim zdaniem za wolno…

Ostatnio testowałam szampon na ciemieniuchę z ziajki i oliwke i się okazuje że tez jest ok, a do tego cena super.

Nie polecam firmy Johnson, moje dziecko po ich oliwkach i balsamach ma uczulenie.

oillan tańszy zamiennik.Małą myję w emulsji i nic już nie smaruje.Zasada im mniej tym lepiej.
Do pupy na zmianę sudokrem,bambino czasami na mróz jak wychodzimy na dwór.
Emulsją można smarować skórę jak oliwką 1 produkt wiele zastosowań.

Co do oliwek to ja tez jestem za hippem .Fajnie się rozprowadza i cudnie pachnie.

Ja do pupy stosuję Sudocrem, najlepszy krem z jakim miałam do czynienia, a do tego bardzo wydajny. Kiedy przyszła do mnie położna po porodzie kazała mi używać Linomagu, ale niestety pupa była czerwona.

Stosuję prostych kosmetyków. Do pupy krem pielęgnacyjny bambino, bo skoro nie ma odparzeń to nie stosuję silnych kremów typu sudocrem (tak też zalecała mi położna). Oliwkę też mam bambino i się sprawdza. Do kąpieli stosuję płyn penaten i też Zuzi służy. A jeśli chodzi o pierwszą skórkę u dziecka to się łuszczy i kremy za dużo na nią nie pomogą. W każdym bądź razie ja po kąpieli smaruję ją oliwką ,a w ciągu dnia te suche miejsca kremuję kremem bambino. Przyznam ,że krem lepiej sobie radzi z ta sucha skórką niż oliwka :wink:

My musimy teraz smarować pupę sudocremem bo mały ma teraz kwaśne kupki i pupa się odparza.