Kosmetyki dla noworodka - problem - sucha skóra

Spróbuj Oliatum - są doskonałe dla dziecki z wysuszoną skórą. Polecam również Kojący płyn do mycia ciała na dobranoc BEDTIME - Johnson’s Baby.

Miałam ten płyn na dobranoc BEDTIME - Johnson’s Baby. Musiałam myć się nim ja ponieważ mały dostał po nim strasznej wysypki na całym ciele.

my do pupu stosujemy sudocrem i bepanthen na przemian, co do kosmetyków używaliśmy serii z emolium, teraz już zwykłe bambino mydełko, do główki miałam z musteli szampon przeciw ciemieniuszce i nie pojawiła sie nawet

Miałam bardzo duży problem z suchą skórą, ale już u 3 miesięcznego synka. Wysypka, skóra szorstka, a potem strasznie sucha skorupa na rączkach i nóżkach. zaczęło się od plamek suchych czerwonych na kolankach, potem na nóżkach całych się rozeszło, potem na brzuszek i ręce. Oliwka hipp nie pomagała, emolium- płyn trójaktywny do kąpieli, nie pomagał, kąpiel w krochmalu i smarowanie krochmalem- nie pomagało.
Sama miałam suchą skórę i kupiłam dla siebie La Roche Posay, LIPIKAR- balsam do ciała. przeczytałam, że dla niemowląt też jest przeznaczony. posmarowałam małego- 3 dni i po wysypce nie ma śladu!!
A walczyłam z nią od 28 grudnia…
zaznaczę, że od 20.12. jestem na diecie bez nabiału, cytrusów, ryb. Także u mojego synka pomogło, polecam!

Nasza Zosia miala bardzo sucha skorke i luszczyla sie w pierwszych dniach po porodzie. Na poczatku kupilismy emulsje Oilatum ale bez porownania i o wiele lepsza jest emulsja Emolium do kapieli. Jest duzo wydajniejsza i skora juz po kilku dniach jest idealna. Uzywamy tez oliwki z Emolium. Nie chce malej przyzwyczajac do tego typu bardziej specjalistycznych kosmetykow bo gdyby znowu sie cos dzialo to pewnie juz nie dzialaly by tak jak teraz i dlatego kupilam juz z Ziajki plyn do kapieli i oliwke a wiem ze ta firma jest takze dobra i ma pozytywne opinie wsrod mam :slight_smile:

na poczatku używaliśmy oilatum ale później odkryłam nivea z olejkiem do kąpieli i jest to rewelecyjne. Dobrze myje i natłuszcza tak że po kąpieli już nie trzeba dodatkowo nawilżać

ja teraz używam od 2 tyg nivea ale emolium balsam też używam bo skóra niestety była nadal sucha, chyba nie działa na mojego synka

K.Cuba my mielismy zaraz po tym jak sie skonczyl Oilatum i emolium - AmeroBio …drogie okropnie ale naprawde moge polecic …poza meeega nawilzeniem , dodatkowo chroni przed bakteriami , zawiera Omega 3 i 6 , do tej emulsji dostalismy od mojej mamy mleczko ktore zapobiega podraznieniom…skóra była mieciutka po tym , delikatna :slight_smile:
Ale to sa kosmetyki z wyzszej ligi baardzo drogie ale za to na dlugo starcza i efekt jest niemozliwie rowny cenie . Nam poleciła znajoma która jest dermatologiem ktorej ufamy …gdyby nie jej opinia na temat tych kosmetyków …wysmiałabym …ze butelka z jakas emulsja czy balsamem moze kosztowc 50 zł …

Czy któraś z mam mogłaby polecić jakiś kosmetyk dla dziecka na krosteczki na twarzy, rączkach i nóżkach?
Moja córcia jest chyba na coś uczulona. Zastanawiałam się na co, dlatego też postanowiłam zrezygnować z płynu do płukania tkanin przy prani ubranek, jednak, jeżeli to nic nie pomoże, spróbuję zmienić proszek.
Używałam na wykropkowane części ciała kremu bephanten i nivea baby, jednak nic nie przyniosło skutku i krosteczki dalej są :confused:

małgorzata mój synek dostał uczulenia na płatki mydlane i wtedy smarowałam go balsamem i kremem do twarzy z emolium trójaktywny na pomógł, jak byliśmy w szpitalu to dostał uczulenia na mleko, którym go dokarmiali i wtedy pani pediatra przepisała nam puder o nazwie tanno-hermal lotio jest rewelacyjny wysypka zniknęła juz po pierwszym smarowaniu, ale obawiam się że jest on na receptę, ale za to używać go można na całe ciało poza buźką. Spróbuj emolium albo oilatum, albo po prostu wykąpać szkraba w krochmalu na na buzke nalozyc gęsty krochmail i zmyc letnią przegotowaną wodą

Używaliśmy do kąpieli Oillan’u. Jak mała była malutka to Oillan Baby od pierwszych dni życia + oliwkę Nivea. Później Ziajkę ( na ciemieniuchę) i tak jest do dziś, Ładnie pachnie, nie szczypie w oczka i nie musimy dodatkowo smarować małej oliwką. Kiedy pojawiają się bardziej suche miejsca, wtedy wcieramy kremik Ziajka i to wystarcza. Dziś mała ma już 9mc. i żadnych problemów ze skórką :wink:

Hej. Ja polecam kąpiele w emolientach…my używaliśmy oilatum soft. Myślę, że to wystarczy. Zobaczysz, jeśli stan skóry się nie polepszy, możesz użyć jakiejś oliwki czy kremu, lecz ja bym się z tym nie śpieszyła. Możesz też porozmawiać z pediatrą, on zobaczy i oceni stan skóry dziecka.

a jak już kupować emolienty to niekoniecznie trzeba przepłacać w sklepach czy supermarketach nawet, polecam odwiedzić stronę apteki gemini są tam praktycznie wszystkie kosmetyki w niższych cenach, ja pierwszy raz przepłaciłam i dowiedziałam się o tej aptece internetowej i mimo, że płacimy za wysyłkę to możemy zawsze dokupić butelki, wkładki smoczki witaminki i wyjdzie nas dużo taniej

Bardzo polecam kosmetyki PENATEN baby. Jest to firma cieszaca sie wielkim uznaniem przez mamy. Nie spotkałam sie jeszcze z negatywna opinia na jej temat. Same superlatywy

Ziajka, Nivea Baby, cała linia rossmanowska- Babydream super firmy :wink:

Ziajka ponoć rewelacja- to z tańszych,a z droższych bardzo dobre jest ponoć emolium :slight_smile:

Jesli chodzi o natłuszczające to polecam Oilatum z niebieskiej butelce, niby drogie ale butelka wystarcza na bardzo długo, dobry jest również Emolium.
Należy pamiętać jednak ze jeśli stosujemy płyny natłuszczajace jak Oilatum czy Emolim, to żeby nie używać mydeł czy innych kosmetyków myjących
Na nawilżenie skóry jest super maść Cholesterolowa - ale ona jest tylko na receptę duży kubeczek ok 5zł
Nivea u nas uczulało wiec odradzam.

Jeśli jednak maluszek ma zbyt mocno wysuszoną skórę warto udać sie do pediatry, aby obejrzał malutką, być może to nie wina nawilżenia skóry.

anita maść cholesterolowa jest na receptę?coś się zmieniło?ja dawniej kupowałam bez recepty ale kosztowała 26 zł (mega wydajna)

Wszystkie płyny natłuszczajace jak Oilatum czy Emolim zostawiają na wannie ślad oliwki taki tłusty to oznacza że nic innego już nie powinniśmy wcierać w skorę.

Dariolka tak ja 2 lata temu kupowałam to na receptę, moja bratowa kilkanaście lat temu też na receptę, moze bez recepty jest drożej, ja za duży słoiczek kremu płaciłam ok 5 zł ale bez recepty nie chcieli sprzedać, bo maść robiona na zamówienie, musieli mieć konkretnie rozpisaną receptę z proporcjami witamin