Kosmetyki dla noworodka - problem - sucha skóra

Beata74 o wazelinie niesyszałam, ale myślę, że wypróbujemy przy najbliższej okazji, mój maluszek ma 12 dni dopiero także w jesteśmy na etapie prób i błędów w testowaniu kosmetyków.

Dziewczyny, a któras z Was stosowała emolienty Dermenic Baby? jakie opinie o nich macie? dobre są?

justin1983, spróbuj jak nie pomoże to trudno. Mam jednak nadzieję, że efekty będą pozytywne. Każde dziecko jest inne i każdemu pomoże coś innego.

Najlepsze emolium lub oiliatum. Polecam!

Tak jak pisze Beata74- każde dziecko jest inne i na każde dziecko zadziała coś innego. Położna mówiła mi, że na suchą skórę dobre jest oilatum dodawane do wody. Ja stosowałam Bepanthen i czasami oliwkę bambino- ale tylko miejscowo w miejsca gdzie pojawiała się sucha skóra. Jednak gdy w jednym miejscu skóra synka zaczęła się “łuszczyć” to lekarz przepisał maść pimafucort. Ogólnie to nasz maluch nie ma problemów z suchą skórą :slight_smile: W szpitalu po porodzie mówili żeby po kąpieli nie stosować oliwki, gdyż ciało jest za bardzo natłuszczone wtedy.

Mi w przychodni powiedzieli, że jak skóra nie jest sucha to nie trzeba niczym natłuszczać. I dopiero po roczku zaczęliśmy używać kremu Nivea ale tak raz na kilka dni.

mój synek ma sucha skore przez skaze i kapie go i smaruje kosmetykami z emolium i pomaga,ale i nas ze względu na ta skaze szybko wraca.

Mojemu synkowi łuszczyła się skóra na stópkach i rączkach od porodu takie miał.W domu smarowałam mu kremem do ciała i twarzy z oillan baby i widzę,że skóra się już ładna zaczęła robić,Nie jest sucha i nie łuszczy się tak bardzo.

Mojemu synkowi skóra sie nie łuszczyła, ale za to po porodzie miała brzydkie czerwone plamy prze około 2 tygodnie. Pytałam się położnej czy coś mam z tym robić, ale uspokoiła mnie i powiedziała że to nic groźnego.

1

U nas od samego początku były problemy ze skórą. Na początku używałam oilan emulsję natłuszczającą do kąpieli, później przeszłam na Linusia, olejek do kąpieli tez super się sprawdzał, a był tańszy. Do smarowania najbardziej sobie chwalę Mediderm, a na konkretne liszaje i zmiany skórne Linoderm Omega. Absolutnie żadnych oliwek.

A ja uźywam do kąpieli synka od urodzenia olej ze słodkich migdałów tłoczony na zimno. To naturalny emolient i skóra po nim jest idealna. Dodaję 10kropli do wanienki. Naprawdę polecam. Nie używam żadnych innych kosmetyków oprócz kremu do pupci, bo nie ma takiej potrzeby.

Ja juz wcześniej wspominałam że u nas sprawdza się Emolium. Warto najpierw sprawdzić na różnych próbkach, bo emoloenty są drogie, a szkoda kasy jeśli się okaze że dziecko ma uczulenie (choć w emolientach rzadko się zdarza).
Beata a to jakoeś uczulenie było? czym smarowałas że mu znikło?

warto korzystać z jednej serii kosmetyków nie mieszkać ich ze sobą (jak emolienty to nie płyny myjące czy mydła), no i warto korzystać z nich w sytuacjach kiedy tego wymagają, nie zapobiegawczo.

Kasik, nic z tym nie robiłam. Takie było zalecenie położnej. Podobno niektóre dzieci tak po porodzie mają.
To uczulenie raczej nie było…

najwazniejsze kosmetyki dla niemowlaka to chusteczki nawilżające, oliwki czy kremy i pudry. Ważna zasada to składniki - im mniejsza lista na opakowaniu tym lepiej, po drugie hipoalergiczność i zastosowanie naturalnych składników a po trzecie atest Państwowego Zakładu Higieny i Instytutu Matki i Dziecka lub Centrum Zdrowia Dziecka

Anna, a wiesz, źe za te atesty to firmy płacą grubą kasę, a te instytuty nawet nie wiedzą, jaki jest skład tych preparatów? Ja atestami się nie sugeruję, a tym, by były jak najbardziej naturalne.

ważne jest żeby stosować tą samą linię kosmetyków,nie mieszać z różnych firm,przynajmniej na początku.

Jak bedziemy stosowac różne to np jakaś firma będzie uczulac, a my nawet nie będziemy wiedziec jaka.

dobre są emolienty, ale tak jak pisze dariolka lepiej nie mieszać kilku firm, tylko wypróbować jedną daną firmę. My stosowaliśmy kosmetyki emolium

Ale emiolienty są dobre dla dzieci ze suchą skórą z problemami. Po co przyzwyczajać skórę do takich drogich bardziej wyspecjalizowanych preparatów skoro nie ma przeciwwskazań do stosowania normalnych kosmetyków.