Kosmetyki dla noworodka - problem - sucha skóra

maalgorzataa u nas ani jedno ani drugie nie psociło . Ale gdzies na forum się wykłycały , że własnie bambino uczula …pewnie w mniejszym stopniu niz johnsons ale troche niby tak . Zreszta sa tacy co maja tendencje do złapania uczulenia na Nivea czy inny wynalazek …takze tak jak napisałas , każdy ma inna skore i kazda jest podatna na co innego :slight_smile:

Emolium i oilatum uczula. Niby takie super, kosztuje sporo, a jak ja sie tym umylam to pol wieczoru sie drapalam i mialam czerwone kropki na nogach :stuck_out_tongue:

Monika mi się wydaje,ze wszystko zależy od skóry dziecka! nie można z góry założyć,że uczulą na pewno! moją chrześniaczkę uczulała swego czasu nivea,a bambino sprawdzało sie znakomicie! tak więc wszystkiego trzeba samemu chyba wypróbować :slight_smile:

też uważam, że każde dziecko może inaczej znosić różne kosmetyki. Najlepiej jest mieć próbki różnych firm i próbować. Mój synek w szpitalu był myty Johnsonem i wydawało mi się, że dobrze go znosił, może za jakiś czas znowu spróbujemy.

najlepsze i najdroższe jest emolium … zwłaszcza dla alergikow nawilza leczy i wogole znajdziesz wszystko tej firmy … emulsje krem itd. … kolejne to oilatum tez bardzo dobra i znana firma …z nieco tańszych mediderm obecnie moja corka go stosuje polecam jest b. dobry no i ziajka :)pozdrawiam

przy takim małym dziecku (tu dwutygodniowym) macie chyba jeszcze możliwość zapytania położnej podczas wizyty

Anita,no to nam pediatra powiedział że jest bez recepty i tak też kupiłam w aptece-bez recepty.
Na suchą skórę u nas sprawdził się oillan (to wersja ta droższa) i ziajka (wersja tańsza).
Generalnie na początek polecam oillan.Córka miała problem z suchością,szczególnie w niektórych miejscach m.in okolice łokci,kolan,uda i oillan pomógł

Moja mała miała okropne uczulenie (ponad miesiąc skórę doprowadzałam do porządku) po Johnsns baby extrasensitive. Teraz kąpię ją w płynie z babydream i smaruję kremem z pantenolem i jest ok. Przez pierwszy miesiąc kąpaliśmy ją tylko w emolium, ale skóra i tak bywała sucha, to podobno jest normalne, szczególnie u dzieci urodzonych po terminie. Tak naprawdę skóra małej zrobiła się bez zarzutu dopiero około 2 miesiąca życia, jak zaczęłam ją smarować kremem pflegecreme z babydream, bardzo nam pomógł. ZIajka za to jest super na twarz, bo jest gęstsza.

O kurcze może zależy od apteki, bo u nas mówili ze tylko recepta inaczej się nie da.
Teraz nam ta maść w sumie nie potrzebna ale nawet tak z ciekawości jak bedę w aptece innej niż wcześniej chodziłam to o to zapytam :wink:

Słyszałam od innych mam, że emolium jest bardzo dobre, trochę drogie, ale czego się nie robi dla swojego maleństwa.

My uzywamy nives baby aksamitne mleczko nawilzajace a jak mala miala sucha skire na twarzy i uszach to masc linoderm z witamina a+e i suche plamy zniknely tez mialysmy probki linomagu ale oliwki i super nawilza.

Nam położna doradziła, żeby oliwkować dziecko przed kąpielą. Wtedy podobno nawilża się skórę odpowiednio, a w trakcie kąpieli zmywa się nadmiar oliwki, dzięki czemu skóra oddycha. Też mieliśmy straszny problem z suchą skórą, ale oliwka Hipp załatwiła sprawę w kilka dni. W dodatku to smarowanie przed kąpielą sprawia, że moje dziecię jest mega spokojne, pogodne i rozluźnione podczas kąpieli, więc mi nie wierzga (udaje się po kąpieli zachować suche ciuchy :stuck_out_tongue: ).

Moja miała bardzo suche nóżki, kupiłam Oillan balsam intensywnie natłuszczający i pomogło.

Mój synek też miał na początku suchą skórę, ale położna doradziła, żeby używać Oliatum i emulsję do kąpieli i krem - to był strzał w dziesiątkę. Smarowaliśmy maluszka 2-3 razy dziennie i pomogło. Teraz (mały ma 2,5 mc) używamy do kąpieli Ziajki, do smarowania jeszcze Oliatum, ale jak się skończy mam zamiar przerzucić się na Ziajkę :slight_smile:

Nam lekarka zabroniła oliwkowania, ponieważ mały miał straszne wysypki. Teraz smarujemy go balsamem dla dzieci NIVEA. A na twarz stosujemy Bambino.

My używamy kremu i emulsji do kąpieli Emolium, nie stosujemy oliwek, nie zasypujemy pudrem.
Najlepiej zacząć od próbek różnych firm, wtedy wiadomo co uczuli a co nie:-):slight_smile:

A nam się ostatnio udało wygrać kosmetyki Bubchena a wcześniej sama kupiłam oliwke i powiem żę emulsja do kąpieli która ma w sobie 1/3 mleczka nawilżającego jest dla mnie fantastyczna , super nawilża skórę podczas kąpieli że potem już nie trzeba używać żadnego balsamu

My również używamy oilatum. Te produkty są super. Taniej można je kupić w aptece. doz.pl bo ogólnie są drogie.

My kąpiemy na zmiane pierwszy dzień w krochmalu, drugi w korze dębu trzeci w emolium, ponieważ synek ma suchą skórę, a na zgięciach az taką łuszcącą i dodatkowo rumień niemowlęcy, niczym nie natłuszczamy, ale dzisiaj idziemy do pediatry to skonsultujemy, ponieważ same kąpiele jak narazie przynoszą mizerny efekt.

justin1983, mogłaś jeszcze dodatkowo natłuszczać np. zwykłą wazeliną.