maalgorzataa u nas ani jedno ani drugie nie psociło . Ale gdzies na forum się wykłycały , że własnie bambino uczula …pewnie w mniejszym stopniu niz johnsons ale troche niby tak . Zreszta sa tacy co maja tendencje do złapania uczulenia na Nivea czy inny wynalazek …takze tak jak napisałas , każdy ma inna skore i kazda jest podatna na co innego
Emolium i oilatum uczula. Niby takie super, kosztuje sporo, a jak ja sie tym umylam to pol wieczoru sie drapalam i mialam czerwone kropki na nogach
Monika mi się wydaje,ze wszystko zależy od skóry dziecka! nie można z góry założyć,że uczulą na pewno! moją chrześniaczkę uczulała swego czasu nivea,a bambino sprawdzało sie znakomicie! tak więc wszystkiego trzeba samemu chyba wypróbować
też uważam, że każde dziecko może inaczej znosić różne kosmetyki. Najlepiej jest mieć próbki różnych firm i próbować. Mój synek w szpitalu był myty Johnsonem i wydawało mi się, że dobrze go znosił, może za jakiś czas znowu spróbujemy.
najlepsze i najdroższe jest emolium … zwłaszcza dla alergikow nawilza leczy i wogole znajdziesz wszystko tej firmy … emulsje krem itd. … kolejne to oilatum tez bardzo dobra i znana firma …z nieco tańszych mediderm obecnie moja corka go stosuje polecam jest b. dobry no i ziajka :)pozdrawiam
przy takim małym dziecku (tu dwutygodniowym) macie chyba jeszcze możliwość zapytania położnej podczas wizyty
Anita,no to nam pediatra powiedział że jest bez recepty i tak też kupiłam w aptece-bez recepty.
Na suchą skórę u nas sprawdził się oillan (to wersja ta droższa) i ziajka (wersja tańsza).
Generalnie na początek polecam oillan.Córka miała problem z suchością,szczególnie w niektórych miejscach m.in okolice łokci,kolan,uda i oillan pomógł
Moja mała miała okropne uczulenie (ponad miesiąc skórę doprowadzałam do porządku) po Johnsns baby extrasensitive. Teraz kąpię ją w płynie z babydream i smaruję kremem z pantenolem i jest ok. Przez pierwszy miesiąc kąpaliśmy ją tylko w emolium, ale skóra i tak bywała sucha, to podobno jest normalne, szczególnie u dzieci urodzonych po terminie. Tak naprawdę skóra małej zrobiła się bez zarzutu dopiero około 2 miesiąca życia, jak zaczęłam ją smarować kremem pflegecreme z babydream, bardzo nam pomógł. ZIajka za to jest super na twarz, bo jest gęstsza.
O kurcze może zależy od apteki, bo u nas mówili ze tylko recepta inaczej się nie da.
Teraz nam ta maść w sumie nie potrzebna ale nawet tak z ciekawości jak bedę w aptece innej niż wcześniej chodziłam to o to zapytam
Słyszałam od innych mam, że emolium jest bardzo dobre, trochę drogie, ale czego się nie robi dla swojego maleństwa.
My uzywamy nives baby aksamitne mleczko nawilzajace a jak mala miala sucha skire na twarzy i uszach to masc linoderm z witamina a+e i suche plamy zniknely tez mialysmy probki linomagu ale oliwki i super nawilza.
Nam położna doradziła, żeby oliwkować dziecko przed kąpielą. Wtedy podobno nawilża się skórę odpowiednio, a w trakcie kąpieli zmywa się nadmiar oliwki, dzięki czemu skóra oddycha. Też mieliśmy straszny problem z suchą skórą, ale oliwka Hipp załatwiła sprawę w kilka dni. W dodatku to smarowanie przed kąpielą sprawia, że moje dziecię jest mega spokojne, pogodne i rozluźnione podczas kąpieli, więc mi nie wierzga (udaje się po kąpieli zachować suche ciuchy ).
Moja miała bardzo suche nóżki, kupiłam Oillan balsam intensywnie natłuszczający i pomogło.
Mój synek też miał na początku suchą skórę, ale położna doradziła, żeby używać Oliatum i emulsję do kąpieli i krem - to był strzał w dziesiątkę. Smarowaliśmy maluszka 2-3 razy dziennie i pomogło. Teraz (mały ma 2,5 mc) używamy do kąpieli Ziajki, do smarowania jeszcze Oliatum, ale jak się skończy mam zamiar przerzucić się na Ziajkę
Nam lekarka zabroniła oliwkowania, ponieważ mały miał straszne wysypki. Teraz smarujemy go balsamem dla dzieci NIVEA. A na twarz stosujemy Bambino.
My używamy kremu i emulsji do kąpieli Emolium, nie stosujemy oliwek, nie zasypujemy pudrem.
Najlepiej zacząć od próbek różnych firm, wtedy wiadomo co uczuli a co nie:-)
A nam się ostatnio udało wygrać kosmetyki Bubchena a wcześniej sama kupiłam oliwke i powiem żę emulsja do kąpieli która ma w sobie 1/3 mleczka nawilżającego jest dla mnie fantastyczna , super nawilża skórę podczas kąpieli że potem już nie trzeba używać żadnego balsamu
My również używamy oilatum. Te produkty są super. Taniej można je kupić w aptece. doz.pl bo ogólnie są drogie.
My kąpiemy na zmiane pierwszy dzień w krochmalu, drugi w korze dębu trzeci w emolium, ponieważ synek ma suchą skórę, a na zgięciach az taką łuszcącą i dodatkowo rumień niemowlęcy, niczym nie natłuszczamy, ale dzisiaj idziemy do pediatry to skonsultujemy, ponieważ same kąpiele jak narazie przynoszą mizerny efekt.
justin1983, mogłaś jeszcze dodatkowo natłuszczać np. zwykłą wazeliną.