Najlepszy jak dla mnie kosmetyk dla takiego maluszka to masło nawilżające dermedic poprostu rewelacja.
Hej Nasza położna na suchą skórę zaleciła smarowanie oliwką, aby skórę natłuścić. My używamy oliwki firmy Linomag, z tej firmy mamy też krem do pupy oraz szampon. Natomiast do kąpieli polecam Emolium, Położna powiedziała, że nie ma przeciwwskazań do stosowania go, bo nie jest to emulsja do kąpieli do skóry atopowej i nie ma co takich używać, jeśli dziecko jest zdrowe
U nas jak synek miał taki problem, to okazało się, że to azs. Pediatra nam kazała kupić atoperal emulsję do kąpieli i do smarowania dzieciaka. Syn ma roki dobrze, że są takie kosmetyki, które można używać od pierwszego dnia życia. Suchość i zaczerwienienia dość szybko zeszły.
U nas na azs niestety żadne specjalistyczne kosmetyki nie pomagały. Od jakiś 2 miesięcy używamy kosmetyków dla dzieci z Organique, skusiłam się, bo były na promocji, a sama lubię ich kosmetyki. Maluszkowi służą :)
U mnie po porodzie w pielęgnacji maluszka doskonale spędziły się emolienty miałam Oilan płyn do mycia i kąpieli i do tego balsam z tej samej serii. PPóźniej jak skóra była już taka ładna zaczęliśmy używać Nivea Baby gdy zauważyłam problem z suchą skórą bądź wysypkę używał Nivea emolienty i te kosmetyki nam wystarczyły.
Mnie dziś przyszła paczuszka z emolientami od Emolium :) Jeśli nic się nie będzie działo ze skórą córki, to nie będziemy stosować. Chyba że tak, to wtedy wypróbuję :)
Do kąpieli mojej córki (ma 4 miesiące) od urodzenia stosuje płyn do kąpieli z Ziaji bez spłukiwania. Wszyscy polecali mi bephanten pod pieluszke, który córkę bardzo podrażnił. Najlepiej na nią działa zwykły talk. Próbowaliśmy emolium, bambino, nivea i za każdym razem to samo. Widocznie kremy na nią źle działają. Na skórę smaruje ją kremem bambino albo oliwka z tej samej firmy. Na ciemieniuche poza oliwką, którą ją natłuszczam na codzień, stosuje również specjalny żel z emolium - 30 minut przed kąpielą. Bardzo szybko pomógł nam zwalczyć prawie całą.
Polecam kosmetyki musteli. Są świetne
Mustela , Babydream ,Nivea emolienty są to dobre kosmetyki natomiast Bambino ma kiepski skład. J&J uzywaliśmy tylko płynu do kąpieli i to tylko jeden rodzaj bo przy innych była wysypka
Do kąpieli używamy płynu Bobini vegan. Nie zawiera barwników, parabenów, silikonów, PEG-ów, parafiny, ani SLES-u. Syn ma dość suchą skórę i po kąpieli stosujemy emulsję emolium.
My używamy emolium emulsję do kąpieli. Dodaje się jej trochę bezpośrednio do wody, w której będzie kąpane dziecko. Woda robi się biała i lekko tłusta. Po kąpieli skóra mojej córki jest dogłębnie nawilżona a wszelkie podrażnienia, jeśli już są, to znikają. Jestem mega zadowolona z tego produktu.
Można kupić tą emulsję wraz z balsamem po kąpieli też daje przyjemny efekt.
Przyznam szczerze że lubię takie zastosowanie, wlewam do wanienki i kąpie ale sprawdzało się to u maluszków u córeczki jak już była większa to włoski musiałam myć "osobno" bo po takiej kąpieli w emolientach wyglądały na tłuste.
Jednak trzeba pamiętać że emolientów nie stosuje się na zdrową skórę ponieważ w razie alergii czy podrażnia taki preparat nie zadziała. Jak by nie było mają one zastosowanie lecznicze w atopi i problemach skórnych więc na codziennie polecam coś łagodnego bez sztucznych barwników,silikonow i innej zbędnej chemi.
My używamy do kąpania emulsji Emolium - wlewam do przygotowanej wody, w tej samej myję włoski - nie są tłuste. Pod pieluszkę - Linomag Bobo A + E - zaczęliśmy używać około 3 tygodnia życia Synka i mamy do dziś (11 miesięcy) - nigdy więcej innych kremów! Początkowo używaliśmy Bepanthen, ale Małemu zaczęła pękać skóra w pachwinach. Pediatra zalecił nam wtedy Linomag maść i przemywanie skóry wodą z szarym mydłem. Kiedy już się zagoiły - Pani w aptece poleciła właśnie wspomniany krem i od tej pory nie mieliśmy żadnych problemów ze skórą pod pieluszką, nigdy też nie zdarzyło się nawet najmniejsze odparzenie / podrażnienie.
Kiedy skóra w pachwinach pękała położna poleciła nam kąpiele w krochmalu i - pomimo mojej początkowej niechęci - muszę przyznać, że sprawdziło się to świetnie.
Nie używamy żadnej oliwki - był czas, że smarowałam Synka oliwką Linomag, ale pediatra stwierdził, że jest to zbędne - nie powinno się używać aż tylu kosmetyków w przypadku, gdy dziecko jest kąpane w Emolium. I faktycznie - sam emolient wystarcza, skóra bez oliwki nie jest sucha.
Agata.Klara dokładnie zgadzam się, że tego typu kosmetyków powinno się używać w ramach problemów skórnych. Ale, jak rodziłam 5 lat temu, to położne wręcz wciskały mi na siłę, że mam używać emolientów przy każdej kąpieli dziecka, tylko po co? Chyba po to, żeby przyzwyczaić skórę do nich, a w razie pojawienia się w późniejszym czasie problemów chodzić po pediatrach i dermatologach.
Ja używałam tylko mydełka Bambino przez bardzo długi czas i nigdy nic się nie działo.
Teraz, kiedy córka przyjdzie na świat, będę postępować podobnie, mimo że emolienty posiadam dzięki Niebieskiemu Pudełku. Bo tak bym ich nie kupowała. Chyba, że faktycznie córka miałaby mieć problemy ze skórą, ale to już inna sytuacja :)
Moje obie od urodzenia miały suchą skórę więc używałam Emolium, starszej jak się pogorszylo to przeszłam nawet na Emolium trojaktywne ale słabo sobie radzilo, córka miała skórę jak tarka....wszystko ok gdy codziennie smarowalam, jak przestawalam to ponownie była szorstka...od jakiegoś czasu stosuje żel do mycia i balsam z firmy La Roshe posay lipikar I powiem Wam że jest rewelacja, kosmetyki z górnej półki cenowej, ale w aptece jednej często bywa na promocji więc jest ok...naprawdę polecam....alergolog polecal również z Biodermy, ja dla siebie mam z tej firmy i jestem również mega zadowolona;)
Emolium, bioderma, la roche posay itp itd to emolienty których stosuje się gdy skóra ich potrzebuje to fakt....Ale wątek zalozyla dziewczyna która miała problem z bardzo sucha skóra, więc tutaj jak najbardziej wszyscy polecają tylko specjalistyczne kosmetyki
Mój syn nie miał żadnych problemów ze skórą oprócz uczulenia na początku jak się urodził ale używamy od urodzenia HiPP płynu i też zawsze wlewam do wanienki i się w tym kąpie . HiPP ma dobry skład i jak kupię litrowa butelkę za około 30zl to mam na długo . Używałam też emolientów z AtoperalBaby i są ok skóra dobrze nawilżona mimo wszystko zgodzę się z wami że używanie emolientów tylko w momencie gdy jest jakoś problem ze skórą . Też mamy Oillan produkty. A po kąpieli używam mleczka z Ziaja .
Dziewczyny słyszalyscie o krochmalu w proszku gotowy do wsypania do wody bez potrzeby gotowania . Fajne rozwiązanie przy problemach . Jakiś czas temu dostaliśmy do testowania , nawet nie wiedziałam że coś takiego jest :D
Patii A jak sklad takiego proszkowanego krochmalu?
Widziałam ten krochmal gdzieś na IG ale chętnie przyłączę się do pytania jak ze składem tej gotowej mieszanki?
Teraz Oillan Baby ma różne serie kosmetyków, warto sprawdzić bo są dobre. Na fb jest nawet grupa i tam można zapytać bezpośrednio na pewno coś poradzą dobrego.
pati1990 ja słyszałam, ale osobiście u nikogo w rodzinie nie widziałam, żeby stosował ten krochmal. Znajome i koleżanki, które mają dzieci raczej też nie. Jakbyś czasami wytestowała, to koniecznie daj znać, jak się sprawdza :)