Kontrole z ZUS na chorobowym

Czekam i czekam na jakiekolwiek informacje co z tym pismem moim zus ma czas na odpowiedz. A zasilek juz powinni wyplacic zadnego odezwu.

Do czasu wyjasnienia zasilek na pewno jest wstrzymany, po rozpatrzeniu wyplaca zaleglosc.

Dokładnie, zasiłek niestety będzie wstrzymany, ale potem wyrównają wszystko. W którym tygodniu jesteś ? :slight_smile:

30tydz.

To i pod koniec kontrolują, widać nie ma reguły, myślałam, że głównie na początku.

Ja byłam przekonana ze oni malo co chodza ale sie myliłam. Dostalam info na konto zus ze zasiłek przyznany dzwonilam powiedziala pani ze gdybybyla odmowa to zasilku by nie bylo. w takim razie moje pisno przeslo pozytwynie. Martwilam sie bo to od 1go do 28 mialam wiec caly miesiac. Ale naszczescie skonczylo sie dobrze.

Barbara to super że wszystko skończyło się dobrze. Takie kontrole i późniejsze czekanie to nic miłego…

Barbara super, że dobrze się skończyło:) Przy zwolnieniu chodzonym nie mogło być inaczej, ale wiadomo, póki nie ma decyzji, to człowiek się martwi ):

Barbara jezeli prowadzisz wlasna dzialalnosc to kontroluja bardzo czesto. Kontroluka tez gdy przed ciaza zmienilo sie wynagrodzenie na duzo wyzsze, albo gdy magle jako osoba posiadająca dzialalnosc zwiększasz sobie składkę. Gdy kobieta chwile przed zwolnieniem zostaje zatrudniona i jest oplacona jedna lub dwie skladki, lub gdy zaklada dzialalnosc nowa i oplaca duze skladki. Bardzo dużo kobiet “wyludzalo” w ten sposob pieniadze i sie ZUS za to wzial przez co “obrywa” sie tez tym uczciwym.

Lina fakt, zupełnie nie pomyślałam o działalności gospodarczej, a faktycznie takie mamy są najczęściej kontrolowane, bo na etacie to już rzadziej z tego co widzę.

Dziewczyny miałyście czasem wystawiane zwolnienie wsteczne?

Ja własnie na etacie mialam kontrole raptem umowa na pol etatu a tu kontrola. Mysle ze i tak bardziej kontroluja panie co maja wiecej płacone. Nie spotkalam sie z wczesniejszym l4? A czemu takie cos by bylo potrzebne?

Evelin, ja mi się zdarzało L4 1-2 dni wstecz, ale to nie od ginekologa, tylko rodzinnego z powodu infekcji mojej czy dziecka, jak nie udało mi się w ten sam dzień iść do lekarza.

Ponieważ mam wizytę dopiero jutro a zwolnienie już mi się skończyło. Rozmawiałam z lekarzem i mówił że nie na problemu ale jestem ciekawa czy któraś z Was miała takie zwolnienie. W kadrach też mówiłam w pracy i niby ok

Też miałam wypisywane wstecz. Nie pamiętam dokładnie do ilu dni lekarz może wystawić zwolnienie wstecz, ale jeśli trzyma się tego to nie ma problemu.

Evelin spokojnie możesz mieć wsteczne, lekarz może wypisać takie zwolnienie 3 dni wstecz. Zazwyczaj wizytę mam w dniu w którym kończy mi się zwolnienie, albo na następny dzień, ale zwolnienie przy córce często miałam wsteczne.

Magros dzięki :slight_smile: to w takim razie jestem spokojna

A jesli zus nie zastal nas podczas kontroli w domu to zostawiaja od razu w ten sam dzien informacje w skrzynce czy dopiero wysla list? Pytam, bo wczoraj byli w moim zakladzie pracy i sprawdzali czy nie pracuje (wiem, bo kolezanka z pracy mi powiedziala), ale nie bylo mnie w tym czasie w domu i teraz sie zastanawiam czy w domu tez byli czy tylko w pracy.

Podejrzewam, że nie ma reguły co do tego. Pewnie wszystko zależy od tego jaki konkretnie jest powód kontroli. Jeżeli chcą sprawdzić czy nie pracujesz to idą tylko do zakładu pracy. Gdyby chcieli sprawdzić zasadność L4 to pewnie pójdą do domu. Jak dla mnie to nie ma zasady, że w obu miejscach kontrolują na raz.

Kasia, sporządza się wtedy protokół z kontroli i dostajesz wezwanie w celu wyjaśnienia Twojej nieobecności. Nie ma reguły, że w domu też musieli być, skoro w pracy byli.