Kontrole z ZUS na chorobowym

Oj ostatnio bardzo często szczególnie jeśli zwolnienie jest od początku ciąży.

Sylwia, najlepiej podczas następnej wizyty przedstawić swoją sytuację lekarzowi i zapytać, czy nie może Ci dać zwolnienia z kodem, że możesz chodzić.

Ja mimo że mam zalecenie leżeć dostałam zwolnienie z kodem “chodzącym”. Ale niestety i tak zrobiłam błąd bo podałam adres zameldowania a nie przebywania. Po prostu przymus zwolnienia i lezenia spadl na mnie nieoczekiwanie i podałam adres automatycznie… na kolejnym zwolnieniu podam już adres przebywania

Evelin zawsze możesz zgłosić do ZUSu że przebywasz pod innym adresem niż ten podany na zwolnieniu, z kodem chodzonym nie ma z tym problemu.

Dokładnie tak, wystarczy zgłosić do zusu inny adres i już. Ja pierwsze zwolnienie podałam adres rodziców, bo tak źle się czułam, że z córką pojechałyśmy do nich.

Magros i później podalas po prostu inny adres i nie było żadnego problemu?

Nie zauważyłam:) Kolejne zwolnienia mam na adres zameldowania, pieniądze przychodzą normalnie, dziś nawet już przyszedł pit z zusu, więc nie było problemu :slight_smile:

Ze zmianami adresu na zwolnieniu nie ma problemu, podajesz ten pod którym w okresie zwolnienia bedziesz przebywac. A adres na który przychodza pieniadze z zus to ten ktory podal pracodawca przekazujac nasze dokumenty do zus.

Czyli rozumiem że bez problemu ten adres ma zwolnieniach może się zmieniać. W sumie to logiczne. Czasem mogę przebywać u siebie czasem u rodziców być dłuższy czas

Czesto zdarzają sie kontrole chociaz u mnie nie było tego problemu.Moj gin powiedział ze często przychodza do niego z zusu i sprawdzaja zwolnienia.

Witam mam pytanie bylam po wyniki badan zrobione dwa dni temu w tym czasie mialam kontrole z zusu. Czy napisac ze byla poprostu spacerkiem po wyniki badan by je odebrac? Czy jak to opisac?

Proszę napisac ze w dniu i w czasie kontroli byla Pani poza wskazanym miejscem pobuty z powodu wizyty w przychodno/ laboratorium w celu odbioru wyników badań.

A oni to jakoś sprawdzaja ? Nie mam zadnego potwierdzenia ze tam bylam bo to tylko odbior wyników.

Ale przecież ktoś w laboratorium pewnie mógłby to potwierdzić w razie gdyby to kontrolowali

Opisałabym również, co to za badania, kiedy były zrobione i tak jak Linka pisze, wskazać, że w tym i tym czasie, byłaś w przychodni po odbiór tych wyników.
Zwolnienie jest leżące jak rozumiem? Może w piekarni przy okazji też byłaś i masz paragon?

L4 jest chodzace.

Jeśli masz chodzące to myślę, że nie będzie takiego problemu. Napisz tak jak wyżej wskazywałyśmy o tym odbiorze badań i już. Gorzej by było, jakby było leżące. Przy zwolnieniu chodzącym jak najbardziej możesz iść do apteki, lekarza, piekarni czy na spacer.

No dokladnie akurat tak weszly jak wybralam sie na spacer a przy okazji odebrac wyniki. Napisze jak to wszystko sie skonczylo dziekuje dziewczyny.

Czekamy na wieści

Przy chodzonym niea problemu, najwazniejsze zeby nie byc w tym czasie np.na wyjezdzie wakacyjnym. Zwolnienie sluzy dochodzeniu do zdrowia takze wyjscie na badania, do apteki czy krótki spacer jest ok przy zwolnieniu chodzonym :slight_smile: