No też mi się tak wydaje że to z pochwy bo jak aplikuje sobie luteine to mogłam gdzieś przetrzeć albo naczynko.
Dziewczyny mam ogromny problem z zaparciami wszystkie domowe sposoby zawodza nic nie działa nie wiem co robić bez czopka glicerynowego się nie załatwię a i to też sprawia mi straszny ból jest poprostu tragedia.
Klaudia a jak aplikujesz luteine ? używasz tego patyczka ? bo w ciąży z tego patyczka do aplikacji nie można korzystać. najlepiej wkładać ręcznie ![]()
a probowalas gotowane jabłko z otrebami ?
Już nie korzystam z tego patyczka bo mam pessar i lekarz powiedział żebym palcem zakładała. Wymienię wam co próbowałam: kiwi, winogrona białe, śliwki suszone normalnie i zalewane gorąca woda na noc, śliwki normalne, woda z miodem i cytryna na czczo, owsianka na mleku, herbatkę z mięty piepszowej i nasion lnu, siemię lniane, jabłka, gruszki, pieczywo pelnoziarniste. I już jestem bezradna poprostu płakać mi się chce boję się jutro rano wstać bo będzie znowu to samo. Wcześniej mi pomagały kiwi winogrono i jabłka ale od dwóch tygodni jest masakra. Boję się żeby nie narobić sobie biedy jakiejś.
Klaudia spróbuj gotowanego jabłka i suszonych śliwek. i błonnika takie chrupki blonnikowe ![]()
Kurcze ale myślicie że jak to wszystko mi nie pomogło to mi to pomoże??
warto spróbować. powiem Ci ze mi chrupki blonnikowe plus suszone śliwki gotowane jabłko otręby pomagało ale warunkiem działania jest stale przyjmowanie jeśli masz takie problemy tzn ze rano coś z blonnikiem po południu i wieczorem w zasadzie przy każdym posiłku warto przy takich problemach produkty z blonnikiem jeść ja ci powiem ze nawet baloniki myśli mi pomagały ![]()
Klaudia, a próbowałaś kawy albo zsiadłego mleka?
U mnie zawsze kawa i mleko (nie koniecznie pite razem) pobudzały trawienie. Czasami już sam zapach kawy robił swoje ![]()
zawsze też można spróbować mięso i mleko hehe ale to już tak jak jest potrzeba się napraede oproznic
Piłam kawę z mlekiem wcześniej poza ciąża to nie zdążyłam wziąć łyka jak już byłam w toalecie ale teraz parę razy zadziałała ale już nie działa. Wiecie co ostatnio zjadłam śliwki i popilam jogurtem naturalnym i sraczki nie dostałam więc wątpię że mięso i mleko mi pomoże
już naprawdę nie wiem co robić.
Klaudio, jesteś w stanie trochę pospacerować albo kilka razy się schylić żeby naturalnie pobudzić perystaltykę? Unikaj słodyczy, czekolady przede wszystkim bo powoduje zaparcia.
Nie jem słodyczy chociaż czasami mam ochotę ale wiem że nie mogę jem tylko ciastka belvita bo mają sporo zbóż. Ruszam się sporo cały czas coś robię w domu.
Pchela na mojego męża tak działa kawa ![]()
klaudia a spożywasz coś co jest z kakao albo samo kakao ? powinnaś unikać tych produktów aby uniknąć pogorszenia sytuacji czyli powinnaś unikać
cukru zarowno białego jak i brązowego
produktów z białej mąki
czekolady, kakao
napojów gazowanych, soków z kartonu, czarnej kawy i herbaty
produktów wysokoprzetworzonych takich jak gotowe dania typu fix, sosy w proszku, przyprawy typu vegeta oraz
bananów
i spożywać dużo błonnika i przyjmować dużo płynów tzn np wody w ciągu dnia
tutaj masz źródła błonnika i ile go jest na porcje
suszone jabłka w100 g jest 10,3g błonnika
czarne porzeczki w 100g jest 7,9 g błonnika
maliny w 100g jest 6,7 g blonnika
groszek zielony w 100 g jest 6 g
bób w 100 g jest 5,8 g
bułki grahamki 1 szt około 90 g ma 4,9 g
suszone figi 1 szt. około 35 g ich ma 4,5 g
otręby pszenne 1 łyżka czyli jakieś 10g ma 4,2 g
grejpfrut 1 szt. około 300 g ma3,6 g
fasola szparagowana 100 g ma 3,9 g
migdały jedna garść około 3,9 g
orzechy laskowe garść 2,7 g
płatki owsiane okolo30 g płatków ma 2 g
rodzynki garść 30 g ma 2 g
orzechy włoskie garść 30 g ma 2 g
chleb graham kromka około 33 g ma 1,7 g blonnika
śliwki suszone1 szt. około 15 g ma 1,6 g
suszone morele1 szt. około.10 g ma1 g
więc warto spróbować
Herbaty nie mogę pić to co z ciepłych napoi mogę? A kawę zbożowa typu Anatol? No będę próbować ale wydaje mi się że i tak dużo robię a efektów nie ma zadowalajacych. Nie jem kakao ani produktów zawierających kakao bynajmniej nie przypominam sobie naprawdę uważam na to co jem i staram się jeść produkty które zawierają błonnik.
Klaudia a np herbata owocowa z suszu owocowego sama taka pilam w ciąży i w sumie dalej lubię. kawe zbizowa atez mozna chodzi o zwykla kawe ze sie nie powinno . osobiście nie slodze wgl więc większych problemów nie miałam z załatwieniem się ale też wlansie dużo błonnika jadłam w każdym posiłku było coś z blonnikiem a na przekąskę chrupki blonnikowe jadłam i w sumie dalej te chrupki jem bo je lubię . No i gotowałam sobie jak wstawalam rano len albo dodawałam do płatków czy obrębów na śniadanie też dobrze działa bo pobudza jelita do działania ![]()
Klaudio, ugotuj sobie len. Jest świetny na gardło, ale też pobudza perystaltykę jelit.
Zaparzam codziennie szklankę lnu i wypijam przed snem dalej nie ma jakiejś większej poprawy dalej muszę użyć czopka bo jest parcie ale tak jak by coś stało i nie puszczalo:(
Klaudio len proponuje pić rano na czczo
Evelin, to samo chciałam zaproponować ![]()
Ale nie oszukujmy się, na czczo len, woda z miodem i cytryną i braknie nam czasu na śniadanie ![]()