Dziewczyny bedac w ciazy musialam stosować dietę cukrzycową. Do rozwiazania przytyłam 1,5kg. Obecnie, prawie 3tyg po porodzie ważę 6kg mniej niż przed ciążą. Wiec czasem sport nie jest potrzebny, wystarczy zdrowo się odżywiać i nie jeść za dwoje i utrzymać stale godziny posiłków.
8 marca miałam cesarskie cięcie , w ciąży przytyłam 30 kg, nogi mi nie spuchły ale na twarzy byłam dosyć "obrzęknięta" , po kilku dniach doszłam do siebie , najlepiej jest jak już szwy zdejmą. W dwa miesiące wróciłam do swojej wagi sprzed ciąży, z czego jest bardzo zadowolona. Nic nie ćwiczyłam z braku czasu, zajmowanie się dzieckiem i domem, spacery tak mnie pochłonęły, że waga sama spadła nawet nie wiem kiedy. Zauważyłam dopiero po ubraniach �
Mamameg zazdroszczę. Ja w sumie jestem teraz przyzwyczajona jeść bardzo regularnie i zdrowo z małymi odstępstwami. Super by było gdyby był to klucz do sukcesu
my mamy 28 tydzień ciąży i przytyliśmy zaledwie 5 kg
Nie wiem czy to dobrze czy też nie
Biegać trzeba lubieć mi na samą myśl się odechciewa i pomyśleć że kiedyś jeździłam na zawody w bieganiu i to lubiłam . Teraz wolę poćwiczyć no ale fakt tutaj trzeba już zapłacić chyba że ma się w domu sprzęt i można ćwiczyć spokojnie tylko z drugiej strony ja wolę iść na salę większą motywacja w domu inaczej zdecydowanie kiedy jest możliwość odpoczywania co chwilę .
Megg jesteś jedyną osobą która "znam" co miała tak mało kilogramów na liczniku . Ale Justyna miałam podobnie może nie aż tyle co Megg ale póki się nie dowiedziałam że mam cukrzycę to kilogramy szybko przybywały trochę sobie pozwoliłam na więcej ,a później okazało się że cukrzycą i przytyłam w 4 miesiące tylko 2 kg dlatego uważam podobnie do was że od kuchni się zaczyna także warto w ciazy odżywiać się zdrowo nie dla samego dziecka ale również dla siebie :)
No mnie ja się trochę boję że z moją obsesja przesądze w drugą stronę że będę uważać na wszystko co jem i odmawiać sobie praktycznie wszystkiego. Póki co tak właśnie mam a właśnie się dowiedziałsm że jestem w ciąży
smerfetka1122 jeśli maluszek prawidłowo się rozwija, a Ty nie masz złych wyników morfologii i czujesz się dobrze, to jak najbardziej jest okej i nie musisz się niczym przejmować. Generalnie musisz też wziąć pod uwagę, że każda kobieta jest inna, ma inną budowę ciała, czasami tendencję do tycia, u jednych dodatkowo zbiera się woda w organizmie, więc te kilogramy różnie się rozkładają i u jednych Mam będzie ich więcej, u innych mniej :)
Ja co prawda nie ćwiczyłam żeby wrócić do formy. Samo spadło właśnie przez spacery no i może też dobrą przemianę materii. Ale chcę się zmobilizować i ćwiczyć ale dla zdrowia i lepszego samopoczucia że dla siebie coś się zrobiło ;)
Justyna gratulacje :) oj nie musisz się wcale oszczędzać z jedzeniem ja jak dałam w ciąży 5 posiłków dziennie i powiem Ci że to mi wystarczało w zupełności nie miałam czegoś takiego jak nocne podjadanie przez całą ciążę . Jedz zdrowo to co lubisz i na pewno sprawi Ci to przyjemność :) ja jak wprowadzona miałam dietę to w 4 miesiące przytyłam tylko 2 kg .
Np jadłam
8:00 śniadanie 2 kanapki z wędlina rzodkiewka pomidor (ciemne pieczywo . Jak masz piekarnie hert to polecam probody)
11:00 kanapki 2 z serem białym , kozi np albo jakaś kaszka manna
14:00 obiad nie jadłam nic smażonego . Zupy bądź jajko sadzone z kalafiorem
16:00 jakaś przekąska owoc
18:00 ostatni posiłek 2 kanapki czasami jak byłam głodna to jadłam kanapkę godzinę przed spaniem .
Ważne żeby wyeliminować jak najwięcej cukru , ciemne pieczywo , makarony , gotowane aldente najlepiej jedź mniej ale często .
Polecam też np koktajle i np do tego amasantus dodać super się wchłoni żelazo , magnez a w ciąży to jedne z ważnych rzeczy :)
Pati dziękuję :) no to ja w sumie do tej pory tak się zywie 5posilkow regularnych. Eliminacja cukru oraz białej mąki. Wszystko pełnoziarniste. Dużo warzyw o owoców. Koktajle owocowe sporo nabiału.
pati1990 to ja kurczę nie daję rady tyle posiłków dziennie jeść, a chciałabym. Może przez to, że za późno wstaję he :)
A próbowała któraś z Was robić koktajle z nasion chia? Bo kiedyś kupiłam i mi leżą w szafce, a ponoć bardzo dobrze wpływają na organizm, tzn. łyżka nasion chia, łyżka miodu, jabłko i łyżka siemienia lnianego. A może macie jakieś inne fajne przepisy, bo kurczę trochę zbyt dużo mi się przybiera ostatnio na tej wadze :)
Koktajli nie robiłam ale z chia robię pudding na mleku kokosowy albo dodaje do owsianki i mi bardzo smakuje
JustaMama a jakie proporcje dajesz do tego?
Robię z tego przepisu
- 4 łyżki ziaren chia
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml wody
- torebka cukru waniliowego
- 4 łyżka syropu klonowego lub miodu
- mięta do dekoracji
- 250 g malin
Wlać do garnuszka mleko kokosowe i wodę. Wsypać ziarna chia, dodać jedną łyżkę syropu klonowego lub miodu i cukru waniliowego i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować ok 5-7 min, często mieszając.
Pudding zdjąć z ognia, ostudzić, można schłodzić w lodwówce min 30 min (można przechowywać dłużej).
W tym czasie przygotować mus malinowy. Połowę malin zblendować z pozostałym syropem klinowy lub miodem
Umieścić w salaterkach pudding z chia , delikatnie wylać na wierzch mus i udekorować całymi malinami. Udekorować miętą, można posypać cukrem pudrem.
Mogę być też inne owoce.
A do owsianki to daje 1-2lyzki
Justyna to nie powinnaś mieć problemu z utrzymaniem zdrowego trybu dnia zwłaszcza że teraz taki masz . Co innego jakbys się źle odżywiała to wtedy ciężko :) także trzymam za was kciuki bo trochę tych brzuszkowych mam sie zrobiło na forum :)
Ja nasiona chia też kupiłam ale straciły ważność i nie używałam za często ale dodawałam do koktajli np jarmuż , pomarańcz , banan i trochę nasion .
Teraz jestem na etapie dodawania amarantusa do wszystkich koktajli , kaszek .
Hej :) Ja w ciąży przytyłam 22kg wiem dużo ale miesiąc po urodzeniu mojej zdrowej córeczki wróciłam już do wagi sprzed ciąży ?
No to fajnie że udało Ci się tak szybko wrócić do wagi. A ćwiczyłaś? Zdrowo się odzywialas? Czy poprostu przemiana materii Ci pomogła?
Na pewno dużą rolę odgrywa przebe wszystkim zdrowa dieta i picie dużej ilości wody niegazowanej :)
Oczywiście ruch też wspomoże dodatkowo dobrej zamianie.
Niekiedy to geny hormony itd mają znaczenie największe bo jak ktoś ma skłonności do tycia tto nie zgubi ttak o kkg po ciąży A z kolei jak ktoś ma skłonności do niedowagi tto często po ciąży będzie chudszy nniż przed i są mamy które wracaja ddo swojej figury od razu po porodzie niemal A są takie co muszą pracować by wrócić do swojej wagi długo A jeszcze inne są mamy które ćwiczą A efektów nie ma i są niestety przy kości i kg z ciąży zostają i ciężko się ich pozbyć A dieta i ćwiczenia niekiedy nie działają ja jestem tego przykładem po prostu.
Mówi się że karmienie piersią też pomaga zgubić kg po ciąży A u mnie wręcz przeciwnie kg przybywa więc hormony na każdego inaczej mogą działać ppomimo diety odpowiedniej i trybu życia aktywnego z ćwiczeniami nic nie da się zrobić A do wagi sprzed ciąży nie udaje się wrócić.
No ja właśnie z wodą mam teraz okropny problem jakoś mnie od niej odrzuca mdki mnie i pije na siłę